4.5 C
Craiova
sâmbătă, 16 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalAsistentul Educational in Licee

Asistentul Educational in Licee

Toate liceele care au fost dotate prin program guvernamental cu echipamente de calcul performante – 25 de statii de lucru Pentium IV, un server Pentium III, o imprimanta laser, un scaner si echipamente de retea – au primit, ca soft, programul Asistentul Educational in Licee (AEL). In Dolj sint doar trei licee cu astfel de dotari: Colegiul National „Carol I“, Colegiul National „Fratii Buzesti“ si Liceul de Informatica „Stefan Odobleja“ din Craiova. Pina la finele acestui an calendaristic, toate liceele doljene vor fi dotate similar, prin acelasi program guvernamental, fiecare avind instalat softul AEL. Un fel de catalog electronic, cu toate datele despre fiecare licean, care poate fi accesat de orice parinte pe Internet.

Roxana Timplaru, inspector de informatica la ISJ Dolj, spune ca prin programul AEL se urmareste ca toate datele existente, la nivelul unui liceu, sa fie computerizate: „Fiecare elev va avea un cont personal pentru crearea caruia sint necesare datele personale: nume, prenume, cod numeric personal, parola de accesare a contului etc.“ Aceeasi regula se aplica si pentru fiecare cadru didactic la care, in plus, se specifica disciplina si modul de incadrare din anul scolar corespunzator.

Parintii pot afla situatia scolara a copiilor navigind pe Internet

Exista un administrator de programe care realizeaza conturile elevilor si profesorilor. AEL este un fel de catalog electronic in care toti profesorii sint obligati sa inscrie note, absente, observatii, doar in timpul desfasurarii orei la clasa. Eventuale modificari, dupa terminarea orei de curs, nu sint posibile. Orice actualizare se face de profesor, numai pe parcursul derularii orei sale. Orice parinte care are la dispozitie un calculator conectat la Internet va cunoaste situatia scolara a copilului sau, adica: note, absente, observatii, caracterizari din partea fiecarui profesor etc.

Lectii si teste de evaluare pe calculator

Inspectoarea Roxana Timplaru spune ca „va trebui sa existe o retea de calculatoare bine pusa la punct, in ceea ce priveste comunicatia si existenta calculatoarelor in fiecare clasa“. Exista lectii demonstrative pentru fizica, biologie, chimie si altele, insa nu pentru toate disciplinele. In viitor, lectiile vor fi vizualizate pe calculator de catre elevi. Fiecare lectie va fi insotita de imagini reprezentative, inclusiv procesele fizice si chimice vor fi simulate prin animatie, precum si tot ceea ce nu se poate realiza in laboratoarele de specialitate. De asemenea, orice profesor poate sa introduca in calculator lectia proprie si testele de evaluare pentru elevi. Nu se poate vorbi de lipsa de transparenta la nivelul situatiei dintr-o clasa, dar nici un elev si nici un cadru didactic nu poate modifica nimic din datele existente in calculator.

Orarul scolii nu se va mai realiza preferential

La nivelul inspectoratelor scolare si al ministerului de resort se va intocmi o baza de date care va contine lectiile cel mai bine realizate, testele de evaluare cele mai bune, experimentele de laborator si altele, sustine Roxana Timplaru. Intocmirea orarului, la inceputul fiecarui an scolar, nu va mai fi o problema, mai spune aceasta: „In urma introducerii asocierii de materii pentru fiecare profesor in parte, din anul scolar respectiv, automat se genereaza orarul scolii. Acesta poate fi modificat de administratorul de program pentru respectarea cerintelor scolii: numar de laboratoare existente cu plaje de limbi straine de la o clasa la alta“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS