4.8 C
Craiova
vineri, 10 ianuarie, 2025

Flash

Viceprimarul Stancu citeste-n rulmenti: „Nu avem personalitati de exceptie!“

Stancu, „vicemecanic“ la „Scuderia“ Bratovoiesti, e convins ca din toata comuna n-a rasarit nici un talent sau o minte mai luminata, de care sa stie publicu’ national. Pentru scuze, stie tot romanul ca intotdeauna se gaseste loc. Insa, chiar daca a trait intr-o sublima intimitate cu tarina, nu se poate sa nu fi auzit el, macar intr-un birt, pe vremuri: „Bre, cica a iesit o carte tare! Ii zice <<Arta conversatiei>>“ Si, pe bune, cabinetu’ doi din primarie n-avea cum s-auda. Omu’ are dreptate. Pentru ca, in primu’ rind, ala nu era bar studentesc. Pai, maestre de ocazie, scriitoarea Ileana Vulpescu nu s-a nascut acolo? Nu, ea a scris cartea aia buna, de se vindea „pe sub mina“? Da. Nevasta scriitorului Romulus Vulpescu. Nu se poate sa nu fi auzit de numele lui si de cartea aia, „Arte si meserii“, cumparata de multi mecanici pentru versurile: „Femei cu pulpe glorioase/Si sinii tristi ca din razboi“. Si, fara gluma, mai sint personalitati. Matale stii sa citesti in rulmenti, da’ a fost un superman care citea in stele si tot aci a deschis ochii prima oara. Cine crezi ca este? Nimeni altul decit regretatul astronom Nicolae Dinulescu. Om de stiinta cu doua doctorate: unul la Paris si altul la Bruxelles. A fost si ambasador, si profesor universitar. Il stie toata Romania stiintifica si culturala. Chiar si strainatatea. Pai, tatal savantului n-a fost director ani de zile la scoala de-acolo? M-am prins! Matale ai fost la alta scoala. Chiar asa, zau! Sa nu faci impreuna cu cabinetu’ intii o monografie adevarata a comunei? Si, fara gluma, mai sint personalitati plecate din Bratovoiesti.

Ce e frumos si lui Dumnezeu ii place!

In comuna Bratovoiesti sint sase biserici ortodoxe, cea din satul

Badosi avind cea mai mare vechime. Cel putin asa sustine vicele Stancu: „Are peste o suta de ani. Cu toate acestea, in satul Prunet nu avem biserica, iar localnicii solicita construirea unui lacas sfint. Dar, avem peste 150 de evanghelisti si penticostali. N-am inteles niciodata de ce se ajuta numai intre ei, desi avem acelasi Dumnezeu?“ Nu s-a auzit ca s-ar fi intimplat vreo minune, dar icoanele sint frumoase, mai ales in Saptamina Patimilor, in special in noaptea Invierii.

„Biblioteca Centrala Bratovoiesti, in primejdie“

Bibliotecara Marinela Pirvu spune ca fondul de carte al Bibliotecii Centrale Bratovoiesti este sarac, iar bani pentru noi achizitii nu prea exista: „Anul trecut au fost prevazuti in buget cinci milioane de lei pentru marirea fondului de carte, dar nu s-a cumparat nimic. Nu am nici spatiu de depozitare, iar conditiile sint total improprii. Stau in frig, din cauza ca soba nu functioneaza. Este infundata si este periculos sa aprind focul nu doar pentru mine, ci si pentru carti“. Are 7.760 de volume si 460 de cititori, din care 230 sint elevi. Restul cititorilor fac parte din diverse categorii: pensionari, studenti.

Caminul cultural de la Rojiste- in paragina

Caminul cultural de la Rojiste este inchiriat pe patru ani de un cetatean din Craiova, pentru discoteca, spune viceprimarul Stancu. Dar ceva nu este in regula, intrucit de peste un an nu il mai foloseste nimeni: „De un an si jumatate ne judecam cu cetateanul respectiv, care are o firma, si vrem sa reziliem contractul. Oricum, acesta expira in luna aprilie 2003. Interiorul este degradat. Sali, sobe, pereti, pardoseli sint degradate. Cu toate acestea nu s-a evaluat prejudiciul, motiv pentru care ne-a cistigat in instanta la Curtea de Apel Craiova. De asemenea, in Caminul cultural de la Bratovoiesti nu se desfasoara activitati. De aceea, tinerii se distreaza la o discoteca privata din satul Prunet“. La capitolul distractie, cavalerii si domnisoarele n-au decit sa recurga la alte metode ortodoxe de defulare.

Monstrul si buticarii

Statiunea „Victoria“ din Bratovoiesti nu se mai bucura de vizita americanilor de pe timpul lui Ceausescu. Lasind gluma la o parte, cunoscuta statiune de agrement a ajuns de izbeliste. Lacul nu mai este populat cu pesti de felurite specii. Odata, spune mister Stancu, s-a prins un somn de 80 de kilograme. Acum nu prea mai sint interesati pentru renasterea frumusetilor de atunci. Acesta nu stie cine a prins monstrul, dar stie exact ca in Bratovoiesti „sint 17 ingineri agronomi si 35 de buticari“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS