16.2 C
Craiova
miercuri, 16 aprilie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljPoştaşul nu mai aduce declaraţia de venit

Poştaşul nu mai aduce declaraţia de venit

ANAF nu mai trimite prin poştă declaraţiile de venit pentru că sistemul nu dădea randament. În Dolj există 30.000 de contribuabili care trebuie să depună la Fisc declaraţiile cu veniturile realizate în 2008. Formularele se găsesc gratuit la sediul Finanţelor sau se descarcă de pe site-ul ANAF.

Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) i-au trebuit şase ani să-şi dea seama că este păguboasă trimiterea prin poştă a declaraţiilor de impunere către contribuabilii cu venituri din mai multe surse. ANAF a cheltuit anul trecut 5,335 milioane de lei cu trimiterea prin poştă (de la Bucureşti în teritoriu) a plicurilor cu formularele de impunere, dar şi cu tipărirea unui număr suplimentar de formulare. Abia acum, la câţiva ani de funcţionare în colaborare cu Poşta, sistemul s-a dovedit păgubos. Aceasta pentru că doar o parte infimă din cei care au primit formularele (30%) le-au şi completat şi trimis la Finanţele judeţene, în timp ce alte persoane spuneau că le-au pierdut sau deteriorat. Astăzi este prima zi în care se pot depune declaraţiile privind veniturile realizate pe anul trecut (Formularul 200) la sediul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj. Există două modalităţi prin care se poate procura formularul respectiv: fie se obţine gratuit de la sediile Finanţelor judeţene, fie se descarcă gratuit de pe site-ul ANAF (www.anaf.ro > Asistenta contribuabili > Toate formularele). DGFP Dolj a anunţat că în jur de 30.000 de persoane din judeţ au obligaţia să depună formularele cu pricina completate. Termenul-limită este 15 mai. Persoanele fizice pot să completeze pe loc documentul cu veniturile obţinute anul anterior şi să-l depună la registratura Fiscului. Fie pot să îl completeze acasă şi să-l depună prin poştă, pe cheltuiala fiecăruia. Cei care nu depun documentele primesc o amendă modică, între 10 şi 100 de lei, dar nu scapă de plata impozitului, explică oamenii Fiscului. Ei sunt notificaţi acasă – deci, alţi bani pentru cheltuielile cu poşta. „Dacă nici aşa nu vin să depună declaraţia, atunci li se calculează din oficiu impozitul şi trebuie să plătească. Dacă tot nu plătesc, începem procedurile de executare silită", a precizat Ilie Bălan, şef Birou Asistenţă Contribuabili din cadrul DGFP Dolj.

Cine depune declaraţii

Persoanele fizice care obţin venituri din activităţi independente – drepturi de autor, prestări de servicii, venituri din profesii libere (avocaţi, notari, experţi, consultanţi fiscali, contabili autorizaţi, arhitecţi etc.) trebuie să depună declaraţia de venit. Mai au obligaţia să depună declaraţii persoanele care obţin venituri din chirii, din arendă, din activităţi agricole determinate în sistem real şi nu pe bază de norme de venit; cei care obţin câştiguri din tranzacţionarea de titluri de valoare, cu excepţia părţilor sociale şi a valorilor mobiliare în cazul societăţilor închise; cei care obţin venituri din vânzarea de valută la termen, pe bază de contract. Nu depun declaraţii persoanele care au venit din salariu, din mai multe salarii sau care şi-au schimbat serviciul pe parcursul anului trecut.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII