-5.5 C
Craiova
miercuri, 15 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăBani & AfaceriInvenţiile aduc succesul

Invenţiile aduc succesul

Un inventator doljean a obţinut medalia de argint la prestigiosul Salon al inventatorilor, organizat luna aceasta la Geneva. Dacă ar fi folosit în producţie, mecanismul său de acţionare a uşilor de vagoane ar face cu succes concurenţă celor importate în prezent în România, care sunt cu 30% mai scumpe.

În condiţiile economice actuale, în care numărul producătorilor care se confruntă cu probleme financiare este în creştere, una dintre soluţiile de redresare a afacerilor este reducerea, pe cât posibil, a costurilor. În întâmpinarea acestei nevoi vine ideea unui doljean, care a inventat un mecanism de acţionare a uşilor de vagoane. „Acesta face ca uşa să se închidă automat, cu efort minim, la plecarea de pe loc. Mecanismul e util. În prezent, nici un vagon nu poate circula în Europa fără un mecanism asemănător cu cel inventat şi testat de mine“, a declarat Valentin Meluşel. Pe lângă faptul că este un produs 100% românesc, mecanismul are şi un mare avantaj. „Dacă s-ar folosi în producţie, ar fi cu 30% mai ieftin decât cele importate în prezent în România“, a adăugat el.
Mecanismul are deja recunoaştere internaţională. Luna aceasta, la Salonul de invenţii de la Geneva, unul dintre cele mai prestigioase saloane de profil, unde au fost înscrise aproximativ o mie de invenţii din 45 de ţări, mecanismul inginerului doljean a primit medalia de argint. Tot argint a luat şi în urmă cu câţiva ani, la Salonul de invenţii de la Bruxelles, însă la momentul respectiv mecanismul era în fază de propunere.

Ideile vin din necesitate

Aceasta nu este singura idee inovativă a lui Valentin Meluşel. „Am 14 brevete de invenţie. Numai în ultimii şase ani, la Saloanele de invenţie de la Geneva, Bruxelles, Budapesta şi Zagreb am luat şapte medalii“, a spus acesta. La Budapesta a câştigat medalia de aur pentru un boghiu de tramvai cu podeaua joasă, invenţie care a primit medalia de argint la Zagreb şi de bronz la Bruxelles. Ideea i-a venit din necesitate. „Tramvaiele cu podeaua joasă vor fi în toată lumea. Nu au trepte şi opresc la nivelul scuarului, astfel că nu faci nici un efort să urci în tramvai. Într-un oraş precum Craiova trebuie schimbată infrastructura, ceea ce atrage costuri majore“, a spus Meluşelu. Drept urmare, s-a pus pe treabă şi a inventat un tip de boghiu care poate funcţiona în orice condiţii.

„Cercetarea e o pasiune“

Tot din necesitate i-a venit şi ideea pentru un mecanism de acţionare a uşilor de garaj. Impulsionat de soţie, care n-a fost încântată de mecanismele similare din comerţ, inventatorul a reuşit să realizeze unul care funcţionează de 15 ani. Pe lângă utilitatea din gospodărie, mecanismul a primit câte o medalie de bronz la Saloanele de invenţie de la Geneva şi Bruxelles. „Cercetarea e o pasiune. Pe mine mă pasionează invenţiile. De mic mi-a plăcut să lucrez“, a adăugat Meluşelu, care a explicat că ideile simple şi „ieftine“ sunt cel mai greu de realizat, dar niciodată nu s-a dat în lături de la muncă şi inovaţie, aşa cum niciodată nu i-a lăsat pe cei din jur să ducă greul. De altfel, potrivit spuselor sale, este singurul inventator din România care a făcut toate aceste realizări singur, fără să primească sprijin de undeva.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS