18.4 C
Craiova
vineri, 20 septembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLocatarii unei asociatii vor capul casierei

Locatarii unei asociatii vor capul casierei

• Ioana Radu Lupu este cercetata de politie pentru un prejudiciu de doua miliarde de lei • Nici ea, nici politia nu comenteaza pina la finalul anchetei • Locatarii insa nu mai au rabdare

La Asociatia de locatari nr.15 din Craiova a izbucnit, in urma cu mai mult timp, un scandal. Mai multi cetateni au sesizat organele de cercetari ca Ioana Radu Lupu, casiera a asociatiei, a adus un prejudiciu de aproximativ doua miliarde de lei. Intr-o scrisoare adresata redactiei noastre, Nistor Tuicu, unul dintre cei 490 de proprietari din cadrul respectivei asociatii, a relatat: „In a doua jumatate a anului 1999, in urma unui control de rutina facut de cenzorul Dumitru Dicu, s-a semnalat o lipsa de peste 300 de milioane de lei in gestiunea casierei Ioana R. Lupu. Drept masura, presedintele asociatiei, Virgil Moga, cu acordul membrilor comitetului asociatiei, in loc sa faca un control aprofundat, au hotarit inlaturarea cenzorului (…) care prin afirmatiile sale <> comitetului. (…) In urma controalelor efectuate, s-a demonstrat ca, pina in luna iunie 2001, Ioana Radu Lupu prezentase spre decontare la asociatie 25 de chitante false in suma de 427 de milioane de lei, iar prejudiciul total se ridica la suma de peste doua miliarde de lei. Casiera Ioana Radu Lupu a fost inlocuita si in acelasi timp s-a sesizat serviciul de specialitate din cadrul IJP Dolj. Desi au trecut trei luni de atunci si nu exista nici un dubiu asupra faptelor penale savirsite de infractoarea Lupu Radu Ioana si de complicii sai, organele de ancheta ale politiei doljene ii permit fostei casiere si complicilor tot felul de tertipuri pentru taraganarea cercetarilor. Casiera a fost retinuta de politie timp de 24 de ore si apoi a fost lasata in libertate, pentru ca, printr-o intelegere <>, aceasta se angajase de buna voie sa depuna banii sustrasi. Intelegerea nu a fost respectata de invinuita. In plus, delapidatoarea a distrus sau a ascuns arhiva asociatiei din care se poate deduce situatia financiara clara. Cele 490 de familii de proprietari, majoritatea pensionari cu venituri modeste, fac un apel disperat la organele de politie pentru a lua de urgenta masurile ce se impun impotriva delapidatoarei si a complicilor ei, pentru a achita sumele sustrase“.

Pentru a lamurii lucrurile, trebuie sa facem citeva precizari. Ioana Radu Lupu nu a fost „lasata in libertate“, cum spune Nistor Tuicu, ci Parchetul a respins propunerea politiei de arestare preventiva a acesteia, motivind ca probele prezentate nu sint concludente. In prezent, politia continua cercetarile. In privinta termenilor de „delapidatoare“ si „infractor“, nu ne apartin si chiar ne abtinem sa-i folosim in acest moment. Cei care fac acel apel „disperat“ trebuie sa stie ca pina o fapta de natura penala nu se confirma, in situatia persoanei in cauza se pleaca de la prezumtia de nevinovatie. La rindul sau, Ioana Radu Lupu a spus: „In prezent, politia efectueaza o expertiza. Pina cind aceasta nu va fi finalizata, nu fac nici un comentariu. Abia dupa aceea va voi contacta cu siguranta“. Documentele asociatiei nu sint nici ascunse, nici furate, in astfel de situatii organele de cercetare ridicind orice act care are legatura cu fapta cercetata. Seful Politiei municipiului Craiova, col. Alexandru Dananae, a precizat: „Cind vom termina cercetarile va vom aduce la cunostinta toate amanuntele acestui caz. Pe moment nu ne putem pronunta, neavind toate datele“. Dupa ce ancheta se va finaliza, vom da publicitatii solutia adoptata in acest caz despre care s-a mai scris. Pina atunci insa, rabdare si… tutun.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS