1.2 C
Craiova
miercuri, 15 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalMotiv de oftica la Scornicesti

Motiv de oftica la Scornicesti

De frica bacilului Koch, cam o mie de locuitori ai Scornicestiului au baricadat luni seara drumul catre spitalul din localitate. Ei au „perchezitionat“ ambulantele care au intrat in incinta spitalului si le-au „puricat“ de bolnavi TBC. Zvonul ca 110 bolnavi de tuberculoza de la sectia exterioara a Spitalului Judetean Slatina vor fi mutati in buricul orasului lor a incins spiritele in Scornicesti si a trezit revolta „amortita“ de 13 ani. Primarul Scornicestiului, Tiberiu Mateescu, a avut premonitia revoltei populare inca din iulie 2002, cind a convocat consiliul local si a propus organizarea unui referendum care sa decida daca in oras este necesara sau nu infiintarea unui sanatoriu TBC. Cu unanimitate de voturi, cum era si firesc la Scornicesti, consilierii au lasat poporul sa aiba ultimul cuvint. Numai ca hotarirea consilierilor s-a lovit de cerbicia Prefecturii Olt, care a actionat in instanta decizia acestora pe motiv ca nu are nici o baza legala si tine cont doar de gura lumii! Tare pe pozitii, Directia de Sanatate Publica Olt obtine un ordin al ministrului sanatatii care ii permite sa transfere bolnavii de TBC din Slatina la Scornicesti.Dupa ce au ratat luni o prima tentativa de a muta pe sest bolnavii, DSP Olt o tine una si buna ca este in negocieri cu primarul de la Scornicesti, care se incapatineaza sa nu aplice ordinul ministrului. In ciuda primarului care nu le da voie sa deverseze dejectiile in canalizarea orasului, DSP Olt a cheltuit un miliard de lei construind o fosa septica la Spitalul din Scornicesti, pe care o va goli cu cel putin sase masini de vidanjat care vor face „naveta“ intre Scornicesti si Slatina din doua in doua zile. Totul pe cheltuiala DSP si la un pret „modest“, de 17 dolari pe ora!

La Scornicesti…

… in 1977 a fost construit un spital modern cu o capacitate de 150 de paturi. El a functionat, se pare, cu rezultate bune pina in 1990, cind 22 de medici asigurau sanatatea populatiei de pe o raza de 25 km. Pina in 1994, doua treimi din specialisti au fugit de Scornicesti ca dracu’ de tamiie, gasindu-si posturi in alte spitale. Incet, incet, spitalul a devenit un fel de dispecerat zonal, in sensul ca, in lipsa medicilor specialisti, bolnavii erau dirijati catre Slatina. De mai bine de opt luni, nici un bolnav nu a mai fost internat in acest spital, toata lumea pregatindu-se de reorganizare.

Auzind ce li se pregateste, in luna iulie, consilierii locali s-au intrunit intr-o sedinta in care au hotarit unanim organizarea unui referendum (!) antiTBC. Marin Diaconescu, prefectul de Olt, si-a chemat juristii, care au hotarit ca referendumul scornicestenilor este ilegal pentru ca, la acea data, oficial, nimeni nu hotarise nimic referitor la spital.

A urmat un proces care este inca pe rol la Curtea de Apel Craiova. Ordinul ministrului de reorganizare a Spitalului din Scornicesti intr-unul de pneumoftiziologie a pus si mai mult gaz peste focul edililor, care au hotarit ca nu se poate incheia un contract intre spital si Serviciul de Apa si Canal din localitate pe motiv ca dejectiile de la spital nu pot fi epurate.

„Spitalul de TBC nu poate functiona in mijlocul orasului nostru, la un pas de trotuar si fara utilitatile obligatorii care sa ii fereasca pe cetateni de boala. Nu am incheiat un contract cu ei pentru evacuarea dejectiilor deoarece statia de epurare a orasului nu functioneaza de mai bine de un an. Ei zic ca au facut o fosa septica, dar habar nu au ce trebuie facut pentru un spital de acest fel, pentru ca amindoi directorii au impreuna cincizeci de ani si vor sa se afirme si ei. Din cauza spitalului mi-am dat si demisia de onoare din toate functiile detinute in PSD, iar de atunci nu au mai contenit controalele. Curtea de Conturi a venit in noiembrie si a plecat de taiatul porcului, dar nu a gasit decit bagatele, de genul depasirii convorbirilor telefonice! Consider ca este o decizie politica la mijloc si mai mult nu vreau sa spun. Nu am nici un amestec in organizarea protestului spontan de luni seara. Eu doar treceam prin fata spitalului. Este vointa populatiei, iar eu trebuie sa ii apar interesele!“, a spus Tiberiu Mateescu, primarul Scornicestiului.

Gurile rele spun ca primarul apara de fapt interesele investitorilor straini din zona, care ar pierde piata externa daca ar rasufla peste hotare faptul ca produsele lor provin dintr-un oras care adaposteste bolnavi TBC. Daca ar pierde exportul si ar intra in faliment, iar Scornicestiul, care are acum cea mai mica rata a somajului din judet, ar deveni un oras mort, ca multe altele.

Ca sa scape de dejectii, spitalul plateste in dolari

Mizind pe refuzul primarului de a coopera, conducerea spitalului a obtinut autorizatie de construire a fosei septice, de la consiliul judetean, iar in octombrie au inceput sapaturile. La citeva zile dupa saparea gropii, un utilaj al Primariei Scornicesti, la indicatia edilului sef, a astupat groapa. Rezultatul: o plingere penala impotriva primarului si alti bani cheltuiti pentru re-saparea gropii. „Paguba“ pare o bagatela in comparatie cu valuta forte ce se va cheltui pentru transportarea dejectiilor spitalului, de la Scornicesti la Slatina. Pentru a arata ca pot, si fara sprijinul primarului, conducerea DSP si cea a Spitalului Scornicesti au facut rost de un miliard de lei, cu care a fost construita o fosa septica de 30 mc, care colecteaza toate dejectiile spitalului. Si, pentru ca s-a interzis accesul la canalizarea orasului, Razvan Chimoaica, director economic, spune ca s-a gasit solutia si ca a incheiat un contract de transport al dejectiilor tocmai la Slatina, cu vidanjele SC Aceti SA, societatea subordonata Primariei Slatina. Vidanjele au o capacitate de patru mc fiecare, iar pentru golirea fosei, din doua in doua zile sint necesare cel putin sase masini. Dupa spusele directorului Chimoaica, pretul negociat a fost de 17 dolari ora! Si uite-asa, din banii publici, se vor cheltui mii de dolari doar pentru a transporta dejectiile de la Scornicesti la Slatina, cind mult mai simplu ar fi fost sa se repuna in functiune statia de epurare a apelor reziduale din Scornicesti. Asa cum au decurs pina acum lucrurile, toata lumea crede ca nu mai este vorba de gasirea unui loc pentru bolnavii de TBC, ci de satisfacerea unor orgolii personale pe seama banului public!

La Slatina…

… Legea 10, de retrocedare a cladirilor confiscate abuziv de catre stat, a determinat aparitia mostenitorilor cladirii in care functiona sectia TBC a Spitalului Judetean Slatina. In loc sa aprobe despagubiri in bani, consiliul judetean a hotarit sa retrocedeze in natura cladirea, cu bacili cu tot. Comisia care a hotarit retrocedarea in natura nu a stiut, poate, ca riscul epidemiologic al cladirii se mentine pentru cel putin 50 de ani de la data evacuarii bolnavilor TBC.

Directia de Sanatate Publica Olt (DSP) nu a avut nimic impotriva acestei decizii si, ca sa nu lase bolnavii in strada, a propus ministerului de resort reorganizarea spitalului din Scornicesti in „spital de pneumoftiziologie“ (dupa cum afirma Aurelian Simionescu, directorul DSP). In august 2002, ministrul Daniela Bartos a semnat ordinul nr. 573, „actul de nastere“ al reorganizatului spital din Scornicesti, care a declansat razboiul orgoliilor dintre oficialii din Slatina si cei din Scornicesti. De unde, pina nu demult, spitalul nu mai avea nici un ban, dupa aparitia ordinului DSP Olt a facut rost de bani pentru igienizare si toate celelalte investitii.

Ca sa nu mai stea in doua luntrii, cu bolnavii si personalul sanitar la Slatina si spitalul gol la Scornicesti, DSP a decis ca luni, 13 ianuarie, sa reuneasca bolnavii cu spitalul! 30 de salvari au fost pregatite pentru transport in timp ce, cu medicamentele in buzunar si cu „efectele“ in mina, 110 bolnavi asteptau startul spre salvari. Aveau si de ce! Sectia TBC din Slatina nu mai avea caldura. In ultimii 15 ani, s-a facut o singura igienizare interioara! Mobilierul mai pastreaza cu greu forma initiala. Frig, umezeala, mizerie, igrasie, conditii in care nici cel mai tare specialist nu ar fi putut vindeca vreun bolnav de tuberculoza. Teoretic, sectia are tot ce trebuie ca sa functioneze bine, inclusiv un parc de 6.000 mp, ce constituie si zona de protectie, si de ozonare; practic, conditiile sint inumane!

Fiecare cu ordinul lui

Nereusind sa insele vigilenta scornicestenilor si sa mute bolnavii din Slatina, conducerea DSP Olt a organizat rapid o conferinta de presa.

Aurelian Simionescu, directorul DSP Olt, s-a pierdut in explicatii inutile, reusind ca, in final, sa recunoasca faptul ca habar nu are cum va rezolva problema. El s-a aratat intrigat de lipsa de intelegere a locuitorilor din Scornicesti, care nu au priceput ca, de fapt, nu-i paste nici un pericol.

„Eu am un ordin al ministrului de indeplinit. Cel care nu respecta ordinul este primarul, cu care noi ne aflam inca in negocieri. Acolo va fi spital de pneumoftiziologie, unde vor fi tratate toate afectiunile pulmonare, nu numai tuberculoza. Deocamdata, stam in stand-by in asteptarea precizarilor de la minister si mizam pe autosesizarea institutiilor care pot interveni!“, a explicat directorul DSP, instalat comod in fotoliu. Desi nu a putut da un termen precis la care bolnavii din Slatina vor ajunge la Scornicesti, directorul DSP a luat in calcul posibilitatea transportului „en-detail“, si nu „en-gros“ cum s-a incercat pina acum.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS