-2.5 C
Craiova
sâmbătă, 18 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalAfacerile necurate ale „defunctului“ FSN - scoase la iveala de un control fiscal?

Afacerile necurate ale „defunctului“ FSN – scoase la iveala de un control fiscal?

Descoperirea recenta de catre sectia judetului Olt a Garzii Financiare a unor dovezi clare de evaziune fiscala prin implicarea politicului in viata economica este pe cale de a spulbera unele declaratii ale politicienilor. Acestia spuneau, pina nu demult, ca partidele politice isi sustin activitatea numai din cotizatii si… donatii. Nimic mai fals. Sau… incomplet. La inceputul acestei luni, Garda Financiara Olt a reusit sa gaseasca un dosar care contine informatii ca filiala judeteana a „defunctului“ FSN (Frontul Salvarii Nationale) ar fi putut fi aprovizionata mai multi ani cu sume importante de bani la adapostul unei afaceri aparent legale.

Ghici, ciuperca, ce-i?

Afacerea a fost descoperita in urma unei sesizari facute de Garda Financiara Centrala, prin adresa nr. S 9242216/11.09.2002. In adresa respectiva se mentiona ca Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor a solicitat verificarea unor sume de bani ale unei firme din Slatina – SC 2 A MANOLACHE SNC, societate care efectueaza tranzactii comerciale cu lingouri de aluminiu, afaceri specifice judetului Olt si extrem de profitabile. SC 2 A MANOLACHE SNC, inregistrata la Oficiul Registrului Comercial sub nr. J 28/850/1991, are sediul intr-un bloc din Slatina, ramura principala de activitate fiind comertul. La data infiintarii firmei, asociati au fost persoana fizica Nicolae Manolache si persoana juridica Frontul Salvarii Nationale, administrator fiind Nicolae Manolache. Structura a ramas aceeasi de-a lungul anilor. La o prima analiza, comisarii au descoperit ca firma a depus intotdeauna la timp declaratiile si bilanturile contabile. Ulterior insa a fost scos la iveala un intreg mecanism de frauda fiscala, prin care societatea a reusit sa pagubeasca statul roman cu miliarde de lei. Pentru ca administratorul a declarat ca i-au fost furate din masina personala documente financiar-contabile aferente perioadei ianuarie 2001- martie 2002 (fapt confimat apoi de politia municipiului), paguba provocata statului nu a putut fi stabilita cu exactitate. Deoarece administratorul Nicolae Manolache nu a reconstituit documentele sustrase, acesta a fost sanctionat cu o amenda de zece milioane de lei. O suma mai mult decit insignifianta, se tine cont de profitul de miliarde care se obtine saptaminal in afacerile cu aluminiu.

Afaceri cu firme – fantoma

Raportul incheiat de comisarii Garzii Financiare Olt mentioneaza ca situatia firmei SC 2 A MANOLACHE SNC se incadreaza perfect in modelul de evaziune fiscala cu deseuri de aluminiu, afacere care a cunoscut, dupa evenimentele din decembrie 1989, o larga manifestare in judetul Olt datorita specificului sau industrial. Dupa intrarea in vigoare a OUG nr. 16/2001 privind gestionarea deseurilor reciclabile, valorificarea deseurilor de aluminiu a iesit din cadrul legal de desfasurare si s-a repliat in economia subterana. In economia reala au luat amploare tranzactiile cu lingouri de aluminiu. Majoritatea deseurilor de aluminiu nu au proveninta legala, iar transformarea lor in lingouri se face in conditii neautorizate. Transferul lingourilor obtinute in acest mod catre economia reala se face prin intocmirea de facturi fiscale, firmele inscrise ca fiind furnizoare neexistind cu adevarat. De unde si denumirea de firme-fantoma.

Desi administratorul firmei slatinene a incercat sa ingreuneze cercetarile intreprinse de Garda Financiara Olt prin lipsa documentelor contabile mentionate, lipsa probata si de politie cu acte in regula, organele de control nu s-au lasat pacalite. Comisarii financiari olteni au reusit sa intre in posesia unor informatii privind vinzarile de lingouri de aluminiu pe care firma slatineana le-a facut in perioada februarie – septembrie 2002. O data avute datele, a inceput verificarea, Garda Financiara Olt beneficiind in acest sens de ajutorul sectiilor similare din judetele Covasna, Arad, Prahova si Arges, precum si de sprijinul Oficiilor Registrului Comertului din aceste judete.

Paguba „finala“ – 4,5 miliarde de lei

Comisarii Garzii Financiare Olt au descoperit ca cinci din firmele cu care SC 2 A MANOLACHE SNC Slatina derulase afaceri (SC COMPREST GIM SRL Sf. Gheorghe, SC MESTER COM SRL Sf. Gheorghe, SC COSTAS COM IMPEX SRL Arad, SC AUTOPLUS SRL Pitesti si SC NICOS COM SRL Pitesti) nu exista in realitate, desi ele erau inscrise ca fiind furnizoare pe 38 de facturi fiscale. Valoarea aferenta facturilor era de 8,7 miliarde de lei, cu TVA de aproape 1,4 miliarde de lei. O alta firma cu care societatea slatineana figura ca fiind partener de afaceri este SC THAN CORMORAN SRL Pitesti. In acest caz, s-a dovedit ca firma existase, dar isi incetase activitatea de citiva ani. Cu toate acestea, din actele SC 2 A MANOLACHE SNC Slatina reiesea ca societatea respectiva emisese opt facturi fiscale in valoare 2,2 miliarde de lei. In toate cazurile, plata facturilor s-a facut in numerar, pe baza de chitante care poarta stampila societatilor care au fost demascate ca fiind firme-fantoma. Afacerile derulate astfel de Nicolae Manolache au incalcat prevederile Legii contabilitatii nr. 82/1991 si cele ale Legii evaziunii fiscale nr. 87/1994, fiind cauzat bugetului de stat un prejudiciu de 4,5 miliarde de lei. Pentru toate acestea, Garda Financiara Olt va formula plingere penala.

Ar fi interesant de aflat ce s-a ales de banii care au iesit din afacere in toti acesti ani, avind in vedere ca partener al administratorului firmei slatinene a fost cel mai mare partid politic de dupa Revolutie, al carui principal „urmas“ este acum PSD. Au incaput ei pe mina lui Nicolae Manolache sau au luat drumul… afiselor electorale?!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS