-1.6 C
Craiova
sâmbătă, 18 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalMedicii de familie trebuie sa aiba cel putin o mie de persoane pe lista

Medicii de familie trebuie sa aiba cel putin o mie de persoane pe lista

Medicii de familie din orase si care sint nou-veniti in sistem trebuie, incepind cu 1 ianuarie anul acesta, sa aiba inscrise pe lista cel putin o mie de persoane, fata de anul precedent, cind aveau dreptul si la mai putini asigurati, a declarat Eugeniu Turlea, presedintele CNAS.

Potrivit noului contract-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale primare, numarul minim de asigurati de pe lista fiecarui medic de familie care profeseaza intr-o localitate urbana este de o mie, in cazul medicilor nou-veniti. Medicii de familie care aveau, la 31 decembrie 2002, mai putin de o mie de persoane inscrise pe liste trebuie sa incheie contracte cu casele de asigurari de sanatate, respectind numarul minim de persoane inscrise stabilit de o comisie paritara.

Aceasta din urma va fi alcatuita din reprezentanti ai caselor de asigurari de sanatate si ai directiilor de sanatate publica, cu consultarea reprezentantilor consiliilor teritoriale ale Colegiului Medicilor din Romania. De asemenea, respectivii medici au la dispozitie un termen maxim de trei ani in care va trebui sa se incadreze in limita minima de o mie de persoane asigurate, a mai spus Turlea. Pe de alta parte, medicilor de familie care activeaza intr-un cabinet individual si al caror numar de asigurati inscrisi pe listele proprii scade sub numarul minim mentionat li se reziliaza contractul. In cazul celorlalte forme de organizare a cabinetelor medicale, medicii de familie respectivi sint exclusi din contract prin modificarea acestuia. Asiguratii de pe listele medicilor astfel vizati vor putea sa opteze pentru alti medici de familie.

Toate aceste prevederi din Contractul-cadru pentru medicina primara aferent anului 2003 urmaresc asigurarea de catre medicii de familie a unor servicii medicale de calitate, sustine Eugeniu Turlea. In afara de asistenta medicala acordata potrivit pachetului de servicii medicale de baza, medicilor de familie le revine obligatia de a asigura asistenta medicala in caz de urgenta medico-chirurgicala oricarei persoane care are nevoie de aceste servicii. In plus, medicii de familie trebuie sa asigure asistenta medicala (conform pachetului minimal de servicii medicale) oricarei persoane care are nevoie (inclusiv persoanelor care se asigura facultativ pentru sanatate: membrii misiunilor diplomatice acreditate in Romania, cetateni straini si apatrizii care se afla temporar in tara, cetateni romani cu domiciliul in strainatate care se afla temporar in tara).

Potrivit lui Turlea, prin aceste prevederi se urmareste asigurarea accesului la serviciile medicale elementare pentru toate persoanele aflate pe teritoriul tarii, inclusiv pentru persoanele care nu au asigurare de sanatate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS