9.2 C
Craiova
vineri, 1 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăMagazin2009, un an atipic, spectaculos şi complicat

2009, un an atipic, spectaculos şi complicat

Cu şase eclipse, în loc de patru (câte sunt de obicei), cu trei conjuncţii Jupiter-Neptun, în loc de una, cu o opoziţie Saturn-Uranus care acţionează continu, cu o retrogradare venusiană însoţită de o conjuncţie prelungită Venus-Marte, 2009 se anunţă un an ieşit din comun, atipic, presărat cu evenimente spectaculoase şi situaţii complexe, care cer raţiune, simţ practic, adaptabilitate şi… o bună rezistenţă nervoasă!

 

Cele mai semnificative configuraţii astrale şi influenţa lor

 

Conjuncţia Jupiter – Neptun.

Datele aspectului exact: 27 mai, 10 iulie şi 21 decembrie.

De obicei, Jupiter îl ajunge din urmă pe lentul Neptun o dată la 13 ani, îl salută şi trece mai departe. În 2009, Jupiter şi Neptun se întâlnesc însă de trei ori (!), iar această triplă conjuncţie influenţează tot anul. Aspectul are un impact puternic, definitoriu pentru 2009, în general, şi este configuraţia cu cea mai mare influenţă asupra României, fiindcă se formează în semnul Ascendent al hărţii Marii Uniri din 1918. Din acest motiv, semnificaţia ei merită să fie detaliată.

Neptun patronează inspiraţia, idealul, compasiunea, iluminarea, credinţa şi misterul, dar şi utopia, superstiţia, amăgirea, confuzia, deziluzia, rătăcirea, dizolvarea, dependenţa, şomajul, frauda, interlopul. Are legătură cu colectivităţile largi, conştiinţa de masă şi propaganda. Jupiter guvernează entuziasmul, optimismul, expansiunea, convingerile, educaţia, cultura şi orizonturile largi. Are implicaţii administrative, juridice şi financiare. Negativ, exagerează, amplifică, aduce un optimism inconştient, autosuficienţă şi multă aroganţă, înclină la reacţii bombastice, excese şi risc.

Ultimele triple conjuncţii Jupiter-Neptun s-au petrecut în 1843, 1919/1920 şi 1971. Cea din 1843 (tot în Vărsător) a sădit ideile progresiste ce au condus la valul de revoluţii de la 1848, la mişcările pentru emanciparea femeilor şi la abolirea sclaviei. Cea din 1919/1920 (în Leu) a fost însoţită de un număr record de greve, dar tot atunci a debutat epoca „anilor nebuni“, o descătuşare de energii la nivel social, artistic şi cultural. În 1971, Jupiter şi Neptun s-au întâlnit în Săgetător. S-a înfiinţat organizaţia „Medici fără frontiere“, compania Intel a lansat primul microprocesor din lume, iar Ray Tomlinson a inventat e-mail-ul, dar anul a fost marcat de o epidemie de lovituri de stat (în Argentina, Bolivia, Thailanda, Sudan, Uganda reuşite, iar în China, Egipt, Maroc şi Laos eşuate).

În varianta fericită, pentru România, tripla conjuncţie Jupiter-Neptun ar putea însemna debutul unei regenerări a conştiinţei sociale, unei treziri spirituale, unei înnoiri a viziunii, unei modernizări a sistemelor. Trebuie avută însă foarte mare grijă, căci graniţa dintre reuşită şi dezastru este extrem de subţire. Este foarte mare riscul ca Jupiter să amplifice defectele neptuniene, sporind haosul din politică şi justiţie, conducând la fanatism religios, promovând un amestec dubios de pseudoprincipii, inoculând maselor idealuri utopice etc. Sub o astfel de configuraţie, riscul financiar este extrem de crescut. Iniţiativele, atât cele de natură financiară, cât şi cele din orice alt domeniu trebuie gândite lucid şi prudent, deoarece conjuncţia are ceva amăgitor, magnetizant, hipnotizant, care poate atrage pe cărări greşite. Atenţie mărită pentru toată lumea, dar mai ales pentru Vărsători, Tauri, Lei şi Scorpioni. Atenţie mărită pentru România şi pentru cei care o conduc!

 

Opoziţiile Saturn-Uranus

 

Datele aspectului exact: 5 februarie, 15 septembrie.

Cele două opoziţii Saturn-Uranus (pe axa Fecioară-Peşti) aparţin unui ciclu de 5 (una în 2008, două în 2009 şi două în 2010). Influenţa lor se extinde asupra întregului an, iar efectele sunt bulversante. Avem un conflict între Saturn, care patronează structura, organizarea, tradiţia şi conservatorismul, şi Uranus, planeta anarhiei, a schimbării, experimentului şi a înnoirii. Sub o astfel de combinaţie, o serie de concepte şi sisteme încearcă să se reconfigureze, dar vechiul opune rezistenţă noului, iar de aici rezultă dezordine şi instabilitate. La nivel mondial se menţine riscul de dificultăţi politice, administrative şi economico-financiare.

România resimte efectele în mod particular la nivel economic, dar opoziţia i-ar mai putea aduce o accentuare a ratei mortalităţii în rândul personalităţilor publice sau decese care stârnesc un interes deosebit în rândul publicului larg.

La nivel personal, opoziţia generează instabilitate, dezorganizare, îndoieli, nesiguranţă, răvăşirea sistemelor de valori, delăsare, adversităţi, accidente. Un avertisment special se îndreaptă spre Fecioare şi Peşti, iar apoi spre Gemeni şi Săgetători.

Notă: Criza globală în care ne găsim este generată în principal, acestei opoziţii, care acţionează în fundal, pe tăcute, fără semnale virulente, încă din septembrie 2007 şi care a început să se manifeste foarte vizibil abia în toamna lui 2008, în lunile din preajma aspectului exact. Dacă aşa stau lucrurile, atunci este de aşteptat ca neplăcerile financiare să se prelungească pe tot parcursul perioadei de influenţă a opoziţiei, adică şi în 2009, şi în 2010.

 

Eclipsele

 

În timp ce un an obişnuit este „asezonat“ cu patru eclipse, două de soare şi două de lună, 2009 se dedă la excese rar întâlnite: şase eclipse, din care două de soare şi patru de lună! Tradiţia astrologică susţine că săptămânile din jurul eclipselor au o încărcătură specială, cel mai adesea negativă. Iată mai jos eclipsele din 2009 şi câteva consideraţii privind specificul lor:

Prima tură:

• 26 ianuarie – Eclipsă inelară de soare, cu Soare-Lună la 6°29’ Vărsător, vizibilă în Indonezia, sudul Africii, sudul Asiei şi Australia.

• 9 februarie – Eclipsă de lună, cu Luna la 20°59’Leu

Aparţin unei familii de eclipse cu efecte blânde, care fac trimitere la relaţii: apartenenţa la un grup sau altul, angajare sau responsabilităţi de cuplu, parteneriate, asocieri, amiciţie etc. Ne vorbesc despre nevoia de cooperare, acord şi unirea eforturilor, lucruri ce au o acum o relevanţă mărită în România, fiindcă eclipsele vizează axa orizontului din harta sa de „naştere“ (cea a Marii Uniri).

Tura a doua:

• 7 iulie – Eclipsă de lună, cu Luna la 15°23’Capricorn

• 22 iulie – Eclipsă totală de soare cu Soare-Lună la 29°26’ Rac

Vizibilitate: Asia. Vizibilitate maximă, în banda de totalitate, care trece prin India, Nepal, Bhutan, Bangladesh, China, Japonia, Insulele Marshall şi Gilbert.

• 6 august – Eclipsă de lună, cu Luna la 13°43’ Vărsător

Această „serie“ este de mare impact, dat fiind faptul că avem de-a face cu o eclipsă de soare totală şi care vine însoţită de două eclipse de Lună, în loc de una singură, cum se întâmplă de obicei. Aparţine unei familii de eclipse dure, care vor schimbare cu orice preţ şi o pot impune brutal. Au de-a face cu reformele rapide, neaşteptate, cu găsirea unor metode noi şi originale pentru a estiona situaţii deosebite. Pentru România, vizează piaţa muncii, condiţiile de lucru, mediul, rezervele de hrană, cerealele şi zootehnia – aici pot surveni în iulie-august situaţii de criză, care să impună soluţionări de genul celor descrise.

Tura a treia:

• 31 decembrie – Eclipsă de lună, cu Luna la 10°15’Rac. Este o eclipsă parţială, vizibilă în seara Anului Nou şi în România, dacă permit condiţiile meteorologice.

Aparţine unei familii de eclipse care pune problema unor noi responsabilităţi şi angajamente, posibil faţă de scopuri nobile sau fiinţe neajutorate. Deşi poate aduce dificultăţi, dă mulţumire sufletească şi creşte respectul de sine. La noi, efectele se îndreaptă din nou spre „clasa muncitoare“, mediu şi animale.

Venus retrograd – Relaţiile sub lupă

 

Venus va fi retrograd între 6 martie şi 17 aprilie, în prima jumătate a Berbecului şi ultimele grade din Peşti. Ciclul retrogradării se întinde însă pe o perioadă mai extinsă, efectele putându-se resimţi între 3 ianuarie şi 6 iunie. În această perioadă, noţiuni ca dragostea, mariajul, colaborarea, pacea, armonia, echitatea, simetria, estetica, arta pot suferi unele perturbări. În plan relaţional, cresc implicarea emoţională şi subiectivismul, exprimarea sentimentelor devine mai greoaie, pot ieşi la suprafaţă trăiri uitate, pot reapărea iubiri trecute sau revin în atenţie situaţii complicate sau nefinalizate. De obicei, lucrurile se limpezesc abia la încheierea ciclului. Cel puţin cât timp Venus este retrograd, tind să fie percepute deformat, drept care ar trebui evitate iniţiativele relaţionale importante: logodne, nunţi, declanşarea unei rupturi sau a procedurilor de divorţ. Cu adaptările de rigoare, cele de mai sus sunt valabile şi pentru asocieri sau colaborări. Atenţie, mai ales pentru Berbeci, Fecioare, Balanţe şi Peşti!

La nivel macro, Venus retrograd poate fi defavorabilă acordurilor, convenţiilor, înţelegerilor şi cooperării, poate crea probleme financiare (Venus guvernează în principal banii lichizi) şi nu este tocmai favorabilă lumii artistice, industriei de frumuseţe şi celei de divertisment. Pentru România, influenţele financiare sunt mai accentuate şi toate cele de mai sus pot avea o legătură puternică şi cel mai probabil deformată, cu mass-media şi educaţia. În ceea ce priveşte relaţiile, Venus retrograd pune sub lupă în special relaţiile cu vecinii de frontieră. Subiectele noi pot da naştere unor dezacorduri, dar este posibil şi ca în atenţie să revină subiecte vechi, nerezolvate, care acum cer o reanaliză şi o soluţionare.

 

Conjuncţiile Venus-Marte – Când pasiunea umbreşte judecata

 

Datorită retrogradării, în 2009 Venus face două conjuncţii exacte cu Marte: pe 22 aprilie (Peşti) şi pe 21 iunie (Taur). Cei doi rămân însă alături peste două luni şi jumătate, conjuncţia generând efecte între 11 aprilie şi 5 iulie!

Combinaţia stârneşte pasiuni aprinse, care pot deveni greu de controlat. Sentimental, favorizează iubirile pătimaşe, dar care pot trece prin crize acute. Dăunează armoniei şi predispune la situaţii tensionate, poate chiar la ruptură. La nivel macro, influenţează lumea militară, industrială, artistică, sportivă şi medicală. Exaltă sentimentele naţionaliste, depreciază valorile şi aduce incertitudine. Are potenţial conflictual mărit, fiind dăunătoare păcii, consensului şi tratativelor. La nivel personal, stârneşte pornirile instinctive, care tind să umbrească raţiunea şi să conducă la acte pripite şi riscante. Cele două conjuncţii Venus-Marte din 2009 fac parte din acelaşi ciclu cu conjuncţia din septembrie 2008, motiv pentru care evenimentele din aprilie-iulie pot avea legătură cu cele din toamna trecută. Ele sunt legate de ciclul retrogradării lui Venus şi nu pot fi disociate de acesta. Accentuează manifestările, le fac mai dinamice, mai pătimaşe, mai combative, mai gălăgiose.

În cazul României, conjuncţiile Venus-Marte se repercutează în special la nivel de finanţe, media, informaţie, educaţie, transporturi, vecinătăţi, tradiţie, imobiliare, industrie extractivă, agricultură. Aprinde spiritele în zona democraţiei şi a opoziţiei parlamentare.

Material realizate de Mihaela DICU, preşedinte de onoare a Asociaţiei Astrologilor din România, autoarea cărţilor "Zodiacul" şi "Primul pas spre horoscop"

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII