Atunci când vă aranjaţi părul, trebuie să ţineţi cont de forma feţei. O tunsoare la modă nu înseamnă că este şi potrivită pentru dumneavoastră.
O tunsoare se alege în funcţie de forma feţei şi trebuie să fie proporţionată şi echilibrată. Înainte de a vă schimba coafura, analizaţi-vă în oglindă forma feţei, lăţimea frunţii, forma maxilarului, tipul pomeţilor, ochii în raport cu tâmplele etc. Chiar dacă aveţi anumite preferinţe în materie de tunsoare, înainte de a vă schimba look-ul, ţineţi cont de câteva sfaturi.
Există cinci forme de bază ale feţei: ovală, în formă de inimă, rotundă, pătrată şi triunghiulară. Toate aceste forme au avantajele şi dezavantajele lor, însă cu cea ovală este considerată perfectă. Pentru a avea un look perfect, trebuie să alegeţi tunsoarea potrivită.
Faţa ovală
Dacă aveţi o faţă ovală, sunteţi norocoasă pentru că această formă este considerată perfectă şi vă permite aproape orice fel de tunsoare, fie ea cu volum sau fără, păr lung sau scurt, drept sau ondulat. Este ideal să purtaţi câteva şuviţe pe lângă pomeţi sau până în dreptul bărbiei. Cel mai bine vi se potrivesc tunsoarea bob, până la bărbie, părul lung şi buclele lejere. Chiar şi la ocazii speciale, vă puteţi face coafura dorită: coc, părul lăsat liber sau aranjat cu mult volum. Evitaţi totuşi tunsorile scurte sau masculine, care dau senzaţia de alungire a feţei. Dacă faţa este mai mică, trebuie să fiţi atentă cu tunsorile în franjuri, pentru că nu vă avantajează. Ceea ce caracterizează faţa ovală este faptul că zona pomeţilor este mai lată decât fruntea şi maxilarul. Faţa ovală pare mai amplă la nivelul obrajilor şi formează un con lejer la nivelul frunţii.
Faţa rotundă
Faţa rotundă se caracterizează prin obraji plini şi bărbie rotunjită, iar linia generală a feţei este similară unui cerc. În cazul unei astfel de fizionomii, o tunsoare are drept scop crearea unei impresii de alungire. Persoanele care au faţa rotundă trebuie să ştie că, prin tunsoare, trebuie să obţină un efect care să minimizeze senzaţia de volum. Cel mai bine li se potriveşte o tunsoare franjurată în jurul obrajilor, iar lungimea trebuie să fie mai jos de bărbie. Şi bretonul este potrivit la o asemenea formă a feţei, însă trebuie să fie lung şi pieptănat într-o parte. Evitaţi o singură lungime a părului sau buclele la o tunsoare scurtă. Acestea nu fac decât să scoată în evidenţă forma rotundă a feţei. Este indicat ca volumul părului să scadă pe laterale şi în zona urechilor. Puteţi să-l umflaţi în zona paralelă cu bărbia sau chiar deasupra ei. Veţi avea un efect garantat dacă daţi volum numai pe o parte. Este recomandat, de asemenea, să nu vă ţineţi părul în zona obrajilor.
Faţa în formă de inimă
Deşi este mai rară, pentru această formă de faţă se potriveşte aproape orice coafură, însă cu mult volum în dreptul pomeţilor. Faţa în formă de inimă se caracterizează printr-o frunte lată şi bărbie ascuţită. Pentru a masca acest aspect, puneţi-vă în evidenţă ochii şi pomeţii cu ajutorul unui breton pieptănat într-o parte şi cu câteva şuviţe, care să vă atingă sprâncenele. Este de preferat să purtaţi părul lung şi să evitaţi bretonul scurt, drept. În general, o tunsoare pătrată, cum este bobul, va echilibra imaginea generală a feţei. Trebuie să adoptaţi o tunsoare, astfel încât fruntea să pară mai îngustă, iar bărbia – proeminentă.
Faţa pătrată
În cazul feţei pătrate, fruntea este tot atât de lată ca bărbia şi necesită stiluri care să vă rotunjească şi să vă îndulcească expresia. Stilurile filate, cu vârfurile îndreptate înspre obraji, se potrivesc acestei forme. Tunsoarea trebuie să depăşească linia maxilarului, iar părul trebuie să aibă diverse lungimi. Un stil drept şi neted nu face decât să evidenţieze forma feţei. Părul lung, lăsat pe spate, vi se potiveşte de minune. Aţi putea încerca şi câteva bucle mari, care „rotunjesc" puţin faţa. Trebuie să evitaţi tunsoarea bob, până la bărbie, şi bretonul. Acestea vor face faţa să pară şi mai pătrăţoasă decât este.
Faţa triunghiulară
Faţa triunghiulară (sub formă de pară) este descrisă printr-o frunte îngustă şi o linie a maxilarului mai mare şi mai proeminentă. Tunsorile potrivite sunt în mare măsură aceleaşi ca în cazul feţei pătrate, cu o singură excepţie: volumul trebuie adăugat în partea superioară, pentru a face fruntea să pară mai mare.