8.9 C
Craiova
vineri, 3 ianuarie, 2025

Student în rate

Veste bună pentru viitorii aspiranţi la titlul de student. Fie că sunt din Craiova, din mediul rural sau din alte oraşe ale ţării, tinerii care nu dispun de bani, dar vor să urmeze o facultate vor putea să acceseze împrumuturi de la stat.

Guvernul a aprobat, la începutul acestei săptămâni, după doi ani de aşteptare, înfiinţarea Agenţiei de credite pentru studenţi. Instituţia ar urma să acorde studenţilor şi masteranzilor sume de bani care să acopere taxele de studiu, dar şi cheltuielile de cazare, masă, cărţi şi cursuri. Termenul de rambursare a împrumuturilor ar putea fi de 15 sau chiar 20 de ani, plus o perioadă de graţie de trei ani. Însă, acest lucru va fi posibil cel mai probabil din anul universitar 2010-2011.

Împrumuturi returnate în 15-20 de ani

În ceea ce priveşte rambursarea creditului, varianta agreată de Ministerul Educaţiei este cea a unui interval mediu. Tinerii vor putea returna banii împrumutaţi în 15-20 de ani de la finalizarea studiilor. Mai mult, Agenţia ar putea acorda debitorilor o perioadă de graţie, până la începerea plăţii, cuprinsă între şase luni şi trei ani, astfel încât absolvenţilor să le rămână suficient timp pentru găsirea unui loc de muncă bine plătit. Conform ordonanţei emise de executiv, fondurile agenţiei vor fi asigurate din alocaţii de la bugetul de stat, donaţii şi sponsorizări. În ceea ce priveşte valoarea dobânzii aferente creditelor sau condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească studentul, nu au fost date prea multe detalii. Un lucru este cert, Ministerul Educaţiei a decis înfiinţarea acestei Agenţii cu scopul de a susţine tinerii care provin din mediul rural, dar şi pe cei cu o situaţie materială precară, orfani, tineri ieşiţi din sistemul instituţionalizat etc.

Studenţii craioveni renunţă la facultate din lipsa banilor

Reprezentanţii Universităţii din Craiova susţin înfiinţarea acestei Agenţii de acordare a creditelor pentru tinerii care vor să urmeze o facultate, dar, din cauza lipsei banilor, renunţă. Alţii, şi mai grav, renunţă la facultate chiar şi după ce au fost admişi la buget, nedispunând de banii necesari pentru a se întreţine. „Sunt foarte mulţi tineri capabili, inteligenţi, în judeţul Dolj, care vor să urmeze o formă de învăţământ superior – facultate, master, doctorat -, dar care, din păcate, nu îşi permit din punct de vedere material. Înfiinţarea unei astfel de Agenţii este o noutate în România. În Europa sau în alte state ale lumii, aceste companii există de zeci de ani. Odată cu acordarea acestor împrumuturi, ar creşte numărul studenţilor craioveni. În al doilea rând, tinerii vor avea timp să vină zilnic la cursuri şi nu vor renunţa la facultate din lipsă de bani“, a menţionat Dumitru Topan, prorectorul Universităţii din Craiova. În ultimul timp, tot mai mulţi studenţi sunt exmatriculaţi deoarece nu s-au mai prezentat la cursuri. Alţii au renunţat din proprie iniţiativă la cei trei ani de studiu, preferând să muncească, să se mulţumească doar cu liceul…
În prezent, 29.669 de studenţi urmează cursurile uneia dintre facultăţile Universităţii din Craiova. 10.815 dintre aceştia sunt la buget, restul plătind o taxă anuală, care este destul de costisitoare.

Pro sau contra creditelor de la stat

Şi studenţii aflaţi ieri pe holurile Universităţii din Craiova aflaseră de înfiinţarea Agenţiei pentru acordarea creditelor. „Este extraordinar să primim bani pentru a învăţa, dar ideal ar fi să nu plătim dobânzi. Aş vrea să urmez un master pe resurse umane, care costă cam 2.500 de lei pe an. Este enorm pentru mine şi încă mă gândesc dacă să mă înscriu sau nu… Mai bine mă angajez pentru că, pe lângă banii pentru taxă, mai am nevoie şi pentru cursuri, cărţi, transport. Oricum, mă aflu printre cei norocoşi. Locuind în Craiova, nu sunt nevoită să stau în cămin“, a spus Mirela Stoian, studentă la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor. Alţi studenţi dezaprobă aceste împrumuturi de la stat. „Nu am face decât să plecăm în viaţă cu datorii. Este aberant! Dacă statul ar dori într-adevăr să ne ajute, ar elimina taxa pentru noi, cei proveniţi din familii cu venituri mici sau pentru cei care avem părinţii pensionari sau bolnavi. Pentru mine, de exemplu, care stau şi în cămin, este cumplit de greu. Muncesc din anul I de facultate să fac rost de bani, să mă întreţin şi să îmi ajut şi părinţii bolnavi“, a spus Alina T., studentă la Facultatea de Litere. 

Sondaje îngrijorătoare

Aproape jumătate din populaţia din grupa de vârstă 24-29 de ani, care se bucură de o situaţie financiară foarte bună, a absolvit o formă de învăţământ superior, faţă de doar 2-5%, cât reprezintă proporţia celor cu situaţie materială precară. La nivel naţional, 37% din populaţia din grupa de vârstă 19-21 de ani, din mediul rural, a absolvit liceul, însă doar 4% din totalul locuitorilor din mediul rural cu vârste între 25 şi 29 de ani au diplomă de studii superioare.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS