7.3 C
Craiova
duminică, 22 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalAm uniforma mea, sunt elev...

Am uniforma mea, sunt elev…

Uniforma şcolară personalizată şi insigna sau ecusoanele sunt prevăzute în regulamentele de ordine interioară din şcolile doljene. Vor sau nu, elevii trebuie să accepte ideile conducerii şcolii în care învaţă.

Tricou verde cu sigla şcolii, cămaşă albă, pantaloni şi fustă albastre, în unele cazuri, câte o cravată sunt doar câteva modele vestimentare distinctive, de care elevii doljeni trebuie să ţină cont atunci când vin la unitatea şcolară de care aparţin. 40 de unităţi de învăţământ din Dolj au impus adoptarea uniformelor, iar alte 27 de şcoli au decis în regulamentul de ordine interioară să existe anumite semne distinctive în ţinuta elevilor. Mai-marii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj au încercat să adopte modelul din Occident, unde este o mândrie să porţi uniformă, dovedind astfel că faci parte dintr-o şcoală de elită.

 

Început de an, ţinută nouă

 

Reprezentanţii şcolilor doljene susţin că de mai mulţi ani se încearcă ajungerea la un numitor comun între elevi şi profesori în ceea ce priveşte alegerea unei uniforme. Mulţi elevi s-au conformat, iar la început de an au venit „înnoiţi“ la şcoală, cu modelul de uniformă decis în luna decembrie. „Am reuşit într-un final să impun uniforma şcolară distinctivă în liceul nostru. Am avut unele probleme, în special la clasele a XII-a, am fost făcut comunist, însă elevii au înţeles până la urmă cât de important este să ne diferenţiem ca unitate şcolară“, a spus Petre Predoi, director al Colegiului Naţional „Ştefan Velovan“ din Craiova. Din 5 ianuarie, toţi elevii acestei unităţi şcolare trebuie să se conformeze, altfel sunt trimişi acasă să-şi schimbe hainele cu ţinuta corespunzătoare liceului. Pantalonul albastru (sunt acceptaţi şi blugii de această culoare – n.r.), sacoul, cămaşa şi cravata roşie, imprimată cu sigla unităţii şcolare, sunt piesele vestimentare unisex ale elevilor Colegiului „Velovan“.

 

Insignă – da, uniformă – ba

 

Dacă reprezentanţii Colegiului Naţional „Ştefan Velovan“ sunt fericiţi că şi-au atins obiectivul în ceea ce priveşte impunerea unei ţinute, cei din Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti“ se mulţumesc ca elevii să poarte o insignă personalizată. Pentru sezonul cald, elementul distinctiv al acestei unităţi şcolare este tricoul personalizat. Elevii din „Buzeşti“ au făcut front comun, refuzând categoric ideea unei ţinute ce ar putea semăna cu uniforma şcolară: „Tricourile pe care ni le-au impus erau, pur şi simplu, de prost-gust… Nu este firesc să ni se impună o uniformă şcolară. Este suficient să avem această insignă pentru a ne diferenţia de colegii din alte licee“. De aceeaşi părere sunt majoritatea elevilor şcolilor doljene, care susţin că uniforma este „depăşită“, „aminteşte de vremuri comuniste“ şi este o consecinţă a „sărăciei în masă“…

 

Şepci, căciuli, eşarfe, accesorii vestimentare

 

Nemulţumiţi, dar nevoiţi să se conformeze sunt şi elevii Şcolii nr. 22, care adoptă o ţinută vestimentară compusă din bluză sau cămaşă albă, pantaloni sau fustă bleumarin, cravată cu însemnele unităţii de învăţământ. Şcoala nr. 24 a ales culoarea grena pentru vesta obligatorie, dar şi pentru manşetele şi gulerele cămăşilor. Ca şi colegii din CN „Ştefan Velovan“, elevii Şcolii nr. 3 au ca accesoriu vestimentar cravata roşie (pentru fete) şi cea albă pentru băieţi, alături de fusta sau de pantalonul bleumarin. Mai norocoşi, se pare, sunt elevii Şcolii nr. 33, care pentru anotimpul cald trebuie să poarte şepci personalizate, de culoare albă sau albastră, iar iarna, căciuli personalizate.

Elevii din clasele I-VIII de la Şcoala Coţofenii din Faţă se îmbracă impecabil: blugi albaştri şi cămăşi albe, cu insignă. Ciclul primar din Calopăr adoptă clasicele uniforme, iar cei de la gimnaziu vor purta tricouri albastre cu însemnele şcolii. Pentru Şcoala din Sălcuţa, vişiniul este distinctiv pentru uniforma adoptată. La Şcoala din Pleşoi însă, eşarfa este la modă, acest accesoriu fiind adoptat atât de fete, cât şi de băieţi.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

11 COMENTARII