5.9 C
Craiova
marți, 24 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateClopotelul a sunat pentru 70.000 de copii si elevi

Clopotelul a sunat pentru 70.000 de copii si elevi

Emotia primei zile de scoala a fost traita din plin atit de catre elevi, cit si de parintii acestora, care au venit in numar mare la festivitatile de deschidere a anului scolar. Mai nemultumiti au fost, in special, elevii din clasele terminale de liceu, care ar fi dorit ca vacanta sa mai continue. Cu toate acestea, ei au trait intens bucuria revederii. Pentru a-i primi pe invatacei, 783 de unitati de invatamint si-au deschis portile. 5.300 de cadre didactice, care au fost incadrate, vor incerca sa asigure, in masura posibilitatior, desfasurarea unor cursuri de calitate.

Ca si in alti ani, la Colegiul National „Tudor Vladimirescu“ a avut loc festivitatea de deschidere a noului an scolar. Aici au fost prezenti pe linga parinti si elevi, oficialitati locale, intre care prefectul Toni Grebla, primarul orasului Tirgu Jiu, Florin Circiumaru, comandantul IJP Gorj, Constantin Nicolescu, si inspectorul general al ISJ Gorj, Nicolae Mergea. Colegiul „Tudor Vladimirescu“ nu a fost ales intimplator pentru a gazdui deschiderea anului scolar, unitatea fiind recunoscuta pentru rezultatele obtinute de catre elevi, de-a lungul anilor. Cu toate ca a fost simbata, si in alte scoli si gradinite a fost sarbatoare, copiii venind sa isi vada colegii si profesorii. Pentru acest an, Inspectoratul Scolar Judetean Gorj a pus la dispozitia copiilor 13 gradinite cu program prelungit, 356 de gradinite cu program normal, 380 de scoli primare si gimnaziale, 32 de licee si grupuri scolare, o scoala profesionala si o scoala postliceala. La acestea se adauga citeva gradinite si scoli postliceale particulare. In acelasi timp, in mediul rural au fost comasate scoli cu clasele V-VIII, elevii urmind sa isi continue studiile in unitatile gazduite in centrele de comuna. Este vorba de scolile din patru comune, elevii navetisti avind la dispozitie mai multe microbuze. In ceea ce priveste spatiile in care elevii va trebui sa invete, nu peste tot s-au efectuat lucrari de reparatii sau, daca s-au realizat, acestea au fost mai mult de suprafata. Bineinteles, din cauza lipsei resurselor financiare. De asemenea, aproximativ 16.000 de elevi din Gorj vor merge la scoala cu ceea ce le-a mai ramas din anii trecuti, pentru ca parintii nu si-au putut permite sa le cumpere uniforme sau rechizite noi.

„Rezultate cu bani putni“

Desi nu sint bani, iar dotarile scolilor sint sub nivelul cerut, in judetul Gorj, peste 60 de elevi au obtinut premii la fazele nationale ale olimpiadelor scolare. La Olimpiadele Internationale, s-a reusit cistigarea unei medalii de aur la Limba rusa, in Rusia, medalia de bronz la Fizica, in Turcia, respectiv locul V, la Geografie, in Canada. Un aspect pozitiv il constituie faptul ca Inspectoratul Scolar a reusit incadrarea de cadre didactice calificate la nivelul invatamintului prescolar si primar. La unele gradinite se inregistreaza o anumita practica. Este vorba de educatoarele care lucreaza de ani de zile doar cu o grupa, cea mica, de exemplu, sau numai cea mare. Desigur, ca si in ceilalti ani, exista si destui suplinitori, in special la scolile din mediul rural, elevii de aici trebuind sa fie multumiti cu ceea ce li se ofera. La Tirgu Jiu, lucrurile stau mai bine. Exista insa si situatii care ingreuneaza procesul de invatamint. La unele unitati, cum ar fi Liceul de Muzica si Arte Plastice „Cornea Brailoiu“, din cauza lucrarilor de reparatii, o parte dintre elevi isi vor face orele in cadrul Scolii Generale nr. 3. De asemenea, la Liceul Teologic inca se asteapta realizarea unor spatii corespunzatoare, precum si amenajarea si dotarea acestora cum se cuvine. Profesorii, dar si elevii vor fi cei care vor purta greul. O parte din acesta este pus insa pe umerii parintilor, pentru ca acestia trebuie sa scoata din buzunar milioane bune, ca sa-si tina copiii la scoala.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS