Numărul 0253.983, aflat la dispoziţia minorilor din Gorj care sunt abuzaţi de părinţi, este în general folosit de amatorii de distracţii ieftine, întrucât apelurile sunt gratuite, iar legea nu îi pedepseşte pe cei care fac glume proaste.
Cu toate că inspectorii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj aşteaptă sesizări reale la numărul 0253.983, Telefonul Copilului este folosit de cele mai multe ori de minorii care vor să îşi mai sperie părinţii cu o vizită „inopinată“ a celor puşi să vegheze respectarea drepturilor copilului. Inspectorii de la Protecţia Copilului sunt pregătiţi să intervină pentru a aplana conflicte sau pentru a elimina situaţiile de criză din sânul anumitor familii. „În medie, avem 20 de apeluri pe lună la Telefonul Copilului, unde pot fi sesizate abuzuri, iar cei mai mulţi care dau telefon sunt de regulă copii, dar şi vecini sau rude. Mulţi folosesc acest număr pentru a se amuza şi pentru a vedea cum o echipă de inspectori de la Protecţia Copilului vine acasă şi ia la întrebări părinţii. Majoritatea celor care anunţă abuzuri sunt din mediul rural. Ei sesizează de cele mai multe ori faptul că au fost victimele unor agresiuni fizice. Trebuie să vorbim şi de mentalitatea majorităţii românilor, care se ghidează după principiul «Bătaia e ruptă din rai» sau «Unde dă mama creşte». Pedepsele aplicate de părinţi sunt fizice, iar când ajungem la faţa locului, aceştia ne spun că i-au dat copilului «doar» două palme pentru că a făcut nu ştiu ce. Am mai fost sesizaţi, de exemplu, de un elev de la o şcoală din judeţ, pentru că l-a bătut învăţătorul. Am sesizat Inspectoratul Şcolar să declanşeze o anchetă, dar copilul nu prezenta semne de abuz fizic“, a declarat Ninela Gruia, directoare executivă adjunctă în cadrul DGASPC Gorj.
15 – 18% sunt sesizări reale
Există destule apeluri care le salvează viaţa micuţilor şi îi scot pe aceştia din mâinile părinţilor, care dau dovadă de exces de zel când îşi pedepsesc fizic odraslele. Majoritatea vin de la copiii de peste 14 ani, care semnalează conflicte grave în familiile din care provin. „Sesizările reale şi importante vin, în general, din partea copiilor de 14-15 ani. Ceilalţi sună la 0253.983 să se distreze, pentru că, dacă apelează la 112, sunt amendaţi sau răspund conform legii şi se mai aplică sancţiuni. În general, 15-18% din apeluri sesizează fapte reale. Au fost cazuri în care, în urma sesizărilor, copiii au fost luaţi din familiile respective şi daţi în plasament, în regim de urgenţă. Am avut şi telefoane de la reprezentanţi din comunităţile de romi, în care unii dintre aceştia pleacă şi îşi lasă copiii acasă, nesupravegheaţi“, a declarat Ninela Gruia. Directoarea a mai spus că toţi copiii care sunt cu adevărat abuzaţi de părinţi pot apela cu încredere numărul 0253.983 şi pot cere ajutorul inspectorilor DGASPC Gorj.
Interesaţi să îşi schimbe religia
Inspectorii DGASPC Gorj fac în acelaşi timp şi activitate de prevenţie şi colaborează cu organizaţii nonguvernamentale. Directoarea Ninela Gruia a declarat că sunt destule familii în Gorj unde există riscul de separare din cauza sărăciei. Potrivit acesteia, instituţia va iniţia în această lună o campanie de promovare a drepturilor copilului intitulată „Picături de lumină“. Vor fi distribuite peste 1.000 de pliante de promovare a drepturilor copilului prezente în Legea nr. 272/2004. Sunt vizate, în principal, comunităţile de romi şi nu numai, urmând să fie organizat şi un concurs pe teme specifice. „Trebuie să le respectăm aceste drepturi, la viaţă privată şi la corespondenţă. Părinţii nu trebuie să le verifice toată ziua e-mail-ul, dar le pot restricţiona accesul la anumite site-uri. Noi mergem în grădiniţe şi în şcoli şi facem campanii de promovare a drepturilor copilului. Trebuie să ştie de acestea şi trebuie să împiedicăm anumite abuzuri. În general, copiii ştiu că nu trebuie să facă anumite lucruri. Când le spui că la 14 ani au dreptul să îşi schimbe religia, imediat devin interesaţi că, în sfârşit, au dreptul să facă şi ei ceva şi că au această posibilitate“, a menţionat directoarea adjunctă a DGASPC Gorj.