Cătălin Predou a primit azi, cu 42 de voturi pentru şi 9 împotrivă, aviz favorabil de la comisiile de specialitate din Parlament pentru a fi din nou ministru al justiţiei, el afirmând, înainte de audieri, că s-a autosuspendat din calitatea de membru PNL.
Ministrul justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat astăzi, la audierea sa de către patru comisii ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, că sistemul judiciar nu mai corespunde realităţilor româneşti şi că acest sistem poate fi "redesenat".
Ministrul justiţiei a atras atenţia membrilor comisiilor reunite că discutarea şi adoptarea Codurilor reprezintă "cea mai urgentă chestiune profesională", dat fiind că "prin aceste Coduri se vor stabili competenţele instanţelor de judecată şi unităţilor de parchet". Cătălin Predoiu a mai declarat că numai după adoptarea Codurilor, stabilirea competenţelor instanţelor şi refacerea corespunzătoare a schemei de personal se va putea adapta la realitate sistemul judiciar din România.
Ministrul justiţiei a vorbit, în cadrul audierii de sâmbătă, şi despre reformarea aparatului administrativ al ministerului pe care îl conduce. "În cele 9 luni de când am fost numit la Ministerul Justiţiei, am constatat că aparatul administrativ trebuie reorganizat pentru a corespunde actualelor funcţii ale ministerului", a subliniat Cătălin Predoiu, accentuând faptul că, în cadrul MJ, s-au creat noi direcţii cu funcţii foarte importante, respectiv Direcţia de elaborare a actelor normative şi Direcţia de avizare.
Ministrul justiţiei a subliniat importanţa ridicării monitorizării asupra României, dat fiind că experţii europeni urmăresc cu atenţie lupta anticorupţie din ţara nostră. "Nu trebuie să cădem însă în păcatul vânătorii de vrăjitoare", a precizat Predoiu, punând accent pe faptul că, în acestă luptă anticorupţie, drepturile omului trebuie respectate.
Cătălin Predoiu a declarat, sâmbătă, înainte de audierea sa de către comisiile de specialitate din Parlament, că s-a autosuspendat din calitatea de membru PNL al filialei Buzău după nominalizarea sa pentru funcţia de ministru al justiţiei. "Sunt surprins de atacurile dure sosite ieri seară (n.r. vineri) din partea unor colegi, a fost destul de neaşteptat. Cu toate acestea, am procedat corect şi am făcut o cerere şi m-am autosuspendat din calitatea de membru de partid, cererea e înregistrată la filiala Buzău", a afirmat Cătălin Predoiu.
Potrivit acestuia, adoptarea Codurilor în Parlament şi ridicarea monitorizării sunt singurele motive care l-au determinat să accepte propunerea de a fi în continuare ministru. "Cel mai important lucru este ridicarea monitorizării", a susţinut Predoiu, care a precizat că a primit semnale destul de puternice de la Bruxelles că se doreşte continuitate la ceea ce s-a realizat până acum în România în domeniul justiţiei.
Comisiile de specialitate ale Parlamentului României, reunite, l-au audiat azi pe actualul ministru al justiţiei, Cătălin Predoiu, care a fost propus de Coaliţia PD-L – PSD pentru a ocupa în continuare acest post.
Cătălin Predoiu a fost audiat de patru comisii reunite, respectiv Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi şi Comisia pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale, din cadrul Camerei Deputaţilor şi de către Comisia juridică, de disciplină, imunităţi şi validări şi de Comisia pentru drepturile omului, culte şi minorităţi, din cadrul Senatului.
* * *
Deputaţii şi senatorii liberali, membri ai comisiilor de audiere a lui Cătălin Predoiu, nu au ezitat să-l ia la întrebări pe cel propus pentru postul de ministru al justiţiei din cauza deciziei de a accepta să-şi continue mandatul într-un Guvern PSD-PDL.
Primul care a deschis seria atacurilor a fost senatorul PNL, Ioan Ghişe, care i-a amintit lui Predoiu de declaraţia făcută la numirea sa, la începutul acestui an, de către liderul PD-L, Emil Boc, actual premier desemnat. "Emil Boc exprima public suspiciuni legate de apropierea sau legăturile dvs cu Dinu Patriciu", a afirmat Ghişe, aminitind şi de acuzaţiile de la vremea respectivă a liderului democrat-liberal, anume că liberalii dovedesc, prin numirea lui Predoiu, că nu ar avea resurse umane. "Din ce cunoaşteţi, Emil Boc şi-a schimbat părerea sau nu?", a întrebat ironic senatorul PNL.
Ghişe a fost imediat susţinut de colegul de partid, liberalul Ciprian Dobre, care s-a referit la declaraţia lui Predoiu la învestitura sa în Cabinetul Tăriceanu, când şi-a "revendicat apartenţa la principiile liberalismului economic şi politic promovat în România de PNL". "Ce veţi face pentru promovarea liberalismului economic şi politic al PNL în noul Guvern?", a întrebat Dobre.
La rândul său, deputatul PNL Ioan Timiş (fost PD şi PSD), i-a cerut lui Predoiu detalii despre programul anticorupţie, dar s-a interesat şi dacă ministrul doreşte realizarea justiţiei la televizor şi dacă are deja un plan pentru a aduce pe cineva la DNA.
Cătălin Predoiu a ţinut să sublinieze că toate chestiunile din justiţie sunt de natură tehnică, iar priorităţile sale, ca ministru, au fost şi vor fi în continuare legate de asigurarea echilibrului şi profesionalismului. El a insistat că doreşte să fie un bun profesionist, iar apartenenţa politică nu este importantă, deoarece obiectivul este, oricum, asumarea unui mandat stabil şi echidistant. Ministrul a explicat că o garanţie a reformei este tocmai faptul că un membru al fostului Cabinet îşi păstrează fotoliul. "Nu am altă agendă de natură politică", a asigurat el.
Cât priveşte declaraţiile din urmă cu câteva luni ale lui Emil Boc la adresa sa, ministrul justiţiei a menţionat că nu ştie dacă "există nuanţe" la adresa persoanei sale. Predoiu a adăugat că referinţele sale la adresa liberalismului rămân neschimbate, numai că ele nu ţin de apartenenţa la un partid, ci la o anumită filozofie.
Predoiu a menţionat că, în privinţa justiţiei pe televizor, oricum un ministru "trebuie să se ţină departe de anchete" şi a asigurat că, spre deosebire de situaţia de acum "doi sau patru ani", când a existat "un apetit în exces al unor procurori de a lucra în lumina reflectoarelor", acum situaţia s-a schimbat.
Ministrul justiţiei nu a scăpat însă de a doua rundă de întrebări din partea parlamentarilor PNL. Fostul ministru, Tudor Chiuariu, a catalogat programul de guvernare, capitolul referitor la justiţie, drept "superficial" şi "amatorist". "Codul penal Macovei sau Stănoiu?", l-a întrebat Chiuariu ironic. "Poate că e Codul Chiuariu", i-a replicat Predoiu, în aceeaşi notă. Ministrul justiţiei a explicat că toate lucrările pe coduri s-au succedat, astfel că ele sunt ale Ministerului Justiţiei.
Deputatul PNL Gheorghe Gabor a solicitat informaţii despre schimbarea conducerii DNA. Predoiu a răspuns că va evalua situaţia şi a precizat că urmează un alt raport al CE în februarie. "N-aş vrea să antamez nicio soluţie în acest moment", a subliniat el.
Cât priveşte modificarea statutului magistraţilor şi numirea procurorilor, ministrul a menţionat că nu este exclusă trecerea procedurii de la ministrul justiţiei la CSM, dacă se constată îmbunătăţiri ale situaţiei la CSM, dar a asigurat că va avea un contact permament cu partidele pe acest subiect, precum şi cu forurile europene.
Predoiu i-a asigurat pe liberali că, sub aspectul reformelor în justiţie care trebuie incluse în programul de guvernare, este gata să discute cu partidul de opoziţie "din care provine", pentru a face unele "ajustări" regăsite în programul PNL.
La momentul votului, liberalii au anunţat că resping candidatura lui Predoiu, din cauza "fracturii" existente între priorităţile ministrului şi programul de guvernare. În schimb, UDMR a găsit un argument pentru a-l susţine – Predoiu a făcut parte dintr-un Cabinet în care au existat şi miniştri ai Uniunii. Votul a fost majoritar pentru Predoiu – 42 pentru, 9 împotrivă.
"Sper, cândva, foarte curând şi colegii care astăzi au votat contra, vor lua exemplul domnului Boc!", a fost declaraţia de final a ministului Predoiu, în cadrul comisiilor. "Să i-o spuneţi lui Boc, nu nouă!", a fost replica liberalilor.
Cătălin Predoiu a fost numit în funcţia de ministru al justiţiei în data de 29 februarie 2008.