-6.5 C
Craiova
miercuri, 15 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitate„Nu-mi plac omul beat si femeia nesimtita“

„Nu-mi plac omul beat si femeia nesimtita“

Ca in orice oras mic, si la Filiasi, primarul Antonie Ciocioc este cunoscut de toata urbea. Sint insa unele amanunte pe care multi nu le stiu: primarului ii place sa joace table si sa mearga in excursii, nu prea are habar de bucatarie si nici de repararea Daciei personale, in schimb, tine foarte mult sa-si prepare pe gustul lui vinisorul in fiecare toamna.

Antonie Ciocioc a devenit primar al orasului doljean Filiasi cu aproape trei ani in urma. Localnicii il cunosteau insa, multe generatii de elevi din localitate avindu-l profesor de chimie. Un profesor dur, pe care multi nu-l vor uita din cauza exigentei sale.

„N-am facut boacane cind eram mic“

Nascut in 1946, chiar in ziua de Sf. Maria, in comuna doljeana Melinesti, Antonie Ciocioc provine dintr-o familie numeroasa, avind inca doi frati si o sora. Interesant este ca toti cei trei baieti ai familiei au devenit peste ani dascali, lucru care fusese prevazut de parinti, dindu-le tot sprijinul pentru a-si urma destinul.

Copil cuminte si retras, Antonie a facut o pasiune pentru carte. A urmat generala si liceul in localitatea natala, in fiecare vacanta de vara gasindu-si cite ceva de lucru la IAS-ul din comuna, pentru a face rost de bani.

Dupa liceu, Antonie Ciocioc a urmat Facultatea de Chimie din cadrul Universitatii Bucuresti. „Nu mi-aduc aminte sa fi facut boacane cind eram mic, pentru ca eram cuminte“, spune actualul primar.

Absolvind facultatea in 1971, a ajuns dascal la Filiasi, intii la scoala generala, apoi la liceu, o vreme chiar la cirma unitatilor de invatamint ale orasului. A devenit un profesor cunoscut si prin aparitiile sale editoriale de specialitate: „Lucrari practice de chimie organica“-1983, „Culegere de probleme de chimie si fizica“-1986, „Chimie pentru definitivat“-1989, si multe altele.

„Parintii isi cocolosesc prea mult copiii, in loc sa-i invete de mici cu munca“

Sotia sa, Cornelia, este tot cadru didactic, predind limba romana scolarilor filieseni. Au fost colegi de cancelarie, s-au placut si s-au casatorit, avind impreuna doi copii. Fiica, Ramona, i-a urmat oarecum tatalui in meserie, absolvind Chimia alimentara la Universitatea din Craiova. Casatorita cu un medic, Ramona a dorit insa altceva. A vrut propria afacere, pe care o si are acum: un bar in curtea casei bunicilor materni din Filiasi. Baiatul, Irinel, e student in anul V la Tehnologia produselor alimentare, la Arad. La fel de studios ca tatal sau, are de gind sa faca o cariera, insa peste hotare.

Despre relatia dintre parinti si copii, primarul Filiasului are propria opinie: „Cred ca parintii ar trebui sa fie apropriati de copii, dar nu foarte apropiati. Sa pastreze totusi o anumita distanta, ca sa lase loc de respect. In ziua de azi, parintii isi cocolosesc prea mult copiii, le fac toate poftele, in loc sa-i invete de mici cu munca“.

„Am o sotie nu buna, ci extraordinar de buna“

Antonie Ciocioc e considerat de cunoscuti drept un tip exigent. Nu bea cafea, nu fumeaza, si spune ca are o deviza: „Nu-mi plac omul beat si femeia nesimtita“. Sustine ca nu are vreme pentru un hobby, treburile primariei ocupindu-i prea mult timp.

Stind prea putin acasa, primarul a lasat friiele gospodariei pe mina nevestei: „Zic ca am o sotie nu buna, ci extraordinar de buna. In sensul ca ma intelege ca sint foarte ocupat la primarie si face ea totul pe acasa. Sotia mea e o doamna din toate punctele de vedere, in sensul ca n-am avut niciodata certuri si m-a ajutat in tot ce am vrut sa fac“.

Ciocioc recunoaste cu sinceritate ca nu si-a bagat niciodata nasul pe la bucatarie – teritoriu exclusiv al sotiei: „Si nici nu sint pretentios la mincare. Maninc ce mi se pune in farfurie“.

Nu acelasi lucru il spune despre bautura, capitol la care are anumite pretentii: „Cind mai beau cite un pahar de vin, prefer sa fie facut de mine. La asta consider ca ma pricep, doar sint profesor de chimie. Unul dintre secretele mele, atunci cind fac vinul, este ca nu amestec strugurii albi cu cei negri, ca sa iasa vinul mai pur“.

De asemenea, primarul Filiasului spune ca nu se prea pricepe sa-si repare masina personala, o Dacie 1300 din 1979: „Ma mai bag sa schimb cite o bujie, dar in rest nu ma amestec. Eu consider ca reparatiile e mai bine sa fie facute de specialisti“. Iar daca ar fi sa dezvaluie ce il delecteaza in putinul sau timp liber, Ciocioc a afirmat ca ii place sa joace table si sah, ii plac handbalul si voleiul, dar mai ales excursiile in aer liber.

„Elevii se duc prin baruri si prin discoteci in loc sa stea acasa si sa invete“

Desi primar de aproape trei ani, Antonie Ciocioc n-a renuntat la munca lui de profesor. Intiiul gospodar al Filiasului preda inca la catedra cite cinci ore de chimie pe saptamina, la liceul din localitate: „Asta mi-e meseria si nu renunt la ea“.

Si ca profesor, Ciocioc este exigent. Lasa corigenti si repetenti pe capete, avind pretentia ca elevii lui „sa stie ca sa treaca“. „Elevii de acum, fata de cei de altadata, sint lasati prea liberi, fiind preocupati mult mai putin de invatatura. Cel mai mult urasc modul in care multi elevi isi petrec timpul dupa ce pleaca de la scoala: se duc prin baruri si prin discoteci in loc sa stea acasa si sa invete“, mentioneaza primarul-profesor Antonie Ciocioc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS