Antenele Orange şi cele ale Direcţiei Radiocomunicaţii Timişoara au creat zâzanie între locatarii blocului H2, de pe strada Nicolae Titulescu din Craiova. Proprietarii susţin că antenele le-au distrus locuinţele, dar şi sănătatea.
În urmă cu câţiva ani, când şi-au dat acordul să se instaleze pe blocul lor antene ale operatorilor de telefonie, locatarii blocului H2 din Craiova s-au gândit la bani şi mai puţin la consecinţe. Cu timpul, proprietarii de la ultimul etaj au văzut şi reversul contractului: plafoane crăpate, infiltraţii, fisuri în tavan şi radiaţii.
„S-au montat din 2002, pe plafonul apartamentelor de la etajul opt, instalaţii de antene GSM, pilonet metalic de 20 de metri, paturi cu numeroase cabluri, s-au executat patru construcţii din beton armat, cu volume de 1,5 – 2 mc, şi multe aparaturi grele aparţinând celor două firme. Sunt montate aparaturi şi în apartamentul nr. 36, unde este proprietar Direcţia Radiocomunicaţii Timişoara. Din cauza acestor construcţii şi instalaţii şi a folosirii spaţiului de pe bloc ca terasă circulabilă, deşi aceasta este necirculabilă, au apărut infiltraţii în apartamentele de la ultimul etaj. Începând din august 2008, în apartamentul meu au apărut infiltraţiile. De atunci persistă la fiecare ploaie şi dezgheţ, ajungând să-mi plouă în casă prin două fisuri. Acelaşi lucru se întâmplă şi la vecini“, spune Gheorghiţa Rădulescu, locatară, în apartamentul 34.
Nemulţumiţi, unii locatari au cerut ridicarea acestor antene. Numai că s-a iscat un adevărat război între oameni. Cei de la etajele inferioare spun că pe ei nu-i afectează. Vecinii nemulţumiţi de la etajele superioare nu mai vor să audă de prezenţa acestor instalaţii şi au pornit un adevărat război cu ceilalţi locatari şi asociaţia de proprietari.
Antene montate legal
Asociaţia de Proprietari nr. 1 Iancu Jianu este intermediar între locatari şi operatorii de telefonie. Contractul de închiriere s-a încheiat cu acordul celor care locuiesc în blocul H2, iar cei 2.400 de dolari (printr-un act adiţional, chiria a fost majorată la 4.000 de dolari pentru 100 mp) au intrat într-un cont, folosit numai de locatari pentru îmbunătăţirea blocului.
Pentru cei 60 mp, firma s-a obligat să suporte toate reparaţiile cauzate de instalaţiile amplasate pe acoperiş.
„Contractul s-a încheiat pe zece ani. Antenele sunt montate legal, firmele au toate aprobările. În urma sesizărilor unor locatari, s-au făcut verificări de către primărie, de la Inspectoratul Teritorial în Construcţii, de la Garda de Mediu, dar prevederile contractuale şi construcţiile sunt legale. Oamenii au fost de acord, iar hotărârea s-a luat în Adunarea Generală. Cei de la Radicomunicaţii nu plătesc chirie fiindcă au la etajul opt două apartamente şi au montat antena pe această parte. La început, au fost mulţumiţi. Cu banii primiţi în cont, blocul a fost îmbunătăţit. Locatarii au fost cei care au dispus de bani, şi nu asociaţia. Nu putem nega că din cauza acestor antene sunt probleme cu plafoanele apartamentelor. Dar rezilierea contractului înseamnă suportarea clauzelor prevăzute. Şi trebuie să-şi dea acordul cel puţin 50 plus unu dintre proprietari. Ei nu au reuşit să obţină aceste semnături, iar asociaţia nu poate lua nici o decizie în acest sens. Şi noi suntem de acord să le dea jos, dacă sunt afectaţi. Au fost familii care s-au plâns că le plouă în casă, dar chiriaşii au făcut izolaţii la terasa blocului, pentru că îi obligă contractul“, susţine preşedintele Asociaţiei, Sterie Dinuţ.
Bombardaţi cu radiaţii
Supărătoare sunt şi radiaţiile emise de aceste staţii. Cei din blocul H2 de pe strada Nicolae Titulescu spun că, la puţin timp de la montarea antenelor, au început să aibă probleme de sănătate: dureri de cap, ameţeli, dureri ale articulaţiilor, oboseli inexplicabile şi chiar probleme cardiace.
„Am ajuns să mă ţin de pereţi. Sunt mereu obosit, mă doare capul, mă dor picioarele. Am crezut că e din cauza vârstei, dar i-am auzit şi pe vecini plângându-se. Ziua, dacă măplimb, mă simt mai bine. Tocmai de aceea am propus să ia aceste instalaţii nocive de pe blocul nostru“, este de părere Alexandra Cotocel, locatară în apartamentul 25.
Craiovenii care locuiesc în blocul H2 susţin că nu ştiu care este nivelul radiaţiilor neionizante, deoarece nimeni nu a măsurat emisiile staţiilor de bază ale sistemului de telefonie mobilă.
„Se plâng că sunt radiaţi, dar firmele ne-au dat asigurări că nivelul este cel admis. Au în acest sens şi măsurători ale gradului de nocivitate din partea Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei. Un astfel de act este depus şi la dosarul pe care noi îl avem la asociaţie“, a adăugat Simona Ţepuş, administratoarea asociaţiei.