24.5 C
Craiova
sâmbătă, 2 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriŞefii SNLO s-au încurcat în zerouri

Şefii SNLO s-au încurcat în zerouri

SNLO se află în topul datornicilor din România, înregistrând debite însemnate către bugetul de stat, de peste 772 de milioane de lei, însă şefii Societăţii Lignitului din Târgu Jiu susţin că ANAF a luat în calcul datorii mai vechi.

Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO) este unul dintre cei mai mari debitori la bugetul de stat cu o datorie de peste 772 de milioane de lei, potrivit Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF). Conform site-ului ANAF, SNLO figurează pe lista marilor contribuabili, care înregistrează datorii la bugetul de stat. Cifrele pot fi consultate de oricine şi, potrivit acestora, la sfârşitul anului trecut, Societatea Lignitului, cu sediul la Târgu Jiu, avea de achitat către bugetul de stat o datorie de 371 de milioane de lei, dobânzile şi penalităţile fiind de 1,3 milioane de lei. Din informaţiile oferite de ANAF, Societatea Lignitului se află în executare silită şi figura, de asemenea, cu datorii la bugetul asigurărilor sociale de stat, în valoare de 281 de milioane de lei pe 31.12.2008. Totodată, obligaţiile la şomaj erau de 21 de milioane de lei, iar în contul bugetului de asigurări de sănătate Societatea Lignitului apare cu un debit de 99 de milioane de lei. Datoria cumulată este astfel de 772 de milioane de lei.

„Nu ştiu de ce afişează toate datele acelea“

Din situaţia întocmită de ANAF, obligaţiile SNLO către bugetul de stat vizează anii fiscali precedenţi, în care s-au înregistrat restanţe. Conform site-ului ANAF, în fruntea listei marilor contribuabili din România datori la bugetul de stat este Compania Naţională a Huilei, urmată de Petrotel Lukoil şi Termoelectrica. Pe locul patru se află SNLO. Alţi doi mari contribuabili din Gorj apar la sfârşitul anului trecut cu debite la bugetul de stat. Este vorba de SC CET SA şi Remat Gorj SA. Conducerea SNLO, în frunte cu directorul Daniel Burlan, a solicitat săptămâna trecută lămuriri Direcţiei Mari Contribuabili din cadrul Agenţiei Naţionale a Lignitului Oltenia, pentru a afla datoriile reale ale SNLO: „Eu ştiu că noi nu suntem în executare silită. Aceasta este procedura şi figurăm ca fiind în executare silită în vederea recuperării debitelor pentru că ni se trimit acele notificări. Am vorbit cu şefa Direcţiei Mari Contribuabili şi pe site apar obligaţiile restante de-a lungul anilor, din care s-au plătit. În anul 2006, am beneficiat şi de un ajutor din partea statului, acesta având avizul Consiliului Concurenţei. De la ANAF mi s-a comunicat că, în luna aprilie, SNLO este înregistrată cu o datorie de 49 de milioane de lei. M-am uitat şi eu mai bine pe datele de pe site şi, când le analizezi, îţi dai seama. S-au luat în calcul debitele restante din anii 2004, de când ne-am înfiinţat, din 2005. Anul 2006 nu s-a luat, pentru că am beneficiat de ajutor, ci 2007 şi 2008. Pe 2008 am plătit, iar pe 2009 figurăm cu o datorie de 49 de milioane de lei. Nu ştiu de ce afişează toate datele acelea“, a menţionat Daniel Burlan, care a cerut lămuriri ANAF pentru a se edifica în legătură cu datoriile înregistrate la bugetul de stat de unitatea pe care o conduce. SNLO are de încasat de la beneficiari 3.400 de lei şi se pregăteşte să disponibilizeze colectiv peste 600 de salariaţi. Majoritatea angajaţilor SNLO (în total 9.200) se află în prezent în concediu, urmând să revină la serviciu pe 4 mai. Producătorul de lignit face faţă cu greu crizei economice, întrucât complexurile energetice şi-au redus de la o lună la alta cererea de cărbune, pe fondul scăderii cererii de energie electrică.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS