• Rusia si-ar putea pune unele baze militare la dispozitia USA • Talibanii au 72 de ore ca sa-l predea pe Ossama ben Laden • Atitudinea unor foste republici sovietice denota resentimente fata de politica USA
Coalitia internationala pe care SUA doresc sa o realizeze pentru a initia riposta incepe sa prinda contur din ce in ce mai clar, adunind atit aliati traditionali ai Americii din si din afara NATO, cit si tari care nu au relatii apropiate cu administratia americana. Este foarte posibil ca, tocmai fata de aceste state, SUA sa trebuiasca, la un moment dat, sa onoreze angajamentele pe care si le-au asumat in momentul in care au solicitat si au obtinut sprijinul.
In Europa, toti cei 18 aliati din NATO s-au declarat fara echivoc alaturi de SUA in cazul actiunilor de retaliere. Dupa ce presedintele Putin a declarat ca Rusia va sprijini SUA in lupta impotriva terorismului, Moscova a facut luni primul pas in directia oferirii unui ajutor concret intr-o operatiune militara de retaliere. Rusia nu exclude posibilitatea de a acorda Statelor Unite dreptul de a folosi a bazelor ruse din fostele republici sovietice din Asia Centrala, in cazul lansarii de represalii asupra Afganistanului, a declarat, ieri, subsecretarul de Stat american John Bolton, aflat la Moscova. „Cred ca oficialii rusi nici nu au exclus, nici nu au acceptat o astfel de posibilitate“, a adaugat Bolton, la incheierea unei intrevederi cu ministrul rus de externe, Igor Ivanov. Ministrul rus al apararii, Serghei Ivanov, afirmase, vineri, ca nu vede „nici un fundament“ pentru utilizarea bazelor ruse din fostele republici sovietice din Asia Centrala in cazul unei operatiuni NATO.
Pakistanezii il cer pe Bin Laden
Oficialii pakistanezi au inceput demersurile pe linga reprezentantii talibani, carora le-au transmis cererea SUA ca Osama sa fie predat in trei zile, in caz contrar, Afganistanul urmind sa fie tinta actiunilor militare ale SUA. Mesajul a fost transmis de seful serviciilor pakistaneze de spionaj (ISI), Mahmood Ahmed, fost ambasador in Afganistan, ministrului de externe al guvernului taliban, Ahmed Mutawakel. Generalul Mahmood Ahmed, care se afla in SUA in momentul atentatelor a plecat in Afganistan insotit de Aziz Khan, reprezentant al ministrului de externe. Discutia cu reprezentantul taliban a avut loc la Kandahar, si a durat mai bine de o ora. „Timpul este scurt si trebuie sa rezolvati aceasta problema“, i-a spus Khan ministrului de externe afgan. El a adaugat ca toate indicatiile referitoare la originea atacului asupra SUA arata ca acesta a venit din Afganistan si a subliniat ca Pakistanul este decis sa urmeze prevederile legislatiei internationale in materie de terorism. Mutawakel a precizat ca problema va trebui sa fie transata de instanta suprema a Afganistanului. Se presupune ca el s-a referit la liderul suprem al Talibanilor, mollahul Mohammed Omar. La finalul intilnirii, cei doi reprezentanti pakistanezi au plecat spre o directie necunoscuta, unde s-ar putea sa se intilneasca cu mollahul Omar, dar acest fapt nu a fost confirmat.
Guvernul taliban are 72 de ore sa-l predea pe Osama
Locul in care traieste mollahul este secret. Se asteapta ca emisarii pakistanezi sa ii spuna mollahului ca guvernul taliban are 72 de ore pentru a-l preda pe Osama, miliardarul saudit aflat in Afganistan. SUA l-au indicat pe Osama drept suspectul principal in atentatele de saptamina trecuta. Intr-o declaratie facuta duminica, Osama a negat ca ar fi implicat. Cincizeci de experti americani, dintre care unii apartinind fortelor speciale, au sosit la Islamabad, in cursul noptii de joi spre vineri, a anuntat, luni, o sursa occidentala. Acesti experti au debarcat in cursul noptii, in tinuta civila, cu ocazia inchiderii, timp de cinci ore, a aeroportului din Islamabad, au declarat sursele citate. Potrivit unor surse apropiate serviciilor pakistaneze de informatii, circa 35 de experti americani colaboreaza in prezent la Islamabad cu serviciile pakistaneze de informatii, in cadrul cooperarii legate de pregatirea pentru „razboiul antiterorist“ anuntat de Statele Unite.
Tadjikistan, Kazahstan si Uzbekistan nu privesc cu ochi buni intentiile SUA
Atitudinea unor foste republici sovietice devine foarte importanta in perspectiva operatiunii militare. Judecind dupa declaratiile oficialilor din tari ca Tadjikistan, Kazahstan sau Uzbekistan, nu se poate afirma ca aceste tari vor permite SUA sa foloseasca anumite facilitati de pe teritoriul lor. Adjunctul ministrului georgian al apararii Guela Bejuasvili a declarat, ieri, la Tbilisi, ca tara sa este pregatita sa puna bazele militare si aeroporturile la dispozitia comunitatii internationale, in vederea unei eventuale operatiuni antiteroriste. El a precizat ca o decizie finala in acest sens trebuie luata de presedintele Eduard Sevarnadze si de Parlament. O astfel de decizie, mai ales daca daca este vorba despre represalii declansate exclusiv de americani, ar provoca nemultumirea Moscovei, care deja are relatii tensionate cu fosta republica sovietica.