-1.6 C
Craiova
duminică, 12 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDatoriile catre furnizorii de utilitati ale societatilor incluse in PSAL I vor putea fi anulate

Datoriile catre furnizorii de utilitati ale societatilor incluse in PSAL I vor putea fi anulate

Datoriile neachitate fata de furnizorii de utilitati, acumulate de cele 23 de societati din portofoliul Autoritatii pentru Privatizare, incluse in programul PSAL I, convenit cu Banca Mondiala, vor putea fi anulate, reesalonate sau transformate in actiuni in cazul in care procesul de privatizare a acestora va fi finalizat.

Guvernul a aprobat, printr-o hotarire adoptata in ultima sedinta, lista societatilor din portofoliul APAPS, prevazute in programul de privatizare, care vor beneficia de facilitatile prevazute la articolul 19 din Legea 137/2002 privind unele masuri pentru accelerarea privatizarii. Lista cuprinde societatile Siderurgica Hunedoara, Oltchim Rimnicu Vilcea, Tractorul Brasov, Aro Cimpulung, Letea Bacau, Faur Bucuresti, Roman Brasov, Rulmentul Slatina, Tepro Iasi, Rocar Bucuresti, Industria Sirmei Cimpia Turzii, Chimcomplex Borzesti, CUG Cluj, Fortus Iasi, Republica Bucuresti, Nitramonia Fagaras, Verachim Giurgiu, USG Govora, Fortpres Cluj, Carom Onesti, Moldosin Vaslui, Mecanica Mirsa si Turni din Turnu Magurele.

Articolul 19 din Legea 137/2002 privind unele masuri pentru accelerarea privatizarii stabileste ca, in termen de 90 de zile de la data transferului dreptului de proprietate asupra actiunilor societatilor comerciale, furnizorii de utilitati, reprezentati de regii autonome, companii sau societati nationale ori de societati comerciale cu capital integral de stat, vor putea aproba, la solicitarea acestor societati si cu acordul Ministerului Finantelor Publice si al celorlalti creditori bugetari, scutirea totala sau partiala, reesalonarea pe o perioada cuprinsa intre trei si cinci ani sau conversia in actiuni a creantelor certe, lichide si exigibile asupra societatii.

Cumparatorul din contractul de vinzare-cumparare de actiuni incheiat cu institutia publica implicata are drept de preferinta la cumpararea actiunilor rezultate din conversie. In cazul aprobarii acestor inlesniri la plata, Ministerul Finantelor Publice poate acorda facilitati similare, ca sume si termen, pentru plata datoriilor la bugetul de stat ale furnizorilor de utilitati, conform inlesnirilor acordate de acestia.

APAPS a anuntat ca in primul semestru al anului va fi finalizat procesul de privatizare a celor 23 de intreprinderi aflate in programul PSAL I, printre primele societati care vor fi lansate la privatizare urmind sa se afle Roman Brasov si Siderurgica Hunedoara.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS