5.1 C
Craiova
miercuri, 27 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalCasele de schimb valutar, la control

Casele de schimb valutar, la control

La un control efectuat ieri la casele de schimb valutar, comisarii din cadrul Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Dolj au descoperit nereguli cu privire la informarea consumatorilor.

Chiar dacă au apărut norme noi de afişaj pentru casele de schimb valutar, care ar trebui să ofere o informare mai bună, clienţii trebuie să fie atenţi unde schimbă banii. Fie pentru că nu au ştiut, fie pentru că au amânat momentul respectării legislaţiei, ieri, unii patroni de case de schimb valutar din Craiova aveau încă lacune în modul de informare a clienţilor. Unii chiar îşi închiseseră casele pentru a face ultimele retuşuri.
„Neregulile depistate la casele de schimb constau în faptul că la unele nu a existat panoul exterior, iar pe afişajul interior nu era trecută data la care este valabil cursul şi nici semnătura şi ştampila firmei. Au fost cazuri în care nu sunt respectate proporţiile precizate în ordin“, a declarat Doina Bîrsoghe, comisar în cadrul Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor CJPC Dolj. Acestea nu au fost singurele nereguli depistate.
„Altă neregulă depistată în urma controalelor a fost şi aceea că unele case de schimb nu aveau afişate la loc vizibil numărul de telefon TELCONS (telefonul consumatorului cu apel gratuit – 0800 080 999), precum şi adresa şi numărul de telefon ale CJPC Dolj“, a precizat Stelian Gentoiu, comisar în cadrul CJPC Dolj. Agenţii economicii care nu informează clar, precis consumatorii riscă amenzi de la 100 la 3.000 de lei.

Patronii caselor de schimb din Braşov ocolesc legea

Neregulile depistate la casele de schimb valutar din Craiova nu sunt la nivelul celor de la nivel naţional.
Potrivit www.banknews.ro, în ciuda faptului că regulile de afişaj pentru casele de schimb valutar au fost schimbate, patronii din Braşov au găsit deja o modalitate de a ocoli legea, astfel că mai mulţi oameni au fost păgubiţi.
„Pe plăcuţe sunt afişate cifrele la foarte mare distanţă, iar oamenii sunt tentaţi să ţină cont de cifra unităţilor, şi nu de cea a zecilor“, notează site-ul sus-menţionat. Acest lucru a fost posibil, deoarece noile reglementări nu specifică distanţa permisă dintre cifre, ci doar înălţimea lor.
„Înălţimea minimă admisă a literelor şi a cifrelor pentru afişarea în exteriorul casei de schimb valutar a cursurilor de schimb valutar atât pentru operaţiunile de vânzare, cât şi pentru operaţiunile de cumpărare de valută este de 80 mm, grosimea literelor – de 10 mm, distanţa dintre litere – de minimum 10 mm, iar distanţa dintre cuvinte – de minimum 20 mm. Înălţimea minimă admisă a literelor şi cifrelor pentru afişare în interiorul casei de schimb valutar a cursurilor de schimb valutar, atât pentru operaţiunile de vânzare, cât şi pentru operaţiunile de cumpărare de valută, este de minimum 8 mm, grosimea literelor – de 1 mm, distanţa dintre litere – de minimum 1 mm, iar distanţa dintre cuvinte – de minimum 2 mm“, precizează Ordinul nr. 448/2009.

11 doljeni au depus sesizări la Protecţia Consumatorilor

Potrivit informaţiilor primite de la Comisariatul Regional pentru Protecţia Consumatorilor, până la apariţia Ordinului nr. 448/2009, doljenii au depus 11 sesizări cu privire la neregulile de la casele de schimb. Acestea vizau aceeaşi firmă, care are mai multe puncte de lucru în Craiova. Numărul doljenilor care s-au confruntat cu nereguli la casele de schimb este însă mult mai mare (foarte mulţi s-au adresat Comisariatului după ce şi-au dat consimţământul pentru cursul practicat). „Pentru a evita astfel de situaţii, este important să citiţi cu atenţie formularul de acceptare a tranzacţiei înainte de a-l semna şi a da banii“, a declarat Petrică Dumitrescu, directorul coordonator al CRPC.
 

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU