5.6 C
Craiova
duminică, 5 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăMagazinDepresia de după nuntă

Depresia de după nuntă

După terminarea lunii de miere, un cuplu din zece traversează o perioadă de depresie. Aceasta este concluzia unui studiu american, ale cărui rezultate au fost făcute publice recent, în cotidianul britanic Daily Mail.

Specialiştii atrag însă atenţia asupra faptului că o astfel de situaţie este cât se poate de normală atunci când cei doi protagonişti sunt în faza de adaptare la viaţa de familie şi, mai ales, când aceştia au aşteptări foarte mari unul de la celălalt.

Nunta dumneavoastră s-a terminat. Luminile sunt stinse, iar rochia de mireasă este deja pusă în dulap. În loc să vă simţiţi fericiţi, aveţi o senzaţie stranie pe care nu ştiţi cum să o caracterizaţi şi, mai ales, nu ştiţi cărui fapt se datorează. Este vorba despre depresia postnupţială. Tristeţea resimţită după nuntă este explicată de specialişti prin efortul şi încordarea emoţională trăite la cote maxime de proaspeţii însurăţei, care, odată ieşiţi din furtuna pregătirilor de dinaintea ceremoniei, au un puternic moment de cădere afectivă. Aproximativ zece la sută dintre cupluri sunt cuprinse imediat după căsătorie de un val de tristeţe, de remuşcări şi frustrări. „Am făcut bine?“, „A fost o alegere bună?“. Acestea sunt doar câteva dintre întrebările care îi chinuiesc pe proaspeţii însurăţei. „După toată febra planificărilor şi emoţia zilei nunţii, un număr din ce în ce mai mare de proaspete soţii mai ales intră într-o stare depresivă pe care noi am numit-o depresie postnupţială“, a declarat psihologul Michelle Cannon. Potrivit unui studiu realizat de o echipă de cercetători din California, sute de mii de cupluri din întreaga lume nici nu ies bine de pe uşile bisericii şi bat la cea a psihologului pentru terapie maritală. Acest fenomen a cunoscut o creştere spectaculoasă în ultima perioadă, afectând un cuplu din zece. Principalele subiecte de dispută în rândul tinerilor căsătoriţi se referă la bani, sex şi petrecerea timpului împreună. De asemenea, un motiv de ceartă îl reprezintă şi gelozia, cei doi proaspăt căsătoriţi nereuşind să depăşească perioada „despărţirii de fiecare zi“, adică modul în care îşi justifică timpul petrecut separat, fără a atenta la independenţa celuilalt prin exces de posesivitate.

În aceste situaţii, singura cale de a scăpa de depresie este comunicarea. Cei doi parteneri trebuie să discute cât mai mult cu putinţă. Nu contează dacă despre bani, sex sau timpul petrecut împreună. Orice subiect este binevenit. „Credeaţi că nu vă veţi mai certa odată ce aţi ajuns în faţa altarului? Sunteţi fiinţe umane. Este o situaţie absolut normală. Încercaţi să fiţi în continuare independenţi şi să fiţi responsabili de propria fericire. Este iraţional să credeţi că partenerul dumneavoastră va trebui după nuntă să gândească pentru doi şi să preia toate problemele şi dubiile dumneavoastră“, a mai spus Michelle Cannon.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS