Calugarii de la Manastirea Schitul Topolnitei au fost nevoiti sa deszapezeasca drumul
Preacucernicul calugar Pavel, staretul Manastirii Schitul Topolnitei – Mehedinti, spune ca, in fiecare iarna, accesul spre lacasul de cult este blocat din cauza zapezii.
„A trebuit sa ne descurcam singuri, cu un tractor si un plug, apoi cu un Aro. Pentru ca zapada era prea mare si nu am mai putut iesi de aici, am apelat la cei de la Manastirea Vodita, care ne-au pus la dispozitie un buldozer. Am avut probleme si cu aprovizionarea cu alimente de la Drobeta Turnu Severin, dar am mai avut provizii din vara. Asa patim in fiecare an, pentru ca nu gasim prea multa intelegere la consiliul local“. Conducerile Prefecturii Mehedinti si Primariei Drobeta Turnu Severin s-au deplasat marti la schit, pentru a analiza situatia drumului de acces si problemele cu care se confrunta cei sapte calugari.
„Consider ca a venit timpul ca si aceste lacasuri de cult sa fie sprijinite. Am venit aici si in urma cu doi ani si am promis sprijinul nostru. Cu ajutorul Primariei Izvorul Birzii si al Regiei Autonome pentru Activitati Nucleare (RAAN) am reusit sa refacem putin drumul de acces, dar pe timp nefavorabil, el devine aproape inaccesibil“.
Lucrarile de restaurare a picturii costa noua miliarde de lei
Manastirea Schitul Topolnitei, situata in comuna Balotesti, la 22 km de Drobeta Turnu Severin, este unul dintre cele mai vechi lacasuri de cult, iar consolidarea ei si restaurarea picturilor sint lucrari pe care calugarii de aici le-au demarat cu multi ani in urma.
In 1988 a inceput restaurarea picturii, dar analiza lucrarilor a demonstrat ca sint necesare lucrari de consolidare, care au demarat in urma cu citiva ani, dar sint inca departe de a fi finalizate.
Potrivit presedintelui RAAN, Rodin Traicu, pentru consolidarea drumului de acces, Primaria Izvorul Birzii ar putea utiliza taxele pe care regia le plateste consiliului local pentru terenul ocupat. Pentru ca fosta baza de la Balotesti sa fie transferata prin hotarire de guvern manastirii, prefectul de Mehedinti, Dan Trancota, va intocmi o nota de fundamentare.
„Aceasta baza va putea fi gestionata de manastire, pentru batrinii si copiii aflati in dificultate. Am luat in discutie si obtinerea titlurilor de proprietate pentru citeva hectare de teren, aflate in proprietatea schitului“, a spus Dan Trancota.
Pentru lucrarile de restaurare a picturii, a caror valoare se ridica la aproximativ noua miliarde de lei, Prefectura Mehedinti va realiza o nota de fundamentare si va solicita fonduri din partea Ministerului Culturii.