6.7 C
Craiova
marți, 7 ianuarie, 2025

Tunuri cu cereale

Conducerea Gărzii Financiare Dolj a raportat vineri prefectului existenţa unor fraude enorme în domeniul cerealelor şi produselor de panificaţie, comparabile ca proporţii doar cu restituirile ilegale de TVA de acum câţiva ani.

Conducerea Gărzii Finan-ciare Dolj a prezentat, în cadrul Colegiului Prefectural care a avut loc ieri, raportul de activitate al instituţiei pe ultimele şase luni. Cu această ocazie, prefectului de Dolj, Florin Stancu, i s-a adus la cunoştinţă că în domeniul cerealelor şi produselor de panificaţie se dau „tunuri“ enorme.
Concret, după cum se arată în raportul prezentat la prefectură, Garda Financiară Dolj a întocmit în ultimele şase luni 13 sesizări penale, dintre care şase vizează prejudicii enorme, care au produs bugetului de stat o pagubă de 20.652.578 de lei. Cauzele se află în prezent şi în atenţia Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Dolj, în vederea stabilirii cu certitudine a amploarei fraudelor săvârşite de cele şase firme, a căror denumire Garda Financiară nu a dorit să o divulge.

Firme-fantomă şi TVA neachitat

La rândul său, Serviciul de Investigarea Fraudelor din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Dolj are în cercetări mai multe dosare penale, care vizează fraude de zeci de milioane de lei noi în domeniul comercializării de cereale, săvârşite prin neplata TVA către buget. Astfel de „tunuri“ presupun întotdeauna existenţa unor firme-fantomă, după cum susţin poliţiştii care instrumentează astfel de dosare penale.
„În investigarea noastră se află mai multe dosare privind fraude de proporţii în domeniul cerealelor, săvârşite prin două moduri de operare, utilizate de mai multe firme pentru a evita plata TVA la bugetul de stat. O primă metodă este folosită de firmele care achiziţionează cereale de la populaţie, deci fără TVA, dar care ar trebui să plătească TVA în momentul în care vând cerealele către alte societăţi. Ca să nu mai facă acest lucru, se interpune formal în această tranzacţie o firmă-fantomă, care rămâne datoare la buget şi de la care nu se mai poate recupera niciodată TVA-ul.
A doua metodă de operare vizează importurile din ţări comunitare, de obicei din Ungaria, de unde cerealele sunt achiziţionate tot fără TVA, dar importatorul trebuie să achite TVA la revânzare, ceea ce nu se mai întâmplă dacă este interpusă o firmă-fantomă“, a explicat comisarul-şef Laurenţiu Gulin, şef birou în cadrul Serviciului de Investigarea Fraudelor de la IPJ Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

11 COMENTARII