In Craiova, se spune ca mafia din constructii a prins viata in jurul lui Victor Bica, patronul trustului GENERAL COMI. Argumentul care vine sa sustina afirmatia este unul politico-sentimental: Vasile Bulucea si Ion Voiculescu, perechea pesedista care dirijeaza banii publici ai judetului, au mincat cindva o piine calda la GENERAL COMI. Iar piinile care s-au intors in traista lui Victor Bica s-ar putea numara cu fiecare lucrare de interes public pe care fostii sai subordonati i-au servit-o la tava in ultimii sase ani. Una dintre ele priveste asfaltarea soselei care leaga Craiova de comuna natala a lui Bica, Secu, plus accesorizarea primariei de aici cu termopane, gresie si marmura lucioasa, ca sa alunece taranii si sa-si rupa oasele cind vin sa-si mai strige nevoile. Cit de necesara era investitia si cum a folosit Bica suma de peste doua milioane de dolari directionata de consiliul judetean catre comuna Secu e de-acum treaba Parchetului National Anticoruptie sa stabileasca, in urma sesizarii inaintate de consilierul Gelu Visan. Intre timp, reporterii GdS au descoperit la Leamna si la Hobita – Gorj ca Victor Bica si Ion Voiculescu nu construiesc doar edificii publice, ci si private, cum ar veni, pe banii lor. Doua vile „beton“ pentru familia lui Bica si una mai cu simtul masurii pentru venerabilul presedinte al CJ Dolj, pe care si-a ridicat-o cu oamenii din sat. Pe de alta parte, vom vedea si cum si-a schimbat convingerile politice primarul PD din Secu, dupa ce Voiculescu si Bica i-au detaliat citeva din avantajele inrolarii la PSD.
Pesedizarea comunei Secu
Primarul comunei Secu, Adrian Popa, este in aceasta functie din 1996. In 2000, a cistigat din nou alegerile, pe listele PD. Dupa ce a ajuns la sefia comunei, acesta a demarat prima investitie importanta: sediul primariei din localitate, pe care a cheltuit 400 de milioane de lei, la valoarea din 1997. Executia lucrarii care a inghitit bugetul comunei pe un an si jumatate la veniturile de acum (Secu a avut in 2002 un buget propriu de 300 de milioane de lei) a fost facuta cadou firmei GENERAL COMI, la care director general era Victor Bica. Ulterior, primarul a migrat la PSD. Popa a recunoscut ca a parasit partidul care il facuse primar nu pentru ca si-ar fi schimbat viziunea politica, ci pentru ca a fost convins de Ion Voiculescu, presedintele Consiliului Judetean Dolj, si de Victor Bica, pe atunci consilier judetean PDSR: „Domnul presedinte m-a ajutat intotdeauna si m-a convins sa trec la PSD. La fel si domnul Bica, acela care a construit sediul primariei. Cind am plecat din PD, am luat si patru consilieri cu mine, ca doar ne cunosteam si ne intelegeam bine“. Trebuie spus ca, prin aceasta miscare, partidul de guvernamint a obtinut majoritatea in Consiliul Local Secu. Din 11 consilieri locali, sase sint de la PSD, fata de numai doi, citi avea acest partid in 2000. Desi spune ca nu s-a certat cu fostii colegi de partid, Gelu Visan, consilier judetean PD, este de alta parere: „A trecut pentru bani. Cei care detin puterea la judet fac tot timpul presiuni asupra primarilor de la alte partide. Daca nu trec la PSD, nu le finanteaza anumite proiecte. Acest fenomen este general in tot judetul“.
Deci, Primaria Secu a fost construita pe bani proveniti din sumele defalcate de la Consiliul Judetean Dolj, prezidat de Ion Voiculescu, presedintele PSD Dolj. Lucrarea a fost executata de GENERAL COMI, patronata de familia Bica, iar primarul comunei Secu a trecut de la PD la PSD. Tragem linie si vedem cine a cistigat din aceasta afacere: PSD a devenit in comuna Secu din partid de opozitie partid de conducere, afacerea lui Bica prospera, iar primarul comunei, Adrian Popa, s-a ales cu un sediu nou. Situatia este identica si in comuna alaturata, Grecesti. Si la Argetoaia, dar numai ca acolo fondurile au venit de la Banca Mondiala.
… si la Leamna are doua vile
In ce ritm prospera afacerile pe bani publici ale lui Victor Bica se poate observa la intrarea in comuna Leamna, unde doua vile enorme, de o parte si de alta a strazii, te intimpina de cum intri in comuna. Cea de pe dreapta se intinde pina pe malul Jiului si are un gard imprejmuitor construit din pietre de riu. Cea de vizavi este la fel de mare, dar este un stil mai modern. Si ea este imprejmuita de un gard inalt beton, care tine departe ochii curiosilor. Va veti intreba ce face patronul de la GENERAL COMI cu doua vile una in fata alteia. Pai are doi baieti: Serban, actionar si el la GENERAL COMI cu 12 la suta, si Dan, actionar cu patru procente in aceeasi firma.
Bica, Voiculescu si Bulucea si-au rezervat un loc in istorie
Prietenia dintre Victor Bica si edilii judetului este una mai veche. In 1997, presedintele CJ Dolj, Ion Voiculescu, era inginer- sef in cadrul societatii conduse de Victor Bica, GENERAL COMI. Primarul Craiovei, Vasile Bulucea, era, in schema de conducere, mina dreapta a lui Bica, ocupind functia de director adjunct al societatii amintite.
De altfel, cei trei sint asezati la loc de cinste intre personalitatile marcante ale comunei. In monografia satului realizata de prof. univ. dr. Dinica Ciobotea, celor trei personaje le sint rezervate pagini intregi. Iata ce spune, la un moment dat, autorul despre sediul luxos al primariei, care este in discrepanta cu bordeiele locuitorilor comunei Secu: „Noua cladire marcheaza inceputul unei perioade de modernizare a asezarilor noastre rurale. Anul 1997, cind s-au pus temeliile acestui frumos edificiu, va fi – fara nici o tagada – reperul celui care va relua cindva firul istoriei satelor Comanicea, Secu, Smadovicioara si Sumandra“ – Dr. Dinica Ciobotea, „Din istoria satelor comunei Secu“ (Editura Helios, Craiova, 1997, pag. 160).
„Daca vreti declaratii, aratati-mi diploma!“
Desi am incercat sa luam si parerea lui Victor Bica, dir. GENERAL COMI, acesta ne-a taiat elanul, spunind ca vorbeste numai cu absolventii Facultatii de Jurnalistica: „Nu am ce discuta cu dvs. Eu vorbesc doar cu absolventii de jurnalistica. Nu va cred ca ati terminat jurnalistica. Stam de vorba cind oti avea diploma pe masa la care discutam“, a spus Victor Bica.