23.4 C
Craiova
vineri, 27 septembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalStolojan, împotriva Companiei Energetice Naţionale

Stolojan, împotriva Companiei Energetice Naţionale

Înfiinţarea Companiei Energetice Naţionale (CEN) va reprezenta obiectul unor studii elaborate de către experţi, care vor analiza consecinţele constituirii acestei companii-mamut, relatează NewsIn.

 

Theodor Stolojan a declarat că, în şedinţa de ieri-dimineaţă a coaliţiei guvernamentale, titularul portofoliului economiei, Adriean Videanu, a informat conducerea acesteia despre faptul că ideea înfiinţării Companiei Energetice Naţionale va face obiectul unor studii elaborate de către experţi, care să analizeze consecinţele constituirii acestei companii-mamut. „Domnul Adriean Videanu ne-a informat că se fac studii de către experţi, iar în funcţie de acestea se va discuta şi problema reorganizării sectorului energetic“, a declarat ieri Stolojan.

Prim-vicepreşedintele PD-L s-a pronunţat împotriva constituirii Companiei Energetice Naţionale şi a precizat că nu agreează ideea ca o singură companie să domine piaţa românească a energiei. „O singură companie energetică nu este în regulă“, a spus democrat-liberalul.

Constituirea CEN ar duce la creşterea preţurilor la energia electrică

Înfiinţarea CEN ar duce la majorarea preţurilor la energia electrică vândută consumatorilor eligibili, potrivit unui memorandum aprobat de guvern, în document fiind invocat un studiu din 2006 ce prevede alternativa înfiinţării a două-cinci companii de producere a energiei, echilibrate ca forţă de piaţă.

Memorandumul, elaborat de Ministerul Economiei, a fost aprobat în şedinţa de joi a guvernului, urmând ca executivul să propună parlamentului respingerea Ordonanţei de Urgenţă nr. 128/2008, care prevede înfiinţarea Companiei Energetice Naţionale, potrivit unor surse ministeriale.

Noua companie urma să se înfiinţeze prin preluarea de către Electrica a pachetelor de acţiuni de la Hidroelectrica şi de la Complexurile Energetice Rovinari şi Turceni.

Argumentele împotriva înfiinţării CEN, aduse în memorandumul elaborat de Ministerul Economiei, sunt „efectele de distorsiune a pieţei concurenţiale, a pieţei de energie şi consecinţele în funcţionarea sistemului energetic“. „Compania naţională va deţine circa 80% din puterea instalată, aproximativ 50% din producţia de energie electrică şi peste 90% din serviciile de sistem. Puterea unei astfel de companii este semnificativă şi, în condiţiile unui management relativ independent (de exemplu, management privat), aceasta îşi poate impune punctul de vedere în dialogul cu autorităţile statului, la fel cum îşi impun în prezent punctul de vedere distribuitorii privaţi“, se prezintă în document riscurile creării CEN.

Alt argument în ceea ce priveşte riscurile este acela că o companie care deţine 50% din piaţa naţională de energie electrică are o poziţie dominantă, pe care o poate utiliza în avantajul propriu şi în dezavantajul celorlalţi participanţi pe piaţă şi al consumatorilor de energie: „Prin manipularea cantităţilor oferite orar pe piaţa angro de energie electrică, poate forţa creşterea preţurilor sau poate crea dificultăţi celorlalţi participanţi, inclusiv poate forţa falimentul unor producători mai puţin flexibili şi cu costuri relativ mari“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII