http:http://www.youtube.com/watch?v=71_1RqKn4Rk
http:http://www.youtube.com/watch?v=DoclvWubk9I
http:http://www.youtube.com/watch?v=NyPmXiKIcaw
Craiovenii au fost invitaţi ieri să facă propuneri pentru reducerea nivelului de zgomot pe care sunt obligaţi să-l îndure mii de locuitori ai Băniei. Trecut de faza dezbaterii publice, proiectul de măsuri contra poluării fonice are, practic, bilet de Bruxelles.
Numărul persoanelor afectate de zgomot în Craiova este foarte mare, mai ales în cazul sunetelor provocate de traficul rutier, care ating valori mai mari de 75dB şi care reprezintă principala sursă de poluare fonică în municipiu. Aceasta este concluzia consultanţilor Enviro Consult, prezentată ieri oficial în cadrul unei dezbateri publice organizate de primărie. Potrivit directorului Enviro, George Tache, poluarea sonoră poate avea efecte negative asupra sănătăţii umane.
„Am să prezint doar câteva dintre ele: hipertensiune arterială, dereglări psihice, nivel mai mare de stres şi chiar probleme auditive“, a spus George Tache. Pentru diminuarea acestor efecte, autorităţile publice din localităţile cu peste 250.000 de locuitori sunt obligate prin lege să întocmească hărţi de zgomot ale oraşului şi „planuri de acţiune pentru reducerea zgomotului ambiental“, documente care, după avizul autorităţilor de mediu, vor fi transmise la Bruxelles pentru evaluare. O primă estimare a costurilor pentru reducerea zgomotului, realizată tot de Enviro, arată că numai în cazul traficului rutier suma necesară pentru intervenţiile obligatorii – asfalt fin, spaţii verzi, autobaze noi – ar fi de 42,5 milioane de euro. Planul integral de acţiune poate fi vizionat pe site-ul www.primariacraiova.ro.
Cine a pus cârciuma?
Anunţaţi care sunt măsurile abordabile pentru atenuarea efectelor decibelilor asupra sănătăţii umane, craiovenii prezenţi la dezbaterea publică de ieri au fost invitaţi să facă şi propuneri pentru întregirea planului de protecţie. Oamenii au ţinut însă mai mult să-şi exprime nemulţumirea faţă de atitudinea autorităţilor. Leonică Voinescu, de pildă, a acuzat în special poliţia, care, în opinia sa, nu intervine atunci când este sesizată că zgomotele din cârciuma de la parter sau cele din timpul curselor ilegale de maşini au devenit insuportabile. Poliţia nu a replicat, însă cazul cârciumii a fost elucidat de reprezentantul Autorităţii de Sănătate Publică Dolj, Corneliu Cicoş, care a declarat că trebuie făcute sesizări către instituţie, care va verifica şi va lua măsuri. Nici primăria nu a scăpat de reproşuri, din cauză că ar fi eliberat cu mare uşurinţă autorizaţii de funcţionare diverşilor poluatori fonici şi că nu intervine în fluidizarea traficului rutier. Secretarul Craiovei, Nicoleta Miulescu, a spus că, în privinţa traficului rutier, municipalitatea a demarat deja câteva proiecte, amintind aici pasajele din intersecţiile centrale. Primăria a înregistrat plângerile şi sugestiile craiovenilor, pentru a le anexa planului de acţiune. Acesta va fi transmis autorităţilor de mediu pentru avizare.