5.6 C
Craiova
joi, 16 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateImpozitarea avantajelor in natura elimina stimulentele catre angajati

Impozitarea avantajelor in natura elimina stimulentele catre angajati

Impozitarea avantajelor in bani sau in natura pentru angajati face imposibila acordarea de stimulente salariatilor, a declarat ieri Florin Burculescu, director de marketing in cadrul diviziei de patiserie, cofetarie si pizza a grupului de firme Panipat.

„Este o adevarata lovitura pentru companii, pentru ca acestea nu mai pot stimula angajatii. De multe ori, pentru ca firma nu poate sa dea un salariu mare, recurge la acordarea unor astfel de stimulente“ a precizat Burculescu. Firmele care au acordat angajatilor, pe parcursul anului trecut, in afara salariilor, avantaje in natura sau in bani sint intr-o situatie incerta in ceea ce priveste plata impozitelor pe salarii si ar putea plati majorari de intirziere, intrucit nu au stiut cum sa evidentieze din punct de vedere fiscal valoarea acestor facilitati.

Ordonanta privind impozitul pe venit a fost aprobata in 2001 si prevederile ei se aplica de la 1 ianuarie 2002, dar normele de aplicare nu au fost inca publicate. Reprezentantii Ministerului Finantelor afirma ca ele vor aparea in perioada imediat urmatoare. Potrivit ordonantei, in categoriile de venituri impozabile sint incluse orice avantaje in bani si in natura primite de o persoana fizica, precum si folosirea in scop personal a bunurilor aferente desfasurarii activitatii, fara a nominaliza veniturile ca atare si fara a prezenta modalitatea de calcul al valorii impozabile.

Normele metodologice precizeaza insa care sint tipurile de avantaje impozitate, precum si modalitatea de calcul. In absenta normelor metodologice, o parte din aceste firme nu au inregistrat aceste cheltuieli ca salarii si nu au achitat impozitul aferent, intrucit nu au stiut valoarea impozabila a acestor facilitati.

Firmele ar putea fi nevoite sa includa, in fisele fiscale ale angajatilor pentru anul trecut, impozitul pe avantajele in natura sau in bani si sa plateasca impozit. In cazul in care au realizat deja aceste fise, societatile vor fi nevoite sa depuna fise rectificative. De asemenea, angajatii care au obtinut astfel de venituri ar putea fi nevoiti sa returneze o parte din sumele primite pe parcursul anului pentru a plati impozitul restant.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS