4.5 C
Craiova
sâmbătă, 16 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSanse reduse in aminarea aplicarii normelor UE privind agricultura

Sanse reduse in aminarea aplicarii normelor UE privind agricultura

Perioadele de tranzitie solicitate de Romania in negocierile privind aplicarea acquis-ului comunitar in agricultura au sanse mici sa fie acceptate de catre Uniunea Europeana, a declarat ieri Valeriu Steriu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor.

„Oficialii Uniunii Europene au declarat, inca de la deschiderea capitolului VII-Agricultura, ca «toleranta privind perioadele de tranzitie va fi zero», din cauza faptului ca politicile comunitare de siguranta alimentara devin din ce in ce mai stricte. Desigur ca negocierile continua, iar raspunsul final nu a fost inca dat, dar Romania trebuie sa fie pregatita pentru accelerarea planului de investitii in agricultura“, a explicat Steriu. El a adaugat ca, daca perioadele de tranzitie nu vor fi acceptate, iar Romania va trebui sa se alinieze la legislatia europeana pina cel tirziu in 2007, cea mai mare responsabilitate o vor avea intreprinzatorii privati, care vor fi nevoiti sa faca investitiile necesare intr-un termen mai scurt decit cel prevazut initial.

„Ministerul Agriculturii va solicita fonduri Phare, pina in 2007, prin depunerea a 20 de proiecte. Valoarea maxima alocata de Uniunea Europeana printr-un astfel de program este de patru milioane de euro. Incercam sa preluam, astfel, o parte din costurile care se vor rasfringe asupra producatorilor“, a mai spus Steriu. Oficialul Ministerului Agriculturii a admis ca fondurile alocate prin programul SAPARD, destinate sectorului privat, nu ofera garantia ca toate intreprinderile private se vor putea alinia la standardele europene pina in 2007. Prin documentul de pozitie adoptat de guvern in decembrie 2001, „Romania accepta in intregime acquis-ul comunitar privind Capitolul VII-Agricultura, in vigoare la data de 31 decembrie 2000, si va fi in masura sa aplice acest acquis la data aderarii sale la Uniunea Europeana“, cu anumite exceptii. Astfel, este solicitata o perioada de tranzitie de cinci ani pentru adoptarea de masuri de salvgardare la importul sau exportul de produse agricole din unul sau mai multe state membre, o perioada de tranzitie de patru ani pentru inventarierea plantatiilor viticole si organizarea unui registru comunitar al acestora, precum si o perioada de tranzitie de opt ani pentru eliminarea din cultura a viilor de hibrizi direct producatori.

De asemenea, Romania solicita o perioada de tranzitie de trei ani pentru implementarea la nivel national a politicii de nevaccinare pentru pesta porcina clasica, pentru modernizarea si retehnologizarea unitatilor de taiere si procesare a carnii si a laptelui, precum si pentru organizarea centrelor de colectare si a celor de standardizare a laptelui, in conformitate cu cerintele comunitare, si pentru a respecta standardele UE cu privire la fermele de animale de lapte si la calitatea laptelui crud.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS