30.5 C
Craiova
vineri, 27 septembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalPortrete - robot ale celor 19 teroristi sinucigasi

Portrete – robot ale celor 19 teroristi sinucigasi

Teroristii care au deturnat cele doua avioane care au intrat mai apoi in coliziune cu turnurile World Trade Center au cumparat bilete la clasa I, prin Internet, dupa ce s-au inregistrat ca „pasageri care calatoresc des cu avionul“, se arata intr-un material aparut in ziarul britanic The Sun. Sapte dintre aceste bilete de avion au fost platite cu aceeasi carte de credit.

Teroristi cu educatie

Grupul – despre care se crede ca ar fi fost condus de Mohammed Atta, 32 de ani – era format din egipteni si sauditi cu educatie aleasa. Unul dintre ei, Waleed Al Shehri, era fiul unui diplomat saudit in Statele Unite, iar Atta era fiul unui avocat. Ei s-au imbarcat in avioane alaturi de pasagerii claselor VIP si business, discutind in germana. Toti aveau legatura cu sudul Floridei – 12 au trait acolo in ultimii doi ani si aproape toti au urmat cursuri de pilotaj in acea zona. Sapte dintre ei, printre care si Ziad Jarrah, 26 ani, aveau deja licente de pilot. Doi dintre teroristi, Mohammed Atta si Marwan Al Shehhi, si-au cumparat cutite cit au stat la Zurich, in Elvetia. Toate echipajele avioanelor deturnate martea trecuta au fost atacate cu cutite. FBI a anuntat ca avea in vizor doi dintre teroristi, Khalid Al Mihdhar si Salem Al Hamzi (care se aflau in avionul care s-a prabusit asupra Pentagonului) – acestia fiind oameni de incredere ai lui Osama bin Laden. Teroristul Mohammed Atta a folosit un laptop conectat la Internet pentru a-si face rezervarea pentru cursa American Airlines de la Boston spre Los Angeles, pe 28 august. Site-ul internet cerea ca persoanele care fac rezervari prin acest sistem sa aiba un anumit numar de calatorii interne la activ, dar Atta rezolvase acest aspect cu citeva zile in urma. El a furnizat doua adrese din Florida si a platit cu o carte de credit Visa. Abdulaziz Al Omari, de 22 de ani, si-a facut rezervare in acelasi timp. Ei au calatorit de la Portland, Maine, la Boston pentru a se imbarca in acele avioane. O geanta care i-a apartinut lui Atta si a fost gasita la aeroportul international Logan din Boston continea un bilet, insa FBI a refuzat sa dea publicitatii mesajul acestuia. Atta a ocupat locul 8D. Locul 10B era ocupat de Satam Al Suqami, de 25 de ani, care si-a platit biletul cash. Ceilalti teroristi, Waleed Al Shehri, de 27 de ani, si Wail Al Shehri au stat pe locurile 2B si 2A. Pentru a primi biletele, ei au dat adresele unor casute postale. Fratii Al Shehri aveau licente de pilotaj si au locuit in Daytona Beach. Waleed Al Shehri a absolvit patru ani de aeronautica in 1997. Boeingul 767 a decolat la 7.45 a.m. de la Boston si a intrat frontal in turnul nordic al World Trade Center la 8.48 a.m. Teroristii Ahmed Faiez si Mohaid Al Shehri au cumparat bilete de clasa I la cursa United Airlines Boston – Los Angeles. Marwan Al Shehri, Hamza Al Ghamdi si varul lui Ahmed Al Ghamdi si-au luat bilete la clasa business.

Doi dintre teroristi au petrecut cite trei ore in simulatorul de zbor

Marwan Al Shehri, 23 ani, din Emiratele Arabe Unite, a fost coleg cu Atta la o

scoala de pilotaj de linga Miami, in decembrie. Instructorul Henry George a relatat ca ei au petrecut cite trei ore in simulatorul de zbor, sustinind ca vor sa devina piloti pe curse comerciale in tarile lor natale. Vorbeau despre Egipt, dar nu au spus din ce zona a acestei tari vin. El a adaugat ca cei doi nu pareau prea talentati pentru a putea conduce un jet, desi se pricepeau sa faca un viraj. „Cu toate astea, se pregateau intens pentru acest atac“, a mai spus instructorul. Faiez a absolvit o scoala de pilotaj, iar Mohaid Al Shehri, de 28 de ani, era pilot calificat. Avionul Boeing 767 in care s-au aflat ei a decolat la 7.58 am si a lovit turnul sudic al WTC la 9.03 am. Agentii FBI nu au prea multe informatii despre teroristii care au deturnat cursa American Airlines de la Washington la Los Angeles. Insa documentele furnizate de politia germana arata ca Nawaf Al Hamzi si-a rezervat biletul prin agentul internet Travelocity, pe 25 august. Barbatul de 31 de ani, care a dat o adresa din San Diego, a platit cu o carte de credit Visa. Apoi, ca sa fie sigur, a mai cumparat un bilet, folosind o alta adresa. Un alt terorist care a folosit serviciul Travelocity era Salem Al Hamzi, cu adrese in Jeddah (Arabia Saudita), in New Jersey si San Antonio. Khalid Al Mihdhar, care locuia in Florida, in Daytona Beach, a cumparat un bilet de pe site-ul American Airlines, pe care l-a ridicat pe 5 septembrie, platind cash. El a ocupat locul 12B, linga Majed Moqed, a carui adresa a fost depistata dupa telefonul mobil, in Caldwell, New Jersey. In acelasi avion s-a aflat si Hani Hanjoor, 28 ani – un alt terorist cu licenta de pilot si care a locuit in Daytona Beach.

Unul dintre cei care au deturnat zborul de la New York la San Francisco era pilot calificat

Avionul Boeing 757 a plecat din Washington la 8.10 a.m. si s-a prabusit peste Pentagon la 9.39 a.m. Unul dintre teroristii care au deturnat zborul United Airlines de la New York la San Francisco era pilotul calificat Ziad Jarrah. Tinarul de 26 de ani inchiriase un bungalow in Hollywood, Florida, pentru sase luni. Vecinii l-au descris ca pe un tinar foarte prezentabil, care se imbraca bine si conducea o masina rosie Mitsubishi Eclipse. Unul dintre vecini a spus ca Jarrah avea multi vizitatori arabi – barbati, femei, copii – care nu vorbeau engleza. La bordul aceluiasi avion se afla Ahmed Al Haznawi, de 21 de ani, care a locuit in Fort Lauderdale, Florida, si Ahmed Al Nami, care a dat o adresa in Delray Beach. Al patrulea terorist din acest avion a fost Saeed Al Ghandi, de 25 de ani, care a urmat cursurile unei scoli de aviatie din Vero Beach, Florida, din 1999. La aceeasi scoala invatau studenti din Africa, Coreea, si Germania, dar si din state arabe. El a dat o adresa in Jeddah si alta in Lexington Avenue, Manhattan. Aceasta din urma nu era alta decit adresa misiunii saudite la Natiunile Unite. Aparatul Boeing 757 a parasit Newark, New Jersey, la 8.01 am si s-a prabusit linga Stony Creek, Pennsylvania, la 10.10 a.m.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS