7.8 C
Craiova
sâmbătă, 2 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăSportGimnaştii români, în focuri

Gimnaştii români, în focuri

Loturile naţionale de gimnastică vor participa la CE de la Milano, acestea reprezentând primul test important înaintea participării la JO din 2012, găzduite de Londra.

 

Ediţia 2009 a Campionatelor Europene de gimnastică artistică de la Milano, programată să debuteze astăzi şi să se termine duminică, a strâns la start 237 de sportivi din 38 de ţări. România va fi reprezentată în Italia de zece gimnaşti, pentru că întrecerea de la Mediolanum Forum, prima majoră din noul ciclu olimpic, este un prilej de verificare a noilor loturi ale ţării noastre în contextul noului cod de punctaj introdus de federaţia internaţională. CE 2009 cuprinde întreceri şi finale la aparate şi individual compus, competiţiile pe echipe fiind programate anul viitor.

Din lotul feminin, pregătit de Nicolae Forminte, fac parte gimnastele Sandra Izbaşa, Anamaria Tămîrjan, Gabriela Drăgoi şi Diana Chelaru, ultima în calitate de debutantă ca senioare la o competiţie majoră. „La aceste Europene vreau să văd care ne e locul după noul cod de punctaj. Este prima competiţie majoră după JO de la Beijing şi reprezintă o şansă să vedem ce putem. Fetele se acomodează cu sala şi cu aparatele, iar din punct de vedere medical, avem în continuare aceleaşi dificultăţi", a afirmat Nicolae Forminte.

Lotul masculin, antrenat de Nicuşor Pascu, este alcătuit din Flavius Koczi, Daniel Popescu, Marius Berbecar, Alin Jivan, Cosmin Popescu şi Robert Stănescu. Răzvan Şelariu, accidentat la o mână, a ratat prezenţa la acest European. Obiectivul României este să obţină una-două medalii şi două locuri patru-şase pentru ambele loturi.

Conform noului cod de punctaj, aparatele puternice ale echipei României sunt afectate, având în vedere că sunt limitate elementele acrobatice la sol şi bârnă. La paralele nu s-a schimbat nimic, în timp ce la sărituri a fost declasată o săritură.

 

Buget inexistent, pretenţii modeste

 

Mircea Apolzan, secretar general al FRG, a afirmat că această competiţie de la Milano are rolul de pregătire pentru loturile României. „Acest concurs reprezintă prima verificare a noilor loturi cu care am început acest ciclu olimpic. Nu au fost schimbări fundamentale, dar încercăm să promovăm gimnaşti mai puţin experimentaţi şi nu pe cei cu experienţă şi cu concursuri la activ. În afară de asta, este primul concurs la care se aplică noile coduri de punctaj ale federaţiei internaţionale, adoptate la sfârşitul anului trecut şi la începutul acestui an", a afirmat Apolzan.

Pregătirea gimnaştilor pentru această primă competiţie majoră a anului a fost afectată din cauza lipsei bugetului de la MTS pentru primele trei luni, o situaţie nemaiîntâlnită în sportul românesc, motiv pentru care obiectivele sunt mai modeste. „Având în vedere cum a demarat pregătirea în acest an, din punct de vedere financiar, lipsind bugetul de la MTS, ne-am descurcat şi noi cum am putut şi, ca atare, şi obiectivele sunt mai modeste", a punctat Apolzan. „Mediolanum Forum este o sală excepţională, cu 12.000 de locuri, iar interesul este mare. Sala va fi plină la finalele pe aparate şi la individual compus. Ne este cunoscută, participăm aici în fiecare an şi nu vor fi probleme cu acomodarea", a completat oficialul FRG.

Astăzi sunt programate calificările în concursul feminin, iar mâine, cele la masculin. Sâmbătă vor avea loc finalele la individual compus (feminin şi masculin), iar duminică, la aparate (feminin şi masculin).

 

Avem şi arbitri la Milano

 

Ţara noastră are o reprezentare importantă şi la nivel oficial în acest concurs de la Milano. La masculin avem doi arbitri, fiind vorba despre Augustin Pop şi Dragoş Bârzu, iar la fete, pe Eliza Stoica şi Olga Didilescu. Preşedintele Adrian Stoica este delegat tehnic al FIG pentru această competiţie, Dan Grecu participă în calitate de şef al brigăzii de arbitri de la sol, iar Mircea Apolzan, delegat tehnic al Uniunii Europene de Gimnastică pentru această competiţie, adică director de concurs.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS