Cinci societati comerciale au vrut sa fenteze statul cu o suma aproape egala cu cea colectata din tot judetul
La sfirsitul anului 2002, la Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Dolj erau inregistrati 32.065 de agenti economici, dintre care 17.540 de societati comerciale, institutii publice, organizatii obstesti; 8.556 de persoane fizice si asociatii familiale autorizate si 5.969 de agenti economici organizati in alte forme juridice. Anul trecut, DGFP a efectuat 3.949 de verificari, stabilind impozitele, taxele, majorarile de intirziere si amenzile contraventionale ca sume atrase suplimentar la bugetul de stat. Ministerul Finantelor Publice a stabilit un plan de incasari pentru judetul Dolj de 4.210 miliarde de lei, plan care a fost depasit cu 1,15 miliarde de lei.
Doljul a ramas cu obligatii bugetare neincasate egale cu jumatate din suma incasata
La sfirsitul anului trecut existau obligatii bugetare neachitate in termen de agentii economici din judetul Dolj in suma de 2.194,19 miliarde de lei, din care 152,33 miliarde de lei reprezentau obligatii esalonate la plata in conformitate cu OUG 40/2002. O parte a debitelor care nu s-au putut incasa,dupa cum sustine directorul general Lucian Zaharia, s-au inregistrat la societatile comerciale aflate in lichidare judiciara sau administrativa. 422 de societati comerciale sint intr-o astfel de situatie, iar DGFP Dolj s-a inscris la masa credala cu suma de 510,27 miliarde de lei.
Peste 3.000 de agenti economici au avut popriri pe disponibilitatile bancare
Pentru ca nu-si plateau obligatiile fiscale, 3.054 de agenti economici din Dolj au „beneficiat“ de popriri pe disponibilitatile bancare. Suma datorata de acestia era de 1.247,37 miliarde de lei, dar dupa popririle facute nu s-a reusit decit recuperarea sumei de 86,95 miliarde de lei. Folosirea metodei s-a dovedit neproductiva pentru ca, de regula, asa cum a recunoscut si directorul general Lucian Zaharia, agentii economici sint cu un pas inaintea inspectorilor financiari. Societatile isi pot deschide mai multe conturi la mai multe banci, iar DGFP poate nimeri cu poprirea peste un cont gol. In majoritatea conturilor pe care s-au facut popriri s-a constatat ca nu prea mai era ce sa se ia la bugetul statului.
Marii agenti economici stau cu sechestru pe bunuri neatractive
In 2002, DGFP Dolj a pus 379 de sechestre asupra bunurilor mobile si imobile ale agentilor economici pentru debite in valoare de 214,01 miliarde de lei. Din valorificarea acestor bunuri nu s-au putut obtine decit 2,6 miliarde de lei pentru ca in majoritatea cazurilor bunurile au o valoare mare si nu sint atractive pentru potentialii cumparatori. Nici titlurile executorii nu au avut mai mult succes pentru ca au fost transmise 9.760 de titluri executorii pentru suma de 1.662,64 miliarde de lei, din care au fost incasate 382,32 miliarde de lei.
Doar cinci unitati din Dolj au facut evaziune fiscala egala cu suma incasata de DGFP ca obligatii bugetare din tot judetul
La prima conferinta de presa a DGFP Dolj, directorul general Lucian Zaharia a prezentat situatia evaziunii fiscale in judet. La Filiasi, la SC TMD si SCTMC, s-a constatat ca unitatile vindeau productia in tara si peste hotare cu un pret mai mic decit cel de productie pentru a fi evitat impozitul pe profit. Pentru doar doua trimestre, ultimul din 2001 si primul din 2002, s-a calculat un impozit suplimentar de aproape un miliard de lei, un impozit pe profit suplimentar de 776 de milioane de lei si majorari de intirziere de 776 de milioane de lei. Cele cinci unitati prinse in flagrant au de dat la stat 4.100 de miliarde de lei. Suma datorata de cele cinci este aproape egala cu totalul sumei colectate de DGFP Dolj pe intregul an 2002 din tot judetul.