1.7 C
Craiova
vineri, 13 decembrie, 2024

Adio, radare fixe!

Poliţia Română a retras avizul de funcţionare pentru 77 de radare fixe, amplasate în 18 judeţe, printre care şi cele din Mehedinţi şi Vâlcea, deoarece în prezent nu există cadrul legal de funcţionare a acestora.

Suspendarea aparatelor radar fixe amplasate de autorităţile locale a fost cerută de şeful Poliţiei Române, chestorul Petre Tobă, începând cu 24 aprilie, iar motivul ar fi lipsa cadrului legal general de funcţionare, potrivit NewsIn, care citează surse din cadrul Direcţiei Poliţiei Rutiere (DRP). Şeful DRP, Lucian Diniţă, a confirmat suspendarea activităţii radarelor: „Am retras avizul de funcţionare până la reglementarea situaţiei“. Singura atribuţie a poliţiei privind aceste radare se referă la identificarea autoturismului şi la emiterea procesului-verbal de contravenţie. Într-un comunicat al Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP) se precizează că, în urma unor sesizări venite din partea IGPR, instituţia efectuează controale în toată ţara privind amplasarea radarelor fixe şi respectarea contractelor de achiziţie publică. În urma verificărilor efectuate în judeţele Cluj, Mureş şi Braşov, echipele de control au aplicat amenzi de 140.000 de lei pentru două primării care nu au respectat procedurile privind contractele de achiziţie publică, iar consiliile locale urmează să revoce hotărârile de încheiere a contractelor.
„ANRMAP va solicita instanţelor de judecată anularea acelor contracte privind amplasarea radarelor fixe care nu respectă procedurile de atribuire a contractelor de achiziţie publică prevăzute de OUG nr. 34/2006“, a declarat preşedinta ANRMAP, Cristina Trăilă.
Amenzile aplicate până acum pe baza radarelor fixe rămân valabile, conform reprezentanţilor Poliţiei Rutiere.

Contract semnat, imediat anulat

Poliţia a retras avizul de funcţionare şi a radarelor fixe amplasate între Severin şi Craiova, de pe DN 6. În luna octombrie 2008, pe Drumul European 70, între localităţile mehedinţene Faţa Cremenii şi Argineşti, au fost amplasate şase radare fixe, menite să înregistreze şi să fotografieze autoturismele care depăşesc viteza legală. După aproape şase luni, poliţiştii în a căror competenţă se află aceste radare au făcut o evaluare a numărului de abateri de la regulile de circulaţie. Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Mehedinţi a constatat peste 113.000 de depăşiri ale vitezei legale pe această secţiune de drum public. „Au fost constatate peste 113.000 de încălcări ale legii, care au fost filmate de aceste radare fixe de pe drumul naţional 6“, a declarat Claudiu Bebec, subcomisar la IPJ Mehedinţi.
Radarele fixe au fost montate de firma clujeană Codec Spat, care i-a convins pe primari că pot scoate bani frumoşi din această afacere.
„A venit firma Codec Spat la primărie, ne-a spus că ar trebui să montăm radare fixe pe raza comunei Tâmna, consilierii au aprobat şi s-a trecut la amplasarea camerelor de filmat. Noi primeam 35% din bani, iar firma – 65, nici nu ştiu câţi bani luam pe lună, 100.000, sau asta era suma pe tot anul. Mie de la început mi s-a părut dubioasă afacerea, dar nu am avut ce face fiindcă în sala de şedinţe a venit şi cineva de la Poliţia Mehedinţi, care a spus că este neapărată nevoie să amplasăm radarele. Dacă ne vine o hârtie oficială de la poliţie, am să convoc consilierii locali şi vom anula hotărârea prin care ne-am asociat cu firma Codec“, a declarat Constantin Cercel, viceprimar în Tâmna.

De unde dispar radarele

Potrivit NewsIn, radarele fixe ale căror avize au fost retrase au fost montate de trei societăţi comerciale în judeţele Arad, Bacău, Bihor, Brăila, Cluj, Giurgiu, Ialomiţa, Maramureş, Mehedinţi, Mureş, Neamţ, Satu Mare, Sălaj, Sibiu, Suceava, Teleorman, Vâlcea şi Vrancea. Radarele fixe vor fi înlocuite cu radare mobile pe tronsoanele de drum cu risc ridicat de accidente rutiere.


http://www.gds.ro/camere_fixe_anulate.pdf

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

19 COMENTARII