Dupa ce au asteptat in zadar aproape o saptamina salariile pe luna decembrie, angajatii din sanatate au fost anuntati ca restantele vor fi achitate pina luni, 20 ianuarie. Promisiunile – facute public de ministrul sanatatii, Daniela Bartos, prin intermediul presei – nu i-au incalzit prea tare pe salariati, satui sa-si tot primeasca drepturile banesti cu intirziere. In spitalele craiovene, la nemultumirile de ordin salarial se adauga si problemele legate de lipsa fondurilor pentru achizitionarea de materiale sanitare si medicamente.
La Spitalul de Urgenta mocnesc nemultumirile
Cel mai mare din Oltenia, Spitalul de Urgenta din Craiova are si cele mai mari probleme. Dupa ce saptamina trecuta conducerea a anuntat ca unitatea sanitara nu mai are nici un banut pentru achizitionarea materialelor sanitare si a alimentelor pentru bolnavi, dar a adunat o gramada de datorii (vreo 170 de miliarde de lei), zilele acestea mai-marii spitalului s-au trezit ca in vistierie nu mai sint bani nici pentru achitarea chenzinei pe decembrie.
Obisnuite sa nu-si ia salariile la timp, cadrele medicale au crezut cu naivitate ca isi vor primi drepturile banesti pe 10 ianuarie. A trecut de atunci aproape o saptamina, timp in care oamenii, revoltati, au inceput sa-si intrebe liderii de sindicat ce se intimpla. Li s-a raspuns ca nu sint bani in casierie, desi CAS Dolj ar fi virat sumele alocate pentru salarii.
In realitate, CAS Dolj nu a trimis spitalului nici un ban, pentru ca nu avea de unde.
Pina la elaborarea de catre MSF, CNAS si Colegiul Medicilor a noului contract-cadru care sa reglementeze conditiile finantarii unitatilor sanitare, CAS Dolj a trebuit sa urmeze calea legala si sa incheie la inceputul acestui an un act aditional cu spitalele. Conform acestui document, Spitalul de Urgenta ar fi trebuit sa primeasca pentru ianuarie 80% din fondurile alocate in cursul anului trecut. CAS nu a putut sa-si onoreze obligatia pentru ca nu dispune decit de un cont gol-golut.
Prin urmare, Spitalul de Urgenta a fost pus in situatia de a nu-si mai putea plati nici macar salariatii. „Este foarte grav ce se intimpla. Daca pe furnizori ii putem duce cu vorba, convingindu-i sa ne mai dea pe datorie medicamente, alimente si materiale sanitare, cu salariatii nu-i de glumit. Oamenii au familii, nu pot sa traiasca din promisiuni. Nemultumirea lor este complet justificata, dar trebuie sa inteleaga ca eu nu am nici o vina. Am intrebat la Casa de Asigurari si mi s-a spus ca nu sint bani“, a declarat dr. Marin Albu, directorul general al Spitalului de Urgenta Craiova.
Ca si cum situatia nu ar fi fost destul de grava, ministrul sanatatii si familiei, Daniela Bartos, a venit cu o noua modificare la… modificare. Conform unui ordin emis la inceputul acestei saptamini, spitalele nu vor mai primi pina la incheierea contractului-cadru decit o cota echivalenta cu sumele alocate in luna noiembrie, la care se adauga o indexare cu 6% a salariilor incepind cu luna ianuarie. Despre salariile restante, nici un cuvintel.
La aflarea vestii, directorul Albu s-a aratat mai mult decit revoltat: „Este o adevarata batjocura! In luna noiembrie, spitalul nu a primit nici macar banii prevazuti in contract. Cu chiu, cu vai, au fost alocate vreo 28 de miliarde de lei, din care 21 de miliarde au fost cheltuite cu salariile. Acum, cu indexarea de 6%, se va ajunge la 22 de miliarde de lei. Vom mai ramine cu sase miliarde de lei pentru materiale sanitare, alimente si medicamente. Ce sa cumparam mai intii? Si, mai ales, cu ce?“.
La Spitalul Municipal „Filantropia“ se fac pregatiri de greva
Aceeasi atmosfera incordata domneste si la Spitalul Municipal „Filantropia“. Cei aproape 1.200 de angajati s-au aratat insa reticenti la aflarea vestii ca isi vor primi banii lunea viitoare, fiind la un pas de declansarea unui protest de strada.
„Pentru ca nu si-au primit salariile, foarte multi au ramas cu restante la plata intretinerii si va trebui sa plateasca penalizari. Ni se cere sa fim punctuali la achitarea datoriilor catre stat, dar statul, cind e vorba sa-si plateasca datoriile, este mereu restantier. In ciuda nemultumirilor, am hotarit sa mai asteptam pina luni, dupa care vom intra in greva daca nu se rezolva nimic“, a declarat Aurelia Seitan, liderul SANITAS de la Spitalul Municipal „Filantropia“.