0.6 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljUnii profesori fug de muncă, alţii vor şi pensie, şi serviciu

Unii profesori fug de muncă, alţii vor şi pensie, şi serviciu

Zeci de profesori doljeni, care împlinesc în acest an vârsta legală de pensionare, au solicitat ieşirea din sistemul educaţional. Legal, aceste cadre didactice pot să rămână la catedră până la terminarea anului şcolar în curs sau să îşi continue activitatea, la cerere, încă trei ani, după care să solicite pensionarea.

ISJ Dolj, în lipsă de personal calificat

Se pare că gustul predării le-a ajuns acestor oameni, care preferă să trăiască doar din pensie. Începând cu 26 ianuarie, numărul cererilor de pensionare depuse la birourile Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj a crescut. „Am anunţat directorii unităţilor şcolare judeţene să îmi trimită o listă cu personalul didactic care doreşte să se pensioneze şi care în acest an împlinesc vârsta legală de pensionare. Surprinzător, cererile sunt din ce în ce mai multe. Le spun încă o dată acestor oameni că îşi pot continua activitatea până la 1 septembrie 2009. În prezent, nu dispunem de personal calificat cu care să îi înlocuim“, a precizat Diana Buşoi, inspector general în cadrul ISJ Dolj. Aceşti profesori pot solicita directorului unităţii şcolare în care lucrează să se ocupe de întocmirea dosarului de pensionare. Dintre zecile de profesori care împlinesc în acest an vârsta legală de pensionare, doar zece au solicitat prelungirea activităţii didactice. Chiar şi de la toamnă, aceştia vor primi ore, cu condiţia să fie neocupată acea catedră şi să nu existe probleme cu restrângerea de personal dintr-o unitate şcolară. Până pe 10 februarie, reprezentanţii ISJ Dolj vor trimite răspuns profesorilor care vor să îşi prelungească activitatea didactică. Data-limită pentru primirea cererii de  ieşire din sistemul de învăţământ este 6 februarie 2009.

Şi cu pensie, şi cu ore

Pe de altă parte, pensionarii care sunt plătiţi cu ora sau cei care au normă întreagă în şcolile doljene vor să muncească în continuare. Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 230/2008, prin care se interzicea cumularea pensiei cu salariul, a fost respinsă de Curtea Constituţională, care a decis la sfârşitul lunii ianuarie că aceasta este neconstituţională. Ca în toate ţările UE, şi nu numai, condiţionarea oamenilor de a trăi fie din salariu, fie din pensie este ilegală, omul fiind cel care decide cât vrea să muncească. „Până la apariţia unor noi reglementări, cei 54 de pensionari care predau în şcolile din judeţul Dolj pot să îşi continue activitatea. Nu avem suficient personal calificat pentru a-i înlocui pe aceştia, mai ales acum, când ne confruntăm cu o cerere atât de mare de profesori care vor să iasă la pensie“, a adăugat Diana Buşoi.
Pensionarii doljeni plătiţi cu ora sunt în special în mediul rural, pe catedre pentru care nu şi-a arătat nimeni interesul până la 1 octombrie 2008. Cu astfel de cazuri ne confruntăm la Şcolile din Siliştea Crucii, Dioşti, Gighera, Botoşeşti – Paia etc. 

54 de cadre didactice pensionare

Din cele aproximativ 8.500 de cadre didactice din învăţământul preuniversitar doljean, numai 54 sunt pensionari dintre care 17 cu normă întreagă, 21 cu peste jumătate de normă, 14 cu plata cu ora şi doi titulari, care sunt foste cadre militare până în 60 de ani, care s-au titularizat după pensionare.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII