Tenul are nevoie tot timpul de o îngrijire atentă, căci se află mereu în contact cu aerul rece în perioada iernii, şi cu praful şi razele soarelui în anotimpul cald.
Îngrijirea tenului a constituit întotdeauna o prioritate pentru doamne şi domnişoare. Iar atunci când banii sunt prea puţini pentru a permite vizitarea unui salon de cosmetică, reprezentantele sexului frumos apelează la tratamentele naturiste.
Pentru pielea uscată, care are nevoie de hidratare, trebuie folosite produse naturale cu efect rapid de revitalizare a tenului, de genul unei măşti pe bază de avocado. Pentru prepararea acesteia trebuie să amestecaţi într-un bol un fruct de avocado zdrobit, un albuş de ou bătut şi o linguriţă de ulei de nucă de cocos, până când se formează o pastă. O aplicaţi pe faţă şi o lăsaţi să acţioneze 25-30 de minute. Vă clătiţi cu apă la temperatura camerei. Spuma de ou şi fructele de avocado conţin proteine hidratante, astfel că, împreună, formează o combinaţie imbatabilă, care contribuie la împrospătarea pielii. Adăugând şi ulei de nucă de cocos, veţi obţine şi antioxidanţii de care tenul are nevoie pentru a străluci de sănătate.
Măşti revigoarante
Puteţi, de asemenea, să vă răsfăţaţi tenul cu o mască pe bază de dovleac, un extraordinar ingredient de înfrumuseţare. Aveţi nevoie de un pliculeţ cu ceai verde, două bucăţele de ananas tocat mărunt, patru linguri cu piure de dovleac, o linguriţă cu miere, două linguriţe cu suc de aloe vera, o jumătate de linguriţă cu ulei de măsline, două linguri cu tărâţe, patru picături de ulei de scorţişoară. Într-un blender, pisaţi bine toate aceste ingrediente, până când rezultă o pastă cremoasă. Aplicaţi-o cu mişcări circulare pe toată faţa, evitând ochii şi buzele. Clătiţi bine cu apă călduţă şi aplicaţi o cremă hidratantă, potrivită pentru tipul dumneavoastră de piele. Dacă aţi preparat prea multă mixtură, nu trebuie să o aruncaţi. O puteţi păstra maximum două săptămâni, într-un borcănel, la frigider.
Dacă vreţi alt tratament pe cinste, puteţi încerca, în altă seară, efectul de saună cu ajutorul metodei clasice, folosind un bol cu apă aproape fierbinte pentru un tratament cu aburi. Acoperiţi-vă capul cu un prosop mare şi pufos şi încercaţi să staţi cu faţa deasupra bolului, la o distanţă de aproximativ 30 de centimetri. Nu este recomandat să staţi mai mult de două minute în această poziţie. Acest tratament deschide porii şi pregăteşte tenul pentru acţiunea benefică a unei măşti. Aveţi însă grijă, căci apa nu trebuie lăsată să clocotească pentru că riscaţi să vă provocaţi arsuri sau, în cel mai fericit caz, ca pielea feţei să se usuce foarte rău. În apa caldă puteţi turna câteva picături de ulei esenţial, având însă grijă să-l alegeţi pe cel potrivit pentru tipul dumneavoastră de ten. Dacă este gras, puteţi încerca uleiurile esenţiale de citrice, eucalipt şi mentă. Pentru tenul uscat indicate sunt cele de cocos, migdale sau arome florale, cum ar fi muşeţelul. Persoanele cu ten normal pot încerca aproape orice aromă.
Pentru că tenul are nevoie şi de un tratament facial de întreţinere, puteţi prepara o mască din suc de struguri amestecat cu o linguriţă de miere. Dacă doriţi o mască având efect de scrub, puteţi apela la alunele de pădure, pe care le veţi pisa şi amesteca cu o banană şi cu câteva picături de lapte. O alternativă pentru scrubul facial este combinarea a şase linguri de făină integrală cu două linguriţe de zahăr brun şi o jumătate de ceaşcă cu lapte de capră.
Un pas import
Şi pentru că, înainte de aplicarea unei măşti, este nevoie de o curăţare atentă a tenului, puteţi recurge la ajutorul aceloraşi combinaţii naturiste, deosebit de eficiente. Amestecaţi sucul de la trei castraveţi cu câteva picături de ulei pentru bebeluşi şi puteţi îndepărta delicat machiajul de peste zi. De asemenea, cu ajutorul blenderului, puteţi stoarce sucul de la un cartof, pe care să-l amestecaţi cu şase picături de zeamă de lămâie, obţinând astfel un excelent produs de curăţare a pielii.