4.5 C
Craiova
duminică, 12 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateGravidele pot face afaceri de sute de milioane cu Casa de Pensii

Gravidele pot face afaceri de sute de milioane cu Casa de Pensii

Aparitia Legii nr.19/ 2000, care a suferit pe parcurs nenumarate modificari, le-a facut pe multe dintre femei sa revina asupra deciziei de a nu mai face copii, hotarire luata de majoritatea din motive financiare. Chiar daca legea, in temeiul careia femeile insarcinate care platesc la Casa Judeteana de Pensii o asigurare sociala vor primi dupa nastere un venit suplimentar la indemnizatia de maternitate, este destul de clara, craiovencele nu prea s-au inghesuit sa isi faca asigurari. Multe motiveaza lipsa de informare privind aceasta lege, despre care s-a mentionat parca doar in treacat, si teama ca nu este decit un alt fel de CARITAS sau FNI, conditiile fiind prea avantajoase pentru a putea fi reale.

Dolj/ Suma maxima pentru asigurare este de 16 milioane de lei

Resemnate la gindul ca un copil inseamna sacrificii financiare sustinute si obisnuite sa se descurce fara nici un ajutor din partea statului, putine dintre viitoarele mamici au dat crezare noii legi, convinse ca trebuie sa fie ceva necurat la mijloc. Neincrederea lor a fost sustinuta si de lipsa de informare, craiovencele spunind ca functionarii Casei de Pensii sint destul de reticenti cind trebuie sa vorbeasca despre aceste asigurari.

Potrivit Legii nr.19/2000, femeile insarcinate se pot asigura in sistemul public de pensii pentru a beneficia dupa nastere, pe parcursul celor doi ani de concediu de maternitate, de un venit suplimentar la indemnizatia de maternitate, suma fiind deloc de ignorat. Baza de calcul pentru aceasta asigurare o constituie maximum cinci salarii medii pe economie (salariul mediu pe economie este de 6.962.000 de lei), cuantumul stabilindu-se anual. Anul acesta, cuantumul este de 34%. Suma maxima pentru asigurare este de 16 milioane de lei.

„Daca se intimpla sa nasc inainte de termen, ce se intimpla cu acesti bani?“

„Mi se pare o chestie extraordinara. Este adevarat ca am anumite retineri, mai ales ca am auzit zvonuri ca n-ar fi chiar asa, ca multe femei au patit-o si li s-a spus ca vor primi acesti bani la pensie. Am incheiat acest contract de asigurare in urma cu trei luni, la suma maxima, de 16 milioane, din care am inteles ca se scad salariul meu si impozitul, dupa care au ramas 11 milioane. La banii acestia, cotizind lunar la asigurari 4.550.000 de lei, ar trebui sa primesc dupa nastere, timp de doi ani, aproximativ opt milioane pe luna, ceea ce este grozav. In mod normal, de la serviciu as lua cam doua milioane, or, daca iei in calcul toate cheltuielile, nu iti ajung nici pentru cheltuielile casei, dar pentru copil, cind o cutie de lapte praf este 200.000 de lei!“, spune D.C., viitoare mamica.

Femeia are totusi o stringere de inima pentru ca o conditie obligatorie pentru primirea acestui ajutor, respectiv 85% din suma cotizata, este ca trebuie sa aiba cel putin sase luni cotizate inainte de nastere. „Sase luni de cotizatie se fac in aprilie, iar eu trebuie sa nasc in mai. Dar daca se intimpla sa nasc inainte de termen, ce se intimpla cu acesti bani? O sa-i primesc la pensie, cum am auzit? Ca sa fac asigurarea la suma maxima, m-am imprumutat la banca, deci ar fi dezastru daca as ramine cu banii dati degeaba! Nu o sa fiu cu inima impacata decit atunci cind o sa incep sa primesc acesti bani“.

Obisnuiti cu tepele „jocurilor de intr-ajutorare“ gen CARITAS, multi dintre viitorii parinti prefera insa sa stea departe de aceasta asigurare „cu iz de inselatorie“.

„Sotia m-a batut la cap sa facem si noi mutarea asta, dar i-am spus sa stea cuminte, ca nu poate fi adevarat. Trebuie sa fie o smecherie la mijloc. Daca era pe bune, se facea mai multa vilva, se mediatiza mai mult, mai ales ca se stie cit de greu e de crescut un copil in ziua de astazi. Poate ca s-a amintit de aceasta posibilitate doar cit sa nu zica cineva ca nu a stiut, dar sa beneficieze tot <<cine trebuie>>“, spune M. M., tatal unui baietel de citeva luni.

• Ana IANCU

Gorj/ Aproape 350 de femei si-au facut asigurari pentru perioada maternitatii

Asigurarile sociale lansate de Casa de Pensii Gorj, la 1 aprilie 2001, au atras, pina la sfirsitul anului 2002, peste 450 de persoane, dintre care aproape 350 de femei cu virste cuprinse intre 18 si 35 de ani. Clauzele acestei asigurari prevad ca femeia poate beneficia de 85% din suma asigurata, imediat dupa nastere, in perioada de crestere a copilului.

Cele mai multe dintre femeile care au facut asigurare au optat pentru un venit asigurat de pina la sase milioane. Pentru aceasta suma, femeile platesc lunar 2.100.000 de lei , urmind ca dupa nastere sa primeasca in fiecare luna 5.100.000 de lei. Sumele cresc o data cu venitul asigurat, plafonul maxim fiind de 16 milioane de lei.

Pina acum nu a fost platita nici o asigurare

Directoarea Casei Judetene de Pensii Gorj, Rodica Ghimis, spune ca are informatii ca au aparut unele contradictii in ceea ce priveste interpretarea legii si ca in unele judete ale tarii sint probleme: „La noi nu a fost nici un caz in care femeile care au astfel de asigurari sa nasca si sa ceara banii. Speram ca pina va aparea prima situatie de acest fel lucrurile se vor clarifica“.

Reprezentantii Casei de Pensii nu par sa aiba aceleasi informatii despre lege. Valentin Stegaroiu, director la Directia Colectare-Contributii a Casei de Pensii, spune ca nu are cunostinta despre vreo modificare a legii sau despre probleme aparute in alte judete. „Nu stiu daca au aparut unele modificari la aceasta lege si nici nu cunosc situatii in care asiguratii nu si-au primit banii cuveniti“, a spus reprezentantul Casei de Pensii.

Identitatea asiguratelor nu este dezvaluita

Conducerea Casei de Pensii spune ca in Gorj nu vor fi probleme si asiguratele isi vor primi banii cuveniti.

„Toate femeile care au astfel de asigurari trebuie sa indeplineasca o conditie de baza: sa fi cotizat cel putin sase luni. Daca nasterea intervine mai devreme de sase luni de la data asigurarii, femeile vor primi banii suplimentari la pensie. Nu am avut deocamdata nici o nastere . La primul caz de acest fel, daca femeia indeplineste conditiile, isi va primi banii fara probleme. Asigurari de acest fel se pot face in continuare“, a spus Valentin Stegaroiu. Reprezentantii Casei de Pensii Gorj nu au fost de acord sa dezvaluie numele femeilor care au facut asigurare, pentru verificarea declaratiilor facute. Directorul Valentin Stegaroiu spune ca numele asiguratelor sint confidentiale.

• Cristina CATANA

Mehedinti/ Viitoarele mamici spera sa cotizeze cel putin sase luni

• In caz contrar, ele isi vor vedea banii… la pensie • Lipsa de informare a facut ca putine mehedintence sa-si faca o asigurare de maternitate

Aproximativ 80 de femei insarcinate se afla in evidentele Casei Judetene de Pensii Mehedinti si ar avea dreptul sa primeasca dupa nastere un venit suplimentar la indemnizatia de maternitate, dupa ce au platit in fiecare luna intre 1,7 si 17 milioane de lei, cit a reprezentat suma maxima de asigurare. Mai putin de jumatate dintre acestea nu-si vor putea recupera insa banii, imediat dupa nastere, deoarece Ministerul Muncii a modificat normele de acordare a acestor asigurari sociale.

Astfel, daca pina anul trecut, femeile gravide aveau posibilitatea sa plateasca chiar si dupa nasterea copilului asigurarea sociala, Casa Nationala de Pensii a decis ca plata sa se faca doar pina la data nasterii copilului. In aceste conditii, o parte dintre femeile insarcinate nu au reusit sa se incadreze in termenul de sase luni de cotizare, inainte de nastere.

„In articolul 98 din Legea nr.19/2000 se spune ca beneficiaza de indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca, intre care se regaseste si indemnizatia pentru maternitate si pentru cresterea copilului pina la doi ani, persoanele asigurate, care in ultimele 12 luni, anterioare producerii riscului asigurat, au o cotizare de cel putin sase luni. Legea este foarte clara, femeile insarcinate trebuie sa fi platit asigurarea timp de o jumatate de an, inainte de a naste, pentru a primi 85% din suma cotizata. In cazul in care sufera un accident, dupa nastere, ele isi vor primi insa banii, chiar daca au cotizat mai putin de sase luni“, a declarat Ion Stanimir, director adjunct la Casa Judeteana de Pensii Mehedinti.

„Nici nu stiam ca exista o asemenea posibilitate, sa platesti o asigurare“

Pentru gravidele care nu se incadreaza in termenul de cotizare de sase luni si nici nu vor suferi un accident, banii vor constitui un punctaj suplimentar la pensie.

„Daca, de exemplu, au platit numai cinci luni sau mai putin, banii se dau la un stagiu de cotizare, fiind punctaj suplimentar la pensie, urmind a fi facute toate mentiunile necesare in cartea de munca. Articolul 5 din Legea 19/2000 prevede ca se pot asigura in sistemul public de pensii, pe baza de contract de asigurare, persoanele care se regasesc in situatia de salariat si care doresc sa-si completeze veniturile asigurate, pina la limitele prevazute de lege, respectiv trei salarii medii pe economie in 2002, precum si orice persoana care platea anul trecut intre 1,4 milioane si 17 milioane de lei. In acest an, suma maxima poate ajunge pina la cinci salarii medii pe economie, adica aproximativ 35 milioane de lei“, a precizat Ion Stanimir.

Potrivit conducerii Casei Judetene de Pensii Mehedinti, pina la aceasta data nu au aparut nemultumiri in rindul gravidelor care au platit un venit suplimentar la indemnizatia de maternitate. „Nici nu stiam ca exista o asemenea posibilitate, sa platesti o asigurare la Casa de Pensii, ca poate mi-as fi facut. Nu am auzit nici pe la cunostinte, ca sa ma interesez, sa vad ce avantaje as fi avut“, a spus Ionela Manea, de 23 de ani, internata in maternitatea severineana.

• Florin LOBDA

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS