In plina iarna, craiovenii au ramas in frig si fara apa la robinete. Timp de o jumatate de zi, ei au experimentat conditiile „de caverna“, doar-doar spiritul civic se va inviora si oamenii vor intelege ca trebuie sa se achite de datorii. Apa rece, apa calda si caldura au fost intrerupte ieri in aproape tot municipiul. De dimineata pina seara, apartamentele craiovenilor s-au transformat in adevarate „frigidere“, iar alcatuirea proviziilor de apa a devenit prioritatea numarul unu a celor „pedepsiti“. Mai ales ca previziunile se anuntau sumbre: pina cind regia de apa nu isi achita debitele, statiile de pompare a apei vor ramine in pana… de curent!
Pentru recuperarea debitelor, SC ELECTRICA SA Sucursala de Distributie si Furnizare a Energiei Electrice (SDFE) Craiova a trecut la masuri dure pentru populatie si a sistat ieri dimineata furnizarea energiei in jumatate din punctele de consum apartinind Regiei Autonome de Apa-Canal (RAAC), inclusiv in statia de pompare de la Isalnita. Oprirea apei a adus si frig in apartamentele racordate la reteaua de termoficare, circuitul de incalzire fiind intrerupt. Gradinitele, scolile, sute de apartamente, sedii de intreprinderi si chiar spitale au ramas fara apa si caldura. Autoritatile locale au fost luate prin surprindere de hotarirea cu care conducerea SDFE a pus in aplicare masura punitiva, dar, intre doua runde de negocieri cu mai-marii de la ELECTRICA, nu s-au putut opri sa nu comenteze cu naduf: „Acum, ce sa le faci (oamenilor- n.r.), vor sta si ei o zi, doua, fara apa si caldura, sa vada cum e. Poate asa isi mai aduc aminte sa mai si plateasca intretinerea!“.
Datorii girla si razboi cu hirtii
Regia de apa nu a mai achitat vreo factura pentru consumul de energie electrica din luna octombrie a anului trecut. Aproape 19 miliarde de lei s-au strins datorie catre SDEF, suma la care se adauga inca vreo 15 miliarde de lei datorie catre Apele Romane si alte citeva zeci de miliarde de lei catre alti furnizori. Totalul datoriilor pe care le are de achitat regia insumeaza 120 de miliarde, iar debitele de incasat, tot pe atita. Cele mai mari restante au asociatiile de locatari, de la care regia are de incasat aproape 90 de miliarde de lei, iar de la agentii economici si din sectorul particular, alte 25 de miliarde de lei. Nici trimiterea incasatorilor pe teren pentru a recupera direct si rapid banii de la beneficiari nu a inviorat ritmul de incasare a restantelor.
Un spital a ramas fara apa si caldura
Din cele patru spitale din Craiova, doar Spitalul nr. 4, de Neuropsihiatrie, a ramas fara apa rece si caldura. Personalul medical s-a descurcat cu greu, iar in saloane bolnavii au fost nevoiti sa mai puna o patura pe ei pentru a se incalzi.
Chiar daca, la rindul lor, si unitatile sanitare au datorii catre furnizori de utilitati (numai Spitalul de Urgenta datoreaza regiei peste trei miliarde de lei), este pentru prima data cind un spital ramine fara apa rece si caldura.
„Spitalul nr.4 a ramas fara apa, iar aceasta unitate este una dintre cele care nu au posibilitatea sa isi faca rezerve de apa. Celelalte mai au rezervoare, dar, oricum, acestea nu pot asigura necesarul pentru o perioada mai mare de 24 de ore. Un spital nu poate functiona fara apa, nu se poate asa ceva!“, a spus dr. Constantin Ecobici, directorul Directiei de Sanatate Publica Dolj. Conducerea directiei sustine ca, inainte de oprirea apei reci, regia avea obligatia sa anunte din timp si in scris Inspectoratul Sanitar de Stat (ISS). „Nu am fost nici consultati si nici macar anuntati de aceasta masura, motiv pentru care regia a fost sanctionata cu o amenda cuprinsa intre doua si zece milioane de lei“, spune Emilia Cornea, inspector ISS Dolj.
Desi regia a primit zece milioane amenda, directorul RAAC, Leonida Nicolaescu, spune ca nu a avut timp sa instiinteze SANEPID de aceasta masura si ca, oricum, nu va achita amenda.
Din debransare in debransare
Cind au aflat autoritatile ca orasul a ramas pe uscat, toate oficialitatile s-au reunit in sedinta de urgenta la prefectura. Au zbirniit telefoanele, s-au promis bani, protocoale de esalonare, toate pornind de la ideea ca nu poti lasa, in miez de iarna, un oras paralizat! Dupa ce toate bugetele au fost bine scuturate, s-au gasit citeva miliarde de lei ca sa se „deschida robinetul“ de curent electric, iar lucrurile au intrat in normal. „Am discutat cu cei de la ELECTRICA. Azi dupa-amiaza (ieri- n.r.) se va relua alimentarea statiei de la Isalnita, iar seara va fi program normal de apa. Facem din nou un apel catre cetateni, asociatii de locatari sau proprietari, societati sau agenti economici sa isi achite datoriile, ca sa nu mai trecem prin astfel de situatii“, a rasuflat usurat directorul regiei.
In ultimele luni, RAAC a mai trecut prin citeva deconectari si, din timp in timp, sosesc pe adresa regiei sau a autoritatilor locale diverse somatii de plata si amenintari cu debransarea. Urmeaza negocierile, achitarea unei parti din datorie si, din nou, o lunga perioada de neplata. Pina la debransarea urmatoare!