Aderarea Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana in 2007 este un obiectiv foarte ambitios, care poate fi realizat numai in cel mai optimist scenariu posibil, se arata in cel mai recent raport al Deutsche Bank privind perspectivele extinderii UE. Termenul avansat de UE pentru cele doua state reprezinta un semnal pozitiv, dar declaratiile oficialilor europeni nu contin un angajament ferm, se precizeaza in raport. Un raport anterior al Deutsche Bank indica faptul ca Romania si Bulgaria vor fi pregatite din punct de vedere economic sa adere la Uniunea Europeana peste aproximativ sapte ani, intrucit cele doua tari nu pot recupera mai devreme de aceasta perioada, chiar in cazul unei cresteri economice sustinute, diferentele fata de celelalte state candidate. De asemenea, integrarea nu poate avea loc inainte de finalizarea negocierilor de aderare, iar Romania a incheiat, pina in prezent, 16 capitole din 30, spre deosebire de Bulgaria, care a incheiat 23.
Romania va trebui sa imbunatateasca in continuare mediul de afaceri pentru a creste gradul de acoperire a deficitului de cont curent prin investitii straine directe (ISD), recomanda analistii bancii germane. Ei considera ca Romania are nevoie sa majoreze gradul de finantare a deficitului de cont curent prin ISD, aflat in prezent la 50-60%, mai ales ca volumul investitiilor straine va scadea o data cu finalizarea procesului de privatizare.
Deutsche Bank estimeaza ca plata datoriei externe nu va ridica probleme autoritatilor romane, pe termen scurt. Cu toate acestea, reformele structurale trebuie continuate pentru ca economia sa poata face fata presiunilor externe pe termen lung, se mai arata in studiu. Expertii germani apreciaza ca pozitive evolutiile politice si economice din ultima vreme, ilustrate si de cresterea ratingurilor acordate Romaniei de agentiile de evaluare financiara. Dupa o recesiune de citiva ani, incheiata in 2000, cresterea economica a fost reluata in ritm de 4-5% pe an, rata pe care Deutsche Bank mizeaza si in urmatorii doi ani. De asemenea, studiul mentioneaza reducerea ratei inflatiei de la peste 40% la sub 20% in ultimii doi ani. Cresterea economica este estimata la 4% in 2002 si 4,5% in acest an, nivelurile fiind printre cele mai ridicate in rindul statelor candidate.
Aderarea Romaniei la UE in 2007 – un scenariu foarte ambitios
ȘTIRI VIDEO GdS
Ultimele stiri
Toate
- Toate
- Administratie
- Admitere
- Advertoriale
- Afaceri de succes
- Agricultura
- Auto
- Autostrada Olteniei
- Bacalaureat
- Bancuri
- Bani & Afaceri
- Bani Europeni
- Baschet
- Black Friday
- Casa si gradina
- Cultura
- Diete si fitness
- Dolj
- Educatie
- Europa
- Eveniment
- Featured
- Finante
- Fotbal
- Gadgets
- Gaming
- Gazeta mea
- Gorj
- Handbal
- Horoscop
- Imobiliare
- International
- Interviu
- Investigatii
- IT&C
- Local
- Magazin
- Mama si copilul
- Medicina
- Mehedinţi
- Mobile
- National
- Olt
- Oltenia Business
- Opinii
- Politica
- Publireportaj
- Razboi Ucraina
- Retete culinare
- Sanatate
- Sport
- Stiri mondene
- Tehnologie
- Tenis
- Vacante si calatorii
- Vâlcea
- Viata sanatoasa
- Volei