19.5 C
Craiova
sâmbătă, 2 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateNici un specialist nu este interesat de Muzeul de la Celaru

Nici un specialist nu este interesat de Muzeul de la Celaru

Muzeul „Vetre stramosesti“ din Marotinu de Jos functioneaza din 1912. La inceputul secolului XX, erau in sat doua muzee, unul etnografic, deschis de invatatorul satului, si unul cu obiecte religioase vechi, infiintat de preot. Ulterior, cele doua muzee s-au unit. Actualul administrator, profesorul Victor Ancuta, spune ca muzeul s-a imbogatit mult in exponate fata de perioada de inceput. Obiectele noi nu sint insa tratate impotriva deteriorarii, iar despre multe dintre ele nu stie nici de cind dateaza, nici de unde provin, pentru ca nici un specialist nu a venit sa le studieze , desi administratorul a chemat mai multi cercetatori. Usi de bordeie din secolul al XVIII-lea, razboaie de tesut, unelte, obiecte de vestimentatie si opinci il ajuta pe vizitator sa isi imagineze cum traiau acum doua secole oamenii din partile locului.

Anul trecut, hotii au spart muzeul si au furat o parte din icoane

Obiectele de uz casnic de la inceputul secolului XIX , lampile cu gaz, masinile de cusut inca functionabile, masinile de calcat cu carbuni si o impresionanta colectie de monezi stau alaturi de „ocaua lui Cuza“, unitate de masura pentru cereale, folosita in vremea domnitorului. Colectia de arme din perioada Razboiului de Independenta este o marturie a faptului ca si in aceasta zona au trait oameni care au primit distinctii militare pentru faptele de vitejie pe front. O categorie separata de exponate sint icoanele si obiectele bisericesti. Printre exponate sint citeva icoane vechi de trei sute de ani si o evanghelie care a apartinut lui Alexandru Ioan Cuza. Anul trecut, muzeul a fost spart de hoti si o parte dintre icoane au fost furate. Pina in prezent nu s-au gasit autorii si nici nu s-a recuperat vreuna dintre icoane.

Un buzdugan rupt din basme, linga alte arme din evul mediu

In muzeu mai sint si obiecte apartinind unor epoci mult mai indepartate: unelte agricole si casnice din secolul XVIII, obiecte vestimentare si arme din evul mediu, printre care se afla chiar si un buzdugan, cioburi de vase din ceramica din perioada geto-dacica. Obiectele sint grupate cronologic si au fost studiate de specialisti la inceputul secolului, cind invatatorul si preotul satului puneau bazele muzeului. Insa multe dintre obiectele nou intrate in patrimoniul muzeului nu isi gasesc locul . „Nu vine nici un specialist sa examineze obiectele, desi i-am chemat. Unele lucruri nici nu stiu unde sa le asez. In plus, se vor deteriora pentru ca sint netratate impotriva deteriorarii“, a spus administratorul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS