6.7 C
Craiova
marți, 7 ianuarie, 2025

Meserii în criză

Agenţii imobiliari, brokerii de credite şi dealerii auto au intrat în criză financiară. Nici pe angajaţii din industria textilă şi pe cei din metalurgie nu îi aşteaptă vremuri mai bune, ei fiind ameninţaţi de şomajul tehnic.

Mii de angajaţi români încep să resimtă efectele crizei financiare mondiale nu doar în portofele, ci şi la locul de muncă. Lefurile s-au micşorat sau au stagnat, iar unii salariaţi riscă să intre în şomaj. Cei mai afectaţi sunt angajaţii care depind de comisioanele încasate din vânzări, agenţii comerciali, brokerii de credite şi dealerii auto. Nici agenţii imobiliari nu mai câştigă ca pe vremuri.

Alt domeniu afectat de criză este şi siderurgia, aproximativ 20.000 de angajaţi fiind trimişi în şomaj. Pe locul următor în clasamentul categoriilor de muncitori pe care criza i-a lăsat, temporar sau nu, fără locuri de muncă sau cărora li s-au diminuat salariile sunt cei din domeniul subansamburilor auto, grav afectat de scăderea vânzărilor de autoturisme. Nu vor fi ferite de criză nici construcţiile, transportul de mărfuri şi agricultura sau industria ceramică. 29.000 de angajaţi români vor fi trimişi în şomaj până în luna martie 2009, cea mai mare parte dintre ei provenind din industriile textilă, metalurgică şi auto.

 

Reconversie profesională

 

Singura şansă pentru a trece criza şi a rezista şomajului este ca angajaţii să se reprofileze. Cursurile de reconversie profesională sunt o soluţie pentru ca oamenii să reuşească să câştige bani. O nouă profesie, un nou început pot aduce chiar un salariu mai bun. Şomerii îşi pot căuta joburi la târgurile de carieră sau pe internet, pentru că sunt domenii în care se mai caută forţă de muncă. „Nu este deloc uşor să convingi un om să înveţe să lucreze altceva după ce ani buni nu a făcut decât un lucru. Frica de şomaj, de sărăcie îi aduce însă la cursurile de reconversie profesională. Nimeni nu le garantează un loc de muncă după ce fac un curs, dar au o şansă în plus, iar un angajator apreciază faptul că un om a avut puterea de a o lua de la capăt. Angajările nu vor mai fi pe perioade lungi, ci temporare, iar pentru cei cu studii vor intra în scenă proiectele. Adică eşti angajat ca să duci la bun sfârşit un proiect, după care ne despărţim“, a explicat Ana Coman, consultant HR din Craiova.

Nici un domeniu de activitate nu va scăpa de criză. Dacă nu se fac disponibilizări sau nu intră în şomaj tehnic, angajaţii vor primi din partea lui Moş Crăciun o reducere a plafonului pentru plata telefonului mobil, la decontarea transportului sau nu vor mai putea folosi maşina de serviciu.

 

Vin vremuri grele

 

Criza financiară internaţională va lăsa fără servicii aproximativ 20 de milioane de persoane la nivel mondial, se arată într-un raport al Organizaţiei Internaţionale a Muncii (OIM). Numărul şomerilor va creşte de la 190 de milioane la 210 milioane în 2009. Potrivit organizaţiei, numărul celor care trăiesc cu mai puţin de un dolar pe zi va creşte cu 40 de milioane, iar al celor care trăiesc cu doi dolari pe zi – cu 100 de milioane, ca urmare a crizei financiare. Sectoarele de activitate care vor avea cel mai mult de suferit de pe urma situaţiei economice internaţionale sunt cel al construcţiilor, al turismului şi al serviciilor, la care se adaugă cel financiar, cel imobiliar şi industria constructoare de maşini.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII