17.9 C
Craiova
vineri, 20 septembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjDoi speologi unguri s-au inecat la Isverna

Doi speologi unguri s-au inecat la Isverna

Un grup de speologi unguri a venit in Romania pentru a face scufundari subacvatice in cea mai atractiva, dar si periculoasa in acelasi timp pestera, Isverna, din Muntii Mehedinti. Din cei sase speologi coboriti in adincuri au mai iesit la suprafata patru. Doi dintre ei au murit inecati intr-un loc prin care au trecut mai devreme cu zece minute inainte de a se produce accidentul.
Eforturile de salvare ale celorlalti speologi au fost zadarnice.
Localnicii cred ca speologii nu faceau antrenamente de scufundare asa cum spuneau, ci ca, de fapt, cautau comorile ascunse din ordinul reginei Maria Tereza.

Un grup de 12 speologi a ajuns vineri, 15 noiembrie, in localitatea Isverna. Acestora li s-au alaturat si doi romani, Mihai Baciu si Gabor Moghiors, de la Grupul de Ecologie-Speologie Bucuresti.

Dupa-amiaza, in jurul orei 16.00, Lorant Pazmandi, de 41 de ani, si Gyorgy Szighety, din Budapesta, impreuna cu alti patru speologi unguri au coborit in pestera pentru a efectua un antrenament de scufundari. „Noi am intrat in reprize diferite si imediat ne-am divizat. In grupuri de cite doi, am luat-o spre zone diferite. Cei doi s-au indreptat spre zona numita Sifonul Galben. Dupa ce au facut antrenamentul, la aproape doua ore de la intrarea in pestera, la intoarcere Gyorgy Szighety si-a prins piciorul intr-o crapatura. Din cauza echipamentului greu si a curentilor puternici s-a dezechilibrat si a cazut in apa. Suvoiul de apa l-a tintuit acolo ca pe un dop. A murit inecat. Lorant Pazmandi a sarit dupa el sa il ajute. Dar, fiind o persoana mai corpolenta, probabil a facut stop cardiac. Apa era foarte rece“, povesteste Mihai Baciu, unul dintre speologii care au intrat o data cu cei doi in pestera.

Cadavrele au fost descoperite intre doua sifoane, o portiune de traseu cu un debit mare de apa, de ceilalti speologi care se indreptau si ei spre iesire.

„A fost un accident stupid. Nu a fost vorba de o problema tehnica. Pur si simplu a alunecat si si-a prins piciorul intr-o crevasa. Asta se putea intimpla si pe o carare de munte. Chiar daca erau mai multe persoane in jurul lui, tot nu il puteau ajuta deoarece piciorul era intepenit in crapatura aia. Noi am vazut ca nu mai iese si ne-am intors sa vedem ce s-a intimplat. L-am gasit cu piciorul prins in crevasa, iar pe colegul sau l-am gasit plutind citiva metri mai incolo. Au murit intr-un loc prin care trecusera mai devreme cu zece minute“, a spus speologul Mihai Baciu.

Speologii unguri aveau echipament corespunzator si nu era pentru prima oara cind faceau scufundari in adincurile Pesterii Isverna.

Speologii romani incercau sa doboare recordul national de scufundari in sifon, care este de 600 de metri si apartine lui Mihai Baciu. Ungurii faceau doar antrenamente.

„S-a lucrat la 40 de metri adincime cu apa pina la git“

Operatiunile de recuperare a cadavrelor au durat mai mult de 20 de ore. La ora 22.00 a fost alertata politia din localitate si pestera a fost inchisa. Simbata- dimineata, in jurul orei 8.00, salvamontistii de la Serviciul Public Salvamont Gorj au coborit in subteran. „Cadavrul lui Lorant Pazmandi era prins intr-o zona de canioane greu accesibila. Am lucrat aproape sapte ore, la o adincime de peste 40 de metri cu apa pina la git sa-l aducem la suprafata pe Gyorgy Szighety. Salvarea in pestera este o operatiune deosebit de grea. Am lucrat la o temperatura de sapte grade Celsius. Pentru a scoate primul corp, am folosit un scripete de mare forta, deoarece victima avea peste 100 de kilograme, cu echipament cu tot“, a spus Sabin Gornoiu, seful Serviciului Public Salvamont Gorj.

Cadavrul primului speolog a fost adus la suprafata in jurul orei 15.00. „Din locul unde l-am gasit si pina la iesirea din pestera este un drum de peste o ora. A fost o munca titanica“, spuneau salvamontistii care au adus cadavrele la suprafata. Doua ore mai tirziu a fost scos si cadavrul lui Loraut Pazmandi.

Corpurile neinsufletite au fost transportate la Laboratorul de Medicina Legala Mehedinti, in vederea efectuarii necropsiei si stabilirii cauzelor exacte ale mortii.

La Isverna au sosit si specialisti din Ungaria, iar rudele speologilor unguri decedati au fost anuntate de catre autoritatile romane, prin intermediul Ambasadei Ungariei. Corpurile lor vor fi transportate la Budapesta, dupa indeplinirea formalitatilor legale.

„Am auzit ca, de fapt, se scufunda pentru comoara“

Curiosi, localnicii s-au strins la intrarea in pestera si asteptau sa vada ce se intimpla si daca la suprafata sint aduse si ceva monede din aur sau argint, asa cum se auzea. Ei povestesc ca in zona au venit foarte multi straini, in special unguri, care, sub pretextul efectuarii unor scufundari subacvatice, cauta de fapt comorile ascunse din ordinul reginei Maria Tereza. „Am auzit ca se scufunda pentru un tezaur de aur si argint care zace in adincuri. Pe aici au trecute multe echipe de speologi, mai ales in aceasta vara“, a spus Iancu Tudorescu, de 67 de ani, locuitor al comunei.

Desi autoritatile sustin ca este pentru prima data cind in Pestera Isverna moare cineva, localnicii isi amintesc ca in 1994 a mai murit un francez. „Si acela tot inecat a murit“, a spus o batrina.

Pestera Isverna este situata la 15 kilometri de orasul Baia de Arama si este una dintre putinele pesteri inundate. „Apa este foarte limpede. de aceea este atit de cautata. De obicei, pesterile inundate din Romania au apele tulburi si este greu de facut scufundari in sifon.

Rezervele limitate de aer, frigul si pericolul accidentelor de compresie fac din pestera mehedinteana o piatra grea de incercare pentru speologii scufundatori.

Scufundarile in Pestera Izverna au inceput in urma cu citiva ani. Ea fost explorata si de catre scafandrii cercetatorului Jacques Yves Cousteau, iar imaginile din adincuri sint expuse la sectia „Exploratori in secolul XX“, de la Muzeul Smithsonian din Washington, dar au fost difuzate si pe canalul Discovery.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS