7.3 C
Craiova
duminică, 22 decembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriSă faci ceea ce îţi place, calea spre succes

Să faci ceea ce îţi place, calea spre succes

Deşi ne aflăm în perioadă de criză, resimţită în toată lumea, un lucru trebuie să rămână de bază atunci când vorbim de carieră, ne spun psihologii: plăcerea de a face ceea ce îţi place!

Circulă chiar şi o frază celebră: „Do what you like, money will follow!“ (Fă ce îţi place, banii vor veni de la sine!)…  Dar în plină criză, când românii, şi nu numai, cu greu pot găsi un loc de muncă, această zicală poate fi uşor desfiinţată de majoritatea celor care vor să muncească. Într-adevăr, ar fi ideal să munceşti cu plăcere, conform psihologilor de pe site-ul business-edu.ro. Dacă munceşti cu plăcere, ai şanse să fii cel mai bun şi cei mai buni, în general, pot ajunge în vârf. Deci, şansele tale de a avansa în carieră sunt mai mari atunci când ai norocul să îţi găseşti slujba visată. Şi organismul reacţionează altfel când munceşti cu plăcere: ai mai multă energie, oboseşti mai greu, ai mai multe satisfacţii din munca pe care o faci.

Curajul, cheia esenţială

Dacă simţi că tot ceea ce faci acum nu este foarte potrivit pentru tine, nu te lăsa influenţat de cei din jur sau de condiţii (de exemplu, un salariu bun) în a-ţi schimba cariera. Un prim pas ar fi să lucrezi şi ca voluntar într-o organizaţie sau într-o firmă. A devenit ceva obişnuit să ai două joburi. Esenţial este să ai curajul să te desprinzi, să încerci să îţi urmezi pasiunea!

Când aveţi dubii, ţintiţi cât mai sus!

Dacă nu ştii ce să alegi, începe cu ce este mai greu. Îţi vei testa forţele, te vei cunoaşte mai bine şi, cine ştie, poate chiar îţi reuşeşte! Şi doar dacă se dovedeşte că nu poţi să atingi primul target propus, mulţumeşte-te cu mai puţin. În felul acesta nu vei avea niciodată păreri de rău pentru lucrurile pe care nu le-ai încercat.
Şi nu uita! „Fără un plan, eşti ca o corabie fără cârmă!“! Cea mai mică briză te poate duce către ţărmuri pe care nu ţi le doreşti. Fără un plan solid, chiar şi un bun profesionist poate stagna şi deveni candidat la eşec. Un plan bun te poate ajuta să treci şi prin momentele dificile.

De unde începem planificarea
 
Un plan începe cu un vis. Cum arată cariera pe care ţi-o doreşti? Cum arată biroul tău? Cât succes îţi doreşti să ai? Construieşte-ţi în minte cariera pe care ţi-o doreşti în cele mai mici detalii. O idee bună este să faci acest lucru în scris, astfel vei fi sigur că nu vei uita nimic important. Alege-ţi un semn, o carte poştală, o fotografie, un obiect pe care să îl ţii tot timpul la vedere şi care să simbolizeze pentru tine cariera.

Selectează atent firma la care ai vrea să lucrezi

Fă-ţi o listă cu companiile în care ţi-ar plăcea să munceşti. Scrie pentru fiecare măcar trei motive pentru care îţi doreşti să  munceşti acolo (păstrează ce ai scris, poate fi material bun pentru scrisoarea de intenţie).
Află cât mai multe lucruri despre companiile în care vrei să lucrezi, vizitează site-ul firmei, culege informaţii despre ele din ziare şi reviste. Pe unele site-uri poţi afla chiar cine se ocupă de resurse umane!
Acum ai nevoie de un plan de abordare a acestor companii. O idee ar fi să mergi la evenimente de afaceri, unde să poţi întâlni oameni care lucrează în firmele în care visezi să fii angajat.
Scrie-ţi CV-ul şi scrisoarea de intenţie. Nu uita, scrisoarea de intenţie trebuie adaptată fiecărei companii.
Poţi apoi apela la firmele care fac recrutare. Vei întâlni acolo şi un consilier care să te ajute în luarea deciziei.
Fii la curent cu tot ce se întâmplă în domeniul pe care îl stăpâneşti cel mai bine! Foloseşte orice moment să te informezi din ziare, reviste, site-uri, emisiuni TV. Vei face o impresie bună la interviu când angajatorii se vor întâlni cu o persoană atât de bine informată şi de pasionată de domeniul în care vrea să lucreze. Pune pasiune în tot ce faci, numai astfel munca îţi va fi răsplătită!

Sursa business-edu.ro

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU