17.9 C
Craiova
vineri, 20 septembrie, 2024

Serviciu de criză

Analistul de risc şi actuarul sunt două joburi potrivite perioadei de criză economică mondială. Ei lucrează cu diferite teorii şi analize şi au capacitatea de a gestiona problemele financiare ale clienţilor.

 

Actuarul se ocupă de managementul riscului. El este cel care aplică analize şi teorii matematice, statistice, economice şi financiare pentru a găsi soluţiile potrivite controlului riscurilor financiare. Actuarul lucrează în asigurări, pensii, în sistemul bancar sau în investiţii. El stabileşte sumele ce trebuie investite în toate serviciile financiare, iar această meserie este cea mai influentă din lume. Actuarii sunt pregătiţi să se implice în managementul de risc şi în cel financiar al instituţiilor, oferă consultanţă consiliului de administraţie pentru stabilirea preţurilor produselor, a rezervelor, solvabilităţii, pentru managementul capitalului, profitabilitate sau risc.

 

Criză de actuari

 

În România, există o criză acută de persoane certificate în actuariat, iar în învăţământul superior, foarte puţini tineri sunt atraşi de o astfel de specializare. Potrivit legii, de la data aderării României la UE, toate companiile de profil, asigurări, fonduri de pensii, sunt obligate să îşi angajeze un număr suficient de actuari certificaţi, în funcţie de volumul activităţii şi de clasele de asigurări practicate. Potrivit unui studiu efectuat de compania Mercer, salariul unui actuar de pe piaţa românească variază între 700 şi 950 de euro. Un director de actuariat poate ajunge la venituri de până la 2.400 de euro. Bonusurile şi beneficiile salariale anuale reprezintă 12,5% din venitul unui director de actuariat.

Şi în asigurări, şi la bancă

 

Alături de actuar în managementul riscurilor se află şi analistul de risc. El are ca obiectiv gestionarea riscurilor la care sunt expuşi asigurătorii. Nu este vorba de calamităţile prevăzute în contractele de asigurare ale clienţilor, ci la riscurile globale care pun în pericol dezvoltarea firmei şi o duc la faliment. Dacă aceste riscuri nu sunt gestionate corect, asigurătorul nu îşi mai poate onora contractele şi nu îşi va putea acoperi cheltuielile.

Analistul de risc trebuie să fie atent la riscurile investiţionale şi tehnice, pentru a consolida stabilitatea financiară a societăţii. În mediul bancar, analiştii de risc operaţional trebuie să colecteze şi să prelucreze incidentele de risc, să monitorizeze baza de date de incidente şi pierderi operaţionale, corelează informaţiile primite din zone diferite din bancă şi oferă suport zonelor de raportare, calculează indici reprezentativi de risc operaţional şi urmăresc evoluţia acestora.

 

Analiştii de risc, serioşi şi responsabili

 

Dacă vreţi să deveniţi analist de risc, trebuie să fi absolvit o facultate cu profil economic, specializările finanţe-bănci şi cibernetică fiind foarte căutate, să fiţi masterand sau absolvent de management banking systems şi să aveţi experienţă bancară de unu-trei ani. La acestea se adaugă cunoştinţele de operare PC şi abilităţile de analiză, sinteză, comunicare şi spirit de echipă. Şi dacă mai sunteţi şi serios, şi responsabil, atunci puteţi aplica pentru un astfel de job.

De la aderarea României la Uniunea Europeană, companiile de asigurări sunt obligate să înfiinţeze un comitet de management al riscurilor. Jobul de analist de risc poate fi extrem de plictisitor pentru persoanele dinamice, directe şi independente, pentru că presupune muncă de birou, rutină şi multe calcule. Pentru o persoană care are nevoie de linişte şi stabilitate, şi care evită conflictele, acesta poaze fi jobul ideal.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS