9.2 C
Craiova
vineri, 1 noiembrie, 2024

Tranşee pe Centru

Locuitorii din centrul Băniei nu sunt scutiţi de neajunsurile cu care se confruntă zilnic ceilalţi craioveni. Şi aici există străzi distruse, şi aici sunt apartamente în care nu ajunge apa potabilă, alei nereparate din anii ‘70, străzi fără canalizare, reţele de alimentare cu apă ciuruite, maidanezi. Craiovenii au sesizat aceste aspecte marţi, la „Fii vocea cartierului tău!“.

Inima Băniei este plină de şanţuri şi de gropi uitate de constructorii care au instalat diverse reţele de utilităţi. Aceasta este una dintre cele mai mari nemulţumiri ale craiovenilor veniţi marţi la „Fii vocea cartierului tău!“, din Centru. Oamenii au dat ca exemplu străzile Săvineşti, Felix Aderca şi Madona Dudu, însă în această situaţie sunt mai multe artere de circulaţie. Potrivit şefului inspectorilor de la Controlul gospodăririi, Dan Dobrescu, una dintre societăţile care au lucrat pe strada Madona Dudu a primit deja două amenzi pentru că nu a adus carosabilul la forma iniţială, iar ceilalţi constructori au fost somaţi să-şi acopere „tranşeele“. „Pe strada Săvineşti se va turna asfalt imediat ce vremea va permite. Constructorul a fost avertizat şi a încercat să pregătească terenul luna trecută, însă după ce a nins nu a mai putut lucra“, a explicat Dobrescu. Numeroase alte străzi şi alei din zona centrală a Craiovei arată ca şi când acolo s-ar fi lucrat la reţele, însă nu e aşa. Strada Romain Rolland, de exemplu, este impracticabilă. Primarul Craiovei, Antonie Solomon, a declarat că aceste străzi vor fi reabilitate chiar în 2009.

Polemici la promenadă

Una dintre cele mai importante decizii ale municipalităţii cu efect asupra traficului rutier, închiderea în weekend a străzii A.I. Cuza, a iscat controverse aprinse la „Fii vocea cartierului tău!“. Petre Bontea şi Doru Stancu sunt doi dintre locuitorii Craiovei care au salutat hotărârea. „Întreruperea circulaţiei este o măsură bună. Respirăm şi noi aer mai curat. Am vrea ca toată săptămâna să fie închisă circulaţia“, a spus Petre Bontea. De cealaltă parte a baricadei, Bogdan Barbu spune că restricţia nu e pe placul tuturor. „S-a făcut un studiu? Au fost întrebaţi şoferii? Dacă există acest studiu, aş dori să fiu informat unde pot să-l văd. Nu e OK! Domnii spun că nu intră acum salvarea sau pompierii în parcări. Dar, dacă e închisă strada, atunci pe unde va intra salvarea? Întrucât celelalte intrări în zona centrală vor fi pline de maşini parcate!“, este de părere Bogdan Barbu.
Antonie Solomon a spus că studiul este în curs de elaborare, dar că interdicţia nu va mai fi resimţită la fel după realizarea pasajelor din centrul oraşului. „În metropolele din Occident aşa se procedează. Înţeleg că mulţi sunt deranjaţi de această măsură, dar trebuie să ne obişnuim. Este posibil ca, după ce facem pasajele din Valea Vlăicii şi de la Universitate şi traficul se va fluidiza, să închidem strada A.I. Cuza definitiv“, a afirmat Solomon.

Piaţa Veche, modernizată

Păreri împărţite şi în cazul Pieţei Vechi, devenite focar de infecţie. Cei mai mulţi dintre craiovenii veniţi marţi la „Fii vocea cartierului tău!“ i-au cerut primarului să investească în piaţă. „Noi, cei mai în vârstă, facem cumpărăturile în Piaţa Veche, nu putem să ajungem în Piaţa Centrală. V-am ruga să nu o desfiinţaţi şi să o aranjaţi“, a cerut Aurora Ilie. Au fost şi voci care au solicitat însă desfiinţarea acestei pieţe, tocmai din pricina mizeriei şi dezordinii. Antonie Solomon a declarat însă că nu va renunţa la Piaţa Veche. „O suprafaţă mare din teren este revendicată. Ce rămâne, însă, va fi amenajat. Trebuie să păstrăm aici o piaţă curată“, a spus Solomon.

Fără apă potabilă

De necrezut, dar foarte adevărat! La unele blocuri turn din centrul Craiovei apa potabilă nu urcă dincolo de etajul 8 în anumite perioade. „Când consumul este mare, apa nu mai urcă peste etajul 8 la blocurile M. Ni s-a spus de la Compania de Apă Oltenia că a fost oprit hidroforul, că e dezafectat etc.“,  a spus Doru Stancu. Ion Păunescu acuză furnizorul de apă că livrează un produs neconform: „Dacă laşi apa în găleată, se depune noroi“. Nicolae Mitroi a arătat că îşi aduce apă tocmai de la izvoarele de la Işalniţa: „Eu sunt bolnav şi nu pot să beau apa asta. Merg şi iau de la Işalniţa“. Primarul Craiovei a mai dat o bilă neagră Companiei de Apă „Oltenia“ SA. „Şi eu tot de la Işalniţa îmi aduc apă. Mă văd obligat să dau o bilă neagră companiei. Sunt tot mai multe reproşuri şi aşa nu mai merge. Înseamnă că acolo nu se face treabă şi va trebui să luăm măsuri“, a declarat primarul Antonie Solomon.

Invazie de maşini

Craiovenii din Centru sunt disperaţi din pricina lipsei parcărilor. Ei spun că parcările sunt supraaglomerate, iar în curţile interioare ale blocurilor este dezastru. Primarul Craiovei le-a confirmat locuitorilor cartierului că specialiştii municipalităţii nu au renunţat la proiectul prin care se încearcă instituirea de taxe speciale pentru parcare pentru nerezidenţi.

Mulţumiri din partea GdS

Gazeta de Sud mulţumeşte conducerii Colegiului Naţional „Elena Cuza“ pentru sprijinul acordat în organizarea dezbaterii „Fii vocea cartierului tău!“. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

13 COMENTARII