4 C
Craiova
joi, 12 decembrie, 2024

Lelioara rupe tot!

Managerii unităţilor şcolare din Dolj sunt puşi pe lista neagră a decapitărilor. Evaluările de sfârşit de an şcolar au început. Ca să scape de ochiul „critic“ al inspectorilor trimişi să facă evaluările, peste 40 de directori de şcoli au intrat în concedii de odihnă, pe care alţii şi le-au prelungit cu concedii de boală…         

Peste 70% dintre managerii unităţilor şcolare din judeţul Dolj, care nu sunt simpatizanţi pe linie politică ai PSD-ului, riscă să fie trimişi acasă. Mulţi directori au primit deja vestea că nu vor mai continua să conducă unităţile şcolare din această toamnă, alţii aşteaptă din clipă în clipă decizia de schimbare. Şi cum schimbările sunt realizate pe criterii politice, reprezentanţii unităţilor şcolare se abţin de la comentarii. Alţii ar comenta, mandatele de directori nu le-au expirat încă, ar mai avea multe de dovedit, pentru cel puţin un an, însă orice protest este în zadar. Oamenii zâmbesc scârbiţi, îşi fac bagajele şi pleacă… Am aflat astfel din surse care doresc să-şi păstreze anonimatul că, până în prezent, au fost evaluaţi 70% dintre managerii şcolilor din judeţ care sunt puşi pe lista neagră a decapitărilor. Controalele au fost realizate de doi „comandori“ ai Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj în Daneţi, Leşile, Amărăşti, Dobroteşti, Pleşoi, Breasta, Brabova, Scaieşti, Argetoaia etc. În unele cazuri, managerii unităţilor şcolare au fost vizitaţi chiar şi de două ori de către inspectorii evaluatori, care, potrivit surselor, nu s-au sfiit să le sugereze directorilor că este timpul să îşi dea demisia, dacă nu au evaluare proastă…

Evaluatorii „calităţii“ au trecut la acţiune

La Şcoala din comuna Scaieşti, inspectorii ISJ Dolj au „făcut curăţenie“. Au evaluat şi au decis: schimbarea managerului unităţii şcolare care, întâmplător sau nu, nu este pesedist.
„Au venit chiar săptămâna trecută la şcoala noastră pentru evaluarea de sfârşit de an. Au stat ore în şir, au făcut o evaluare la sânge, au menţionat în fişă realizări, au trecut şi nereguli… Nu am obţinut o evaluare bună şi astfel s-a decis schimbarea mea. Nu am nimic de comentat. La câte se întâmplă în ţara asta, nimic nu mă mai miră“, a spus Carmen Tereci, managerul şcolii din Scaieşti. Şi pe la şcoala din Breasta, ISJ Dolj şi-a trimis evaluatorii „calităţii“. Nu au luat însă imediat o decizie, le-au dat „timp de gândire“ reprezentanţilor şcolii care, de asemenea, nu sunt simpatizanţi PSD. Au promis însă că se întorc. „Ştiu că atât eu, cât şi directorul adjunct suntem vizaţi… Legal, contractul meu este pe încă un an de acum încolo, însă ne aşteptăm la ce e mai rău. Din câte am înţeles, la alte şcoli din judeţ oamenilor li s-a spus să-şi dea demisiile“, a afirmat Marin Nemţeanu, directorul Şcolii din Breasta.  

Evaluări drastice

Reprezentanţii ISJ Dolj au însă altă părere despre evaluările şi schimbările directorilor. În primul rând, inspectoarea generală a ISJ Dolj, Lelioara Nicola, a menţionat că, până în prezent, nici un manager de şcoală nu a fost schimbat, cu toate că dovezile din teritoriu spun cu totul altceva. În al doilea rând, a precizat că doar jumătate din evaluările managerilor unităţilor şcolare au fost realizate până în prezent.
„40 de directori de şcoli sunt în concedii de odihnă, iar mulţi, după terminarea acestora, intră în concediu medical… Speră astfel să amâne perioada evaluării cu două, trei săptămâni, încercând, pe cât posibil, să ajungă la 1 septembrie şi astfel să nu fie schimbaţi… Şi-au luat aceste concedii în mod abuziv, deşi i-am rugat să lase toată documentaţia de sfârşit de an şcolar pusă la punct: cataloage, calendarul corigenţelor, plăţile efectuate etc. Inspectorii noştri au fost nevoiţi să meargă de câteva ori la unele şcoli, dar de fiecare dată le-au găsit închise! Apoi, inspectorii pe care i-am trimis în teritoriu au vizat în special sesizările negative primite la Inspectorat. Avem astfel de sesizări negative la Şcoala din Vela, la Palatul Copiilor din Calafat, la Liceul «Ştefan Velovan» din Craiova“, a menţionat Lelioara Nicola.
Reprezentanţii ISJ Dolj au recunoscut însă că Şcoala din Breasta, de exemplu, a fost evaluată, însă nu s-a luat o decizie finală, aşteptându-se raportul final al inspectorilor care au vizitat unitatea şcolară, la fel şi la Şcoala din Coţofeni… Cazuri „problemă“ din cele menţionate de inspectoarea generală a ISJ Dolj sunt managerii cu delegaţie, cărora le expiră contractele şi riscă să nu le fie prelungite, recomandându-li-se în unele cazuri pensionarea.
„Cei cu delegaţie de conducere au intrat în panică, dar, dacă evaluarea va fi bună, poate vor fi opriţi în continuare să conducă şcolile. La Şcoala Scaieşti, de exemplu, avem director cu delegaţie care se va pensiona. Cei care se tem că vor fi schimbaţi pe criterii politice probabil au fost aşezaţi în scaune pe bază politică!“, a adăugat Lelioara.

„Dacă directorul este navetist, este cu gândul numai când îi pleacă autobuzul“

La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj a menţionat că nu ştie situaţia schimbărilor managerilor din unităţile şcolare, însă recunoaşte că nu vede cu ochi buni profesorii navetişti.
„Nu cunosc problema. PSD nu cheamă pe nimeni la partid să depună adeziune. Dimpotrivă, cei care vin pe ultima sută de metri nu sunt întotdeauna priviţi cu ochi buni. S-a depăşit o etapă. PD-L şi PNL au destituit 246 de directori de şcoli de la PSD. Doamna inspector general nu are o normă de la partid, nu are o asemenea sarcină din punctul de vedere al partidului. La ţară, n-am nimic cu navetiştii, dar susţin cu fermitate ca directorii de şcoală să fie din localitatea respectivă. Dacă directorul este navetist, este cu gândul numai când îi pleacă autobuzul şi când să sară în maşină“, a spus Ion Prioteasa, preşedintele CJ Dolj.

Destituirea directorilor, după eliminarea inspectorilor de specialitate

Aceste decapitări ale reprezentanţilor unităţilor şcolare nonpesedişti din judeţul Dolj nu ar fi singura măsură drastică luată de actuala conducere a ISJ Dolj. Imediat după ce noua echipă a preluat frâiele ISJ Dolj, 25 de inspectori şcolari de specialitate au fost demişi, Lelioara Nicola menţionând că acestor oameni le-au încetat contractele de management, conform articolului II, alineat 2 din OUG nr. 37/2009. Majoritatea celor demişi au depus imediat contestaţii, iar alţii au acţionat ISJ Dolj în instanţă, considerând că destituirile din funcţie au fost făcute ilegal. Noua inspectoare generală interimară, Lelioara Nicola, a generat încă de la numire nenumărate controverse, deoarece are o pată neagră în trecutul didactic, pe vremea când era dirigintă şi profesoară la Grupul Şcolar Agricol Dăbuleni. În vara anului 2007, la examenul de bacalaureat, promovabilitatea la clasa ei a fost zero, obţinând însă calificativul „satisfăcător“.

Notă privind evaluarea

Pe site-ul ISJ Dolj, există o notă din partea inspectoarei generale privind evaluarea directorilor/directorilor adjuncţi ai unităţilor de învăţământ preuniversitar din judeţul Dolj, în care se precizează că până pe 17.07.2009 directorii/directorii adjuncţi ai unităţilor învă­ţământ trebuie să definitiveze documentele de evaluare a activităţii desfăşurate în anul şco­lar 2008-2009, respectiv fişa de autoevaluare-evaluare, raportul de autoevaluare şi raportul de analiză a activităţii. „Inspectorii de sector vor verifica în fiecare unitate de învăţământ, până la data menţionată, gradul de îndeplinire a criteriilor din fişa de autoevaluare­-evaluare“.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

65 COMENTARII