Partidul National Liberal si Partidul Democrat au anuntat de curind ca ar putea incepe negocieri pentru o colaborare mai strinsa, poate chiar o fuziune.
Fuziunea PD-PNL ar schimba foarte mult peisajul politic din Romania. Nu spun ca politicienii ar fi mai eficienti, ci doar ca o eventuala fuziune ar produce mari schimbari in felul in care publicul percepe clasa politica.
Partidul Democrat, chiar sub noua conducere a lui Traian Basescu, are o problema structurala, despre care am mai scris. Partidul Democrat are originile in FSN, deci o formatiune de stinga, si este membru plin al Internationalei Socialiste. Cu alte cuvinte, orientarea principiala a Partidului Democrat este de stinga. Iar aici apar doua probleme. Prima este ca electoratul stabil al Partidului Democrat (in jur de 10 % in prezent, dupa sondaje) este un electorat tinar, urban, educat, cu venituri medii si superioare. Prin urmare, un electorat orientat mai mult spre ceea ce s-ar putea numi tendinta de dreapta. A doua problema este ca, fiind in Internationala Socialista, dar in opozitie in Parlamentul Romaniei, Partidul Democrat trebuie sa voteze la extern la fel cu Partidul Social Democrat, iar la intern, impotriva Partidului Social Democrat. Acest tip de comportament dedublat poate distruge temeiul principial al unui partid politic.
De cealalta parte, Partidul National Liberal se bazeaza pe un electorat foarte apropiat de caracteristicile electoratului democrat. Cu toate acestea, Partidul Liberal are o povara istorica apasatoare. Prima povara este particula „National“ din denumire, particula neacceptata de electoratul liberal, mai universalist, mai europenizat, mai lipsit de prejudecati nationaliste. A doua povara este nesfirsitul sir de intimplari politice, spargeri, certuri, propuneri aberante (ca aceea de a candida fostul rege Mihai la presedintie), performantele absolut nesatisfacatoare la cel putin doua ministere care au fost mult timp in mina liberalilor. Respectiv Ministerul Justitiei, care este, si nu de azi, de ieri, obiectiv al criticilor europene si interne, si Ministerul Finantelor, cel care a majorat taxele pe salarii, ajungindu-se la un nivel la care jumatate din companiile din Romania nu mai pot plati.
Cu alte cuvinte, potentialii parteneri au probleme. Dar au si certe calitati. Limita maxima a electoratului unei formatiuni modernizate de centru-dreapta cu denumirea de Partidul Liberal Democrat este foarte ridicata, circa 37 % in prezent. Exista tendinta europeana a partidelor democrat-liberale. Unul dintre cei mai straluciti reprezentanti este Partidul Liberal Democrat din Marea Britanie, al carui membru este Emma Nicholson. Liberal-democratii sint pentru sisteme de guvernare descentralizate, proeuropeni, usor antiamericani, partizani inversunati ai largirii Uniunii Europene pina la Vladivostok, aparatori constanti ai drepturilor omului. In materie economica, liberal-democratii sint categoric pentru economia de piata, unii dintre ei militind pentru interzicerea legala a dreptului statului de a efectua operatiuni economice. Prin sprijinirea economiei de piata, liberal-democratii se diferentiaza de socialisti, comunisti si de social- democrati. Prin sprijinirea descentralizarii si reducerii ponderii puterii centrale, liberal-democratii europeni se diferentiaza categoric de conservatori, de crestin-democrati si de laburisti.
Ce s-ar intimpla daca unificarea PNL-PD s-ar petrece dupa regulile profesionale si ar avea succes? In 2004, Romania ar avea, probabil, numai patru partide politice reprezentate in parlament: PSD, cu circa 42 %, UDMR, cu cunoscutele 8 %, PLD, cu 38 % si PRM, cu 12 %. Daca PSD este capabil sa obtina in vot direct sau dupa redistribuiri mai mult de 42 %, atunci va putea sa guverneze in continuare cu UDMR. Daca PSD va obtine mai putin de 42 %, atunci va trebui sa negocieze cu PLD formarea guvernului sau sa provoace asteptatele alegeri anticipate.
Toate aceste calcule sint efectuate in ideea ca viitoarea Constitutie, cea care urmeaza sa fie aprobata prin referendum in acest an, nu va permite, ca si actuala Constitutie, autorizarea partidului comunist. Daca se va permite autorizarea partidului comunist, vom avea parte de surprize mai mari decit in campania din 2000. Caci comunistii europeni au rezistat socului caderii zidului Berlinului in 1989 prin patru teme: lupta impotriva coruptiei, lupta impotriva saraciei, ideea cresterii Uniunii Europene si ideea cresterii NATO. Nu scriu mai mult nici daca ma amenintati cu un post in guvern. Caci, nu stiu de ce, cele de mai sus imi dau idei.
Calcule derutante
ȘTIRI VIDEO GdS
Ultimele stiri
Toate
- Toate
- Administratie
- Admitere
- Advertoriale
- Afaceri de succes
- Agricultura
- Auto
- Autostrada Olteniei
- Bacalaureat
- Bancuri
- Bani & Afaceri
- Bani Europeni
- Baschet
- Black Friday
- Casa si gradina
- Cultura
- Diete si fitness
- Dolj
- Educatie
- Europa
- Eveniment
- Featured
- Finante
- Fotbal
- Gadgets
- Gaming
- Gazeta mea
- Gorj
- Handbal
- Horoscop
- Imobiliare
- International
- Interviu
- Investigatii
- IT&C
- Local
- Magazin
- Mama si copilul
- Medicina
- Mehedinţi
- Mobile
- National
- Olt
- Oltenia Business
- Opinii
- Politica
- Publireportaj
- Razboi Ucraina
- Retete culinare
- Sanatate
- Sport
- Stiri mondene
- Tehnologie
- Tenis
- Vacante si calatorii
- Vâlcea
- Viata sanatoasa
- Volei