Inca din antichitate, grecii considerau maslinul a fi un dar trimis pamintenilor de catre zei. Ramurile acestuia simbolizau intelegerea si pacea, iar sucul fructelor – uleiul de masline – era considerat simbolul puritatii si simplitatii.
Chiar daca pare putin ciudat, uleiul de masline nu este altceva decit un sirop natural obtinut printr-un procedeu extrem de simplu care pastreaza nealterate toate proprietatile naturale ale fructului.
Cea mai simpla reteta pentru prepararea uleiului de masline este urmatoarea: maslinele se curata si se piseaza, dupa care sucul obtinut este centrifugat pentru extragerea apei. Substanta astfel obtinuta este considerata cel mai sanatos ulei. Proprietatile benefice pe care uleiul de masline le are asupra organismului se datoreaza in mare parte acizilor grasi nesaturati, prezenti in proportie de 75% in compozitia acestuia si care au un rol important in digestie.
Dupa lungi cercetari, specialistii au descoperit ca acizii grasi nesaturati din uleiul de masline sint similari celor prezenti in laptele matern, ceea ce explica de ce aceasta substanta este tolerata foarte bine de orice organism.
Uleiul de masline are rol pozitiv in metabolismul complex al lipidelor, fiind recomandat persoanelor cu afectiuni biliare si ale intestinului. In ultimii ani, cercetarile medicale au descoperit ca uleiul de masline previne aparitia bolilor cardiovasculare si cresterea colesterolului in singe.
Uleiul de masline poate fi intrebuintat si in tratamentele cosmetice, fiind recomandat persoanelor cu par uscat si degradat si pentru mentinerea unghiilor sanatoase.
Foarte multe gospodine au inlocuit in bucatarie uleiul de masline cu uleiul de floarea-soarelui si pentru ca acesta din urma este mai ieftin. Chiar daca uleiul de floarea soarelui poate fi folosit cu succes in prepararea salatelor, dulciurilor si a mincarurilor, valoarea nutritiva a acestuia nu o poate egala pe cea a uleiului de masline. Cei mai buni producatori de ulei de masline din lume se afla in Grecia, Algeria, Argentina, Cipru, Israel, Turcia si SUA, suprematia detinind-o producatorii din Spania (30% din productia mondiala) si Italia (24% din productia mondiala).
Atunci cind achizitionati ulei de masline trebuie sa fiti foarte atenti pe ce dati banii. Daca doriti ulei de masline in substanta pura, trebuie sa verificati daca pe etichete exista urmatoarea specificatie: „ulei de masline extra virgin“. Aceasta expresie certifica faptul ca uleiul a fost obtinut la rece, fara interventia altor substante chimice.
Pentru a nu isi pierde proprietatile curative, uleiul de masline trebuie pastrat in camere racoroase si intunecoase. Daca va fi pastrat in frigider, inainte de utilizare, uleiul trebuie incalzit usor, deoarece, tinut la temperaturi scazute, devine viscos.
Proprietatile curative ale uleiului de masline
ȘTIRI VIDEO GdS
Ultimele stiri
Toate
- Toate
- Administratie
- Admitere
- Advertoriale
- Afaceri de succes
- Agricultura
- Auto
- Autostrada Olteniei
- Bacalaureat
- Bancuri
- Bani & Afaceri
- Bani Europeni
- Baschet
- Black Friday
- Casa si gradina
- Cultura
- Diete si fitness
- Dolj
- Educatie
- Europa
- Eveniment
- Featured
- Finante
- Fotbal
- Gadgets
- Gaming
- Gazeta mea
- Gorj
- Handbal
- Horoscop
- Imobiliare
- International
- Interviu
- Investigatii
- IT&C
- Local
- Magazin
- Mama si copilul
- Medicina
- Mehedinţi
- Mobile
- National
- Olt
- Oltenia Business
- Opinii
- Politica
- Publireportaj
- Razboi Ucraina
- Retete culinare
- Sanatate
- Sport
- Stiri mondene
- Tehnologie
- Tenis
- Vacante si calatorii
- Vâlcea
- Viata sanatoasa
- Volei