19.5 C
Craiova
sâmbătă, 2 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGripa porcină se combate cu... batista

Gripa porcină se combate cu… batista

Pentru a se feri de gripa porcină, boală care a ucis până acum peste 100 de oameni în Mexic şi ameninţă să se extindă cu repezi-ciune în toată lumea, Ministerul Sănătăţii îi sfătuieşte pe români să se spele pe mâini şi să folosească doar batista personală.

Autorităţile sanitare din întreaga lume au intrat în alertă ca urmare a epidemiei de gripă porcină. Potrivit Ministerului Sănătăţii, boala a ucis până acum 103 oameni şi alte 1.149 de persoane sunt suspectate de gripă porcină în Mexic, ţară aflată la originea epidemiei. Viroza a trecut graniţa, 20 de cazuri fiind confirmate deja în Statele Unite (în California, Texas, Kansas, Ontario şi New Mexico) de Centrul pentru Controlul şi Prevenţia Bolilor Transmisibile din SUA, iar Agenţia France Press vorbea de primul caz din Europa, confirmat ieri în Spania.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi-a arătat îngrijorarea faţă de apariţia virusului, identificat drept A/H1N1, transmisibil de la om la om şi cu un potenţial de pandemie (epidemie globală) foarte mare. O întâlnire de urgenţă între miniştrii sănătăţii din ţările UE pe tema gripei porcine a fost anunţată pentru joi.

S-a înfiinţat comitetul de coordonare

Veştile alarmiste despre gripa porcină nu impresionează însă prea tare autorităţile române, care se mişcă destul de greu. Ministerul Sănătăţii a înfiinţat duminică un comitet de coordonare care urmează să stabilească măsurile în cazul în care în România ar apărea îmbolnăviri. Primele măsuri concrete se lasă însă aşteptate. Ieri, comitetul de coordonare a stabilit la nivel declarativ paşii care urmează să fie făcuţi pentru identificarea cazurilor de gripă porcină şi măsuri de prevenire, însă nu a trimis nimic instituţiilor subordonate din teritoriu.
În judeţul Dolj, Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Sănătatea Alimentelor (DSVSA) şi Direcţia de Sănătate Publică (DSP) nu aveau ieri alte informaţii decât cele furnizate de presă. DSP Dolj a primit doar o circulară din partea Ministerului Sănătăţii, prin care era avertizată să nu ofere nici un fel de informaţii despre gripa porcină ca să nu panicheze populaţia. Ar fi fost şi greu, din moment ce specialiştii DSP Dolj nu aveau nici măcar informaţii elementare despre această boală. Nici spitalele nu aveau habar. Managerul Spitalului de Urgenţă Craiova, dr. Cristina Calangiu, susţine că nu s-au primit nici un fel de instrucţiuni despre ce ar trebui să facă spitalele în cazul în care ar avea un pacient suspect de gripă porcină.

Spitalele vor primi antivirale şi dezinfectante

Se pare că nici Ministerul Sănătăţii nu ştie prea multe despre noul virus gripal. De aceea, instituţia care veghează la sănătatea cetăţenilor recomandă deocamdată ca tot românul să fie exigent cu igiena corporală.
„Se recomandă intensificarea regulilor de igienă personală – în special spălatul pe mâini, folosirea batistei personale pentru tuse şi strănut, evitarea automedicaţiei şi a călătoriilor în zonele afectate. În cazul în care acestea sunt inevitabile, se recomandă respectarea cu stricteţe a regulilor de igienă personală“, se arată într-un comunicat emis de Ministerul Sănătăţii.
Orice persoană care a călătorit în zonele de risc, Mexic sau SUA, şi care prezintă simptome suspecte va fi internată la Spitalul de Boli Infecţioase „Matei Balş“ şi vor fi anunţate autorităţile medicale.
Ministerul Sănătăţii intenţionează, de asemenea, să scoată din rezerva de stat antivirale şi substanţe dezinfectante care vor fi distribuite spitalelor de boli infecţioase din centrele universitare.

Recomandări

Gripa umană cu tulpină de origine porcină nu se transmite prin consumul de carne de porc preparată termic. Boala se transmite prin aer, iar simptomele sunt similare cu ale gripei obişnuite: febră, siptome respiratorii. Ministerul Sănătăţii recomandă izolarea la domiciliu, purtarea unei măşti care să acopere atât gura, cât şi nasul (inclusiv la domiciliu) şi anunţarea imediată a medicului de familie în cazul oricărei infecţii respiratorii care se manifestă cu febră. Dacă medicul de familie nu poate fi contactat sau persoana nu are medic de familie, aceasta se va prezenta de urgenţă la camera de gardă a unei secţii sau spital de boli infecţioase.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII