Gardul de la Colegiul Naţional „Carol I“ este pe punctul de a se prăbuşi în urma infiltraţiilor de apă. Reprezentanţii şcolii au aflat de-abia ieri despre acest pericol.
Seria gardurilor şcolilor aflate în pericol de prăbuşire continuă cu zidul împrejmuitor de la CN „Carol I“ din Craiova. La sfârşitul săptămânii trecute, pe o distanţă de aproximativ zece metri, gardul situat pe strada Bibescu a fost împrejmuit cu benzi de atenţionare pentru ca şoferii să nu îşi parcheze maşinile, iar pietonii să nu utilizeze trotuarul, existând risc de prăbuşire.
La fel ca şi gardul de la CN „Fraţii Buzeşti“, această porţiune de zid ce împrejmuieşte baza sportivă a CN „Carol I“ este tencuită, având la bază pământ, iar din cauza infiltraţiilor de apă din ultima perioadă s-a înclinat. În urmă cu doi ani, la CN „Carol I“ au fost realizate investiţii, au fost prevăzuţi bani chiar şi pentru garduri, dar prioritar în acel moment a fost gardul de sârmă, de pe strada Mihai Viteazul, şi nu cel din tencuială.
Cine a pus banda de atenţionare în drum…
Ieri, reprezentanţii CN „Carol I“ nu ştiau cine le-a împrejmuit cu benzi de atenţionare cei zece metri de gard aflaţi în pericol de prăbuşire. Pentru început, i-au bănuit pe cei de la Poliţia Comunitară, apoi pe angajaţii primăriei, însă nu au reuşit să descopere cine a luat decizia, în locul lor şi pe spaţiul lor, de a atenţiona oamenii despre pericolul de a-şi găsi maşina zdrobită de cărămizi sau de a se trezi cu zidul peste ei. „Am aflat de la administratorul şcolii că a îngrădit cineva gardul înclinat al unităţii noastre. La fel ca şi la «Buzeşti», acest gard a fost afectat de infiltraţiile de apă, în urma topirii zăpezii. Nu am realizat lucrări de consolidare la această porţiune de zidărie de zeci de ani… Până în prezent, nu am solicitat primăriei bani pentru consolidarea ei. Un lucru e cert, trecem printr-o perioadă de paranoia cum că ar cădea gardurile de la şcoli“, a menţionat Daniel Barbu, directorul CN „Carol I“.
Ceva mai realist, directorul adjunct al CN „Carol I“ a precizat că nu este de glumit, „gardul înclinat este gata să cadă“ şi reprezintă un adevărat pericol. Acesta a mai spus că în prezent nu se pot realiza investiţii de consolidare sau refacere a acestei porţiuni de gard, deoarece CN „Carol I“ se confruntă cu probleme extrem de grave. „Curtea liceului nostru este revendicată, deci nu putem realiza investiţii până la elucidarea în instanţă a situaţiei terenului. Nu avem nici măcar cadastru al bazei sportive şi curţii şcolii, iar fără cadastru nu putem demara investiţii. Gardul ce stă să cadă este un adevărat pericol, iar acest lucru nu este singura problemă pe care o avem. Nici măcar geamurile şcolii sau uşile nu le putem schimba, acestea fiind considerate de patrimoniu. Corpurile de clădiri 1 şi 3 ale colegiului au fost refăcute, însă imobilul central, unde funcţionează cancelaria, este ca o gelatină…“, a precizat Dan Mic, director adjunct al CN „Carol I“.
Chiar săptămâna trecută, în şedinţa de consiliu local, după cum ne-au mărturisit reprezentanţii colegiului, unităţii şcolare i-au fost repartizaţi bani pentru achiziţionarea unei centrale termice, fonduri de care aceasta nu se poate folosi, neîndeplinind „condiţiile juridice“, adică neavând cadastru.
Primăria Craiova, dispusă să aloce urgent bani
La rândul lor, reprezentanţii Primăriei Craiova a menţionat că nimeni din conducerea CN „Carol I“ nu a solicitat bani pentru o astfel de urgenţă cum este prăbuşirea gardului unităţii şcolare, ci doar pentru cheltuieli materiale, sume pe care le solicită an de an. „Curtea Colegiului «Carol I» se află într-adevăr în litigiu, însă conducerea unităţii şcolare nu trebuie să se lase intimidată de un astfel de proces, ci să solicite bani pentru urgenţe. Trebuie să comande cât mai repede o expertiză tehnică a gardului împrejmuitor, iar, odată cu alocarea bugetului, le vom vira banii necesari consolidării“, a precizat Carmen Licu, purtătoare de cuvânt în cadrul Primăriei Craiova.